"GVARDIOLA I ČUDESNI DEČAK"
"GVARDIOLA I ČUDESNI DEČAK"

On je bek, on je krilo, on je vezni, on daje golove, on asistira, on ne dobija kartone, on može sve! (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | čet. 05.03.15. | 12:32

Plod ljubavi Filipinke i Nigerijca, levonogi majstor iz Beča, verovatno je najbolja investicija u istoriji Bajerna iz Minhena...

GVARDIOLA I ČUDESNI DEČAKZamislite da u timu imate fudbalera koji podjednako dobro igra na svim pozicijama na levoj strani terena, snalazi se po potrebi na zadnjem i centralnom veznom, a ako je nužda može da odigra i desno krilo i koji na sve to igra toliko precizno da gotovo nikada ne dobija kartone. E, pa u Bajernu ne moraju da zamišljaju tako nešto. U Bajernu igra David Alaba, do sada neviđeni univerzalac koji može sve.

Na terenu izgleda kao da su ga baš Nemci programirali. Hiruški je precizan u svakom segmentu igre. Pas, šut, centaršut, klizeći start, pa čak i u vazduhu nikada ne greši, a pazite sada ovaj fantastičan podatak. David Alaba je poslednju opomenu zaradio decembra 18. 2012. godine na utakmici nemačkog Kupa protiv Augsburga. Austrijanac je od tog trenutka odigrao 101 utakmicu u dresu Bajerna i nije dobio niti jedan žuti, a o crvenim kartonima i da ne pričamo. Uglavnom je vreme provodio na poziciji levog beka, pa ta njegova karakteristika dodatno dobija na značaju. Uzmite samo u obzir način na koji igra Bajern. Odbrana uvek stoji ekstremno visoko, praktično na polovini protivnika, puno puta u toku jednog meča, defanzivci Bajerna su primorani da bezglavo brane svoj gol usled kontranapada rivala, a Alaba je uspeo da ne bude sankcionisan na prethodnih, ponavljamo, 101 utakmicu! Zaista neverovatno.

Izabrane vesti

U Gvardiolinom sistemu gde ste primorani da igrate po dve tri pozicije na terenu, čudesni Austrijanac je procvetao. Pep ga rotira sa pozicije na poziciju, a Alaba, čini se, kao da kaže Kataloncu: „Ne možeš da mi nađeš poziciju na kojoj ne mogu da igram”. Njegovi golovi iz daljine i iz slobodnih udaraca, bezmalo puta su značajno olakšali život Bajernu kada je u krizi i kada ne uspeva da probije bunker rivala.

Bajern je doveo mladog Davida  Alabu  iz omladinskog pogona Austrije iz Beča još kada je David imao 18 godina, a ne sumnjamo da će u budućnosti za njegovo ime biti vezivani svi najmoćniji klubovi na svetu, da bi vrlo lako mogao da postane prvi (uslovno rečeno) defanzivac koji će biti plaćen preko 100.000.000 evra, ali još verovatnije od te, deluje misao da ga Bajern iz Minhena nikada neće pustiti sa Alijanc Arene. Ovakav igrač do sada još nije viđen.

Havijer Zaneti je mogao da igra na praktično svim pozicijama u veznom redu i odbrani, ali daleko od toga da je bio tako prirodan na svakoj od njih i do te mere produktivan kao Alaba. Jedini približan Alaba po svim ovim karakteristikama, čudna li čuda, igra baš u Bajernu. Filip Lam je jedini koji je versatilan koliko i Austrijanac, ali opet se nekako čini da nema tu eksplozivnost i vatru u nogama kao što je ima Alaba.

Alaba ima svega 22 godine, tri puta je osvojio duplu krunu u Nemačkoj i bio šampion Evrope sa Bajernom. Dva puta je ušao u UEFA tim sezone, za Austriju je nastupao 33 puta i postigao osam golova, a toliko je dobar da je kompanije EA Sports odlučila da se na omotu popularne igre FIFA 15, pored Lionela Mesija nađe i David Alaba.

Levonogi melez je vredan svake hvale i divljenja, a ako vam svi ovi podaci nisu dovoljni, izvolite, pogledajte sami:

(FOTO: Action Images)


tagovi

Pep GvardiolaNemackaHavijer ZanetiFilip LamEvropaDavid AlabaBajern Minhen

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara