""
""

OPERACIJA KRISTALNI PEHAR: Ko će postati apsolutni vladar regiona?

Vreme čitanja: 6min | čet. 25.04.13. | 09:20

Posle konferencije za novinare u Hali sportova u Laktašima učesnici Fajnal fora u glas su istakli da im je najbitnije učešće u najelitnijem takmičenju naredne sezone. Ali, veliko je pitanje ko će na kraju slaviti i ponosno podići trofej osvajača Jadranske lige

Sve je spremno za početak operacije "Kristalni pehar". Banja Luka će od 25. do 27. aprila biti centar sportskih dešavanja na teritoriji bivše Jugoslavije. Laktaši su spremno dočekali učesnike Fajnal fora, a svi s nestrpljenjem iščekujemo prvo sudijsko podbacivanje lopte i start velike lavovske borbe pod obručima, koja će nam dati konačni odgovor na, verovatno, najveće pitanje – ko će naredne sezone biti učesnik Evrolige.

Posle sezone koja je ispraćena kontroverzama vezanim za tumačenje čelnika ABA lige oko pravila ulaska u evropsku elitu, konačno je postalo jasno da će finalisti osvojiti "glavnu nagradu". Predstavnici Jadranske lige su pred finiš sezone pričali jednu priču, Evroliga drugu...  Izgleda da čak i konačni redosled ekipa neće biti ni bitan, jer je javna tajna da Igokea i Radnički ne ispunjavaju uslove za sticanje B licence (dvorana od 5.000 mesta, međunarodni aerodrom udaljen najviše 100 kilometara, dva hotela u gradu sa četiri zvezdice...).

Izabrane vesti

Ipak, posle konferencije za novinare u Hali sportova u Laktašima najbolji timovi regionalne lige u glas su istakli da im je najbitnije učešće u najelitnijem takmičenju i da će učiniti sve što je u njihovoj moći da do zacrtanog cilja i stignu. Ali, treba reći i to da je jako važno ko će na kraju ponosno podići trofej osvajača Jadranske lige, jer zvanje najboljeg tima u regionu nije mala stvar.

Zato je pitanje da li će kristalni pehar u subotu oko 22.30 otići u ruke petostrukog šampiona Partizana mt:s, domaćina završnog turnira Igokee, ili košarkaša Crvene zvezde Telekom, te kragujevačkog Radničkog, koji jure prvenac u regionalnom takmičenju.

Slobodno možemo reći da je svako favorit na svoj način. Najviše iz razloga što je Fajnal for sam po sebi nokaut faza, igra se samo jedna utakmica, a veliku borbu na parketu može odlučiti samo jedna lopta... Kada se osvrnemo na međusobne okršaje ovih ekipa dolazimo do zaključka da svako svakog može da iznenadi, što još više stvara pozitivan naboj među igračima.

ŠTA NAS ČEKA U POLUFINALU

Šampionski pehar i prstenjeIgokea je prvi deo sezone završila na prvom mestu, a s obzirom da igra na svom terenu, ima definitivno najveće šanse da se nađe u velikom finalu u subotu. To je na konferenciji potvrdio i trener Aleksandrovčana, Dragan Bajić, koji je istakao da njegovi izabranici imaju obavezu da nastave u ritmu u kojem su igrali do sada.
"Imamo obavezu jer moramo da nastavimo u ritmu u kojem smo igrali do sada. Mi smo najveći favoriti za osvajanje Jadranske lige, pošto igramo kod kuće, ali i zbog rezultata koje smo imali. Poštujemo Partizan i ono što radi Vujošević. Smatram da će moj tim željan dokazivanja i trofeja sutra dati maksimum i, nadam se, pobediti", naveo je Bajić.

Istina, domaćin je u dominantnom stilu završio prvi deo sezone, a osvajanje šampionskog pehara i prstena bila bi samo kruna fenomenalne sezone.

Ipak, domaćin neće imati lak posao, jer se na drugoj strani nalazi Partizan. Tim koji i te kako zna recept za postizanje vrhunskih uspeha (od sezone 2004/2005 samo prošle sezone nisu igrali u finalu), a pritom su osvojili pet titula. Plus, Vujoševićeve bebe su formu u poslednje vreme dovele do savršenstva i sa ogromnim ambicijama ulaze u veliki derbi, koji je na programu od 21 čas.

Međutim, osvrt na istoriju pokazuje da crno-belima ne ide im na ruku činjenica da jedino Igokeu nikada nisu dobili u gostima. U prvom delu sezone, na parketu Hale sportova u Laktašima, Aleksandrovčani su naneli crno-belima najteži poraz u svim takmičenjima – 73:50, što nam definitivno može reći da u polufinalu neće biti "puštanja", kao što mnogi tvrde.

Iako igraju protiv najboljeg tima prvog dela sezone, kapiten crno-belih Vladimir Lučić istakao je da on i njegovi saigrači “maksimalno motivisano ulaze u duel sezone“.
"Očekuje nas mnogo teška utakmica protiv domaćina turnira i tima koji je kvalitet dokazao osvajanjem prvog mesta u ligaškom delu. Mi smo maksimalno spremni i motivisani da obezbedimo Evroligu, a ako dođemo do finala i za borbu za trofej. Nadam se da odličnoj atmosferi i punoj hali", poručio je Lučić.

Svakako, ovo će biti odlična prilika da vidimo koliko su bebe "porasle" u prethodnom periodu, a mesto na pobedničkom postolju bio bi dokaz da rukovodstvo Partizana zna šta radi, čak i kada svi sumnjaju u njih.

Što se drugog polufinala tiče, Crvena zvezda i Radnički se nalaze u osetnom padu forme, što se posebno primećuje pruženim igrama u Superligi Srbije, koje nisu bile na zavidnom nivou.

Crveno-beli su se posle poraza od Mega Vizure rastali sa Vladom Vukoičićem i pokušali da novom "šok terapijom" i dolaskom Dejana Radonjića razdrmaju ekipu... Međutim, nije im pošlo od ruke, a jasno je k’o dan da je pauza pred start Fajnal fora stigla u pravi čas. Jer, igrači su mogli da razbistre glave, odmore se i pripreme za ostvarenje cilja koji je zacrtan pred početak takmičenja – plasman u Evroligu.

I trener Radonjić i kapiten Igor Rakočević sa dosta samopouzdanja su istakli da će ekipa odigrati "najbolje kad je to najpotrebnije", a da će pritisak koji nose na svojim leđima "pokazati koliko su jaki kad je najteže".
"Jako smo uzbuđeni, sa velikim očekivanjima ulazimo u meč. Nismo u najboljem momentu, kao ni Radnički, ali to su stvari koje se ne menjaju preko noći. Nadam se da ćemo ipak ostvariti cilj, plasman u Evroligu. Dobro smo se spremali, nadam se da ćemo uz pomoć navijača imati dobru šansu. Radnički je odlična ekipa, sa dobrim rezultatima ove sezone", rekao je Rakočević.

Veliki plus za crveno-bele biće to što će i Predrag Samardžiski i Elton Braun biti u sastavu za susret s Kragujevčanima, što je potvrdio crnogorski stručnjak.

Crvena zvezda ima jedinstvenu priliku da se konačno vrati na staze slave. Tim je, po imenima u rosteru, definitivno najjači u ovom takmičenju, a verovatno ne postoji veći motiv za crveno-bele nego da igraju Evroligu u krcatom Pioniru, prepunom “ludih navijača“!

Radnički se definitivno nalazi u najlošijem položaju trenutno. Posle šokantnog poraza od Slobode u Užicu Miroslav Nikolić je ponudio ostavku, a umesto toga je dobio produženje saradnje do 2017. godine, čime mu je definitivno stavljeno do znanja da uprava veruje u njega i njegove pulene.

Kragujevčani će u Laktašima biti jači za Britanca Metjua Brajana Emeninga, koji zbog ograničenog broja stranaca (četiri) nema pravo da igra u šampionatu Srbije. Ali, popularni Muta neće moći da računa na Uroša Nikolića i Vladimira Vuksanovića, što će biti veliki problem za tim iz srca Šumadije.
"Ovde smo već ostvarili zacrtani cilj, a to je ulazak u Evropu. Imamo problema što se tiče dvorane i uslova za Evroligu, ali uvek se desi neko iznenađenje. I mi i Igokea imamo dobre timove. Pokazali smo da možemo da igramo sa Zvezdom. Oni su promenili trenera, verovatno će promeniti i stil igre. Radonjića znam još iz Podgorice. Očekujem od igrača da izginu na utakmici, odlučivaće nijanse. Ja sam optimista, ali verujem u igrače. Zvezda ima jače centre, ali mi imamo bolje bekove i spoljnu liniju koja će odlučivati", istakao je Nikolić.

U poslednjih šest utakmica Radnički je samo jednom pobedio tim sa Malog Kalemegdana, u poslednjem kolu ligaškog dela ABA lige. Ipak, nedavni okršaj ova dva kolektiva u Pioniru, gde je bukvalno jedna lopta odlučila pobednika, stavila nam je do znanja da nas očekuje veoma uzbudljivo polufinale.

Plasman u evrokupove je cilj koji su Kragujevčani zacrtali pred početak sezone. Zadatak je, veoma uspešno, ispunjen, a plasman u Evroligu, odnosno osvajanje trofeja bila bi fenomenalna stvar za sjajnu generaciju ekipe iz srca Srbije.

Sve u svemu, Hala sportova u Laktašima i kapacitet od 3.100 mesta neće biti dovoljni kako bi se ispunili zahtevi gledalaca, koji su i te kako željni kvalitetne košarke. A kada se na to doda i ogromna želja da se svojim miljenicima pruži podrška, koja će biti od ključnog značaja u okršajima najboljih ekipa bivše Juge, jasno je da nas čeka prava košarkaška predstava... Karata više nema, a potražnja je nezapamćena... I samo najsrećniji i najspretniji će imati priliku da budu deo spektakla o kojem će se dugo pričati.

ABA LIGA – FAJNAL FOR – RASPORED

POLUFINALE

Četvrtak:

17.00 Crvena zvezda – Radnički

21.00 Igokea – Partizan

FINALE

Subota: 20.30

Piše: Specijalni izveštač MOZZART SPORTA iz Banjaluke, Nikola Stojković
(nikola.stojkovic@mozzartbet.com)


tagovi

ABA ligaBiHFK Crvena zvezdaDejan Radonjićdragan bajićDuško VujoševićEvropaFajnal forIgokeaIgor RakočevićJadranska ligakristalni peharMilan DozetMiroslav NikolićFK PartizanRadnički NišStefan SinovecVladimir Lučić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara