""
""

Pepova tvrđava od 236.600.000 evra i puzla najskuplje odbrane sveta - Van Dajk!

Vreme čitanja: 3min | uto. 26.12.17. | 13:09

Dajte im titulu odmah...

Dok se na Ostrvu s velikim nestrpljenjem iščekuje trenutak kada će aktivirati bombu zvanu Aleksis Sančez, Pep Gvardiola već za zimu sprema potpis kojim će završiti šampionsku puzlu i skrojiti dosad neviđeni spoj - na jednom mestu imaće apsolutno najskuplju odbranu u fudbalskoj istoriji! 

Izabrane vesti

A za ostvarenje tih ambicija biće mu potreban Virdžil van Dajk! Prošlog leta je stukao 55.600.000 evra za Džona Stounsa iz Evertona, letos je spakovao bekovski tandem Mendi - Voker za preko 110.000.000 evra (prvi 55.000.000, drugi 51.000.000 evra, plus još 5.000.000 bonusa), a holandskog štopera će ovog januara učiniti najskuplje plaćenim defanzivcem svih vremena! Ukupno će za Sitijevu četvorku biti uloženo 236.600.000 evra, a samo ove sezone ravno - 180.000.000 evra! 

Kako dobro obavešteni izvori uglednog britanskog lista Telegraf javjaju, Van Dajk je postavljen za glavni cilj u zimskom prelaznom roku. Ukoliko bi ostvario ovaj cilj Gvardiola bi raspalio novu šamarčinu svim direktnim protivnicima u Premijer ligi, pošto se Van Dajk dovodio u direktnu vezu sa Mančester junajtedom, Čelsijem i pre svega Liverpulom.

Poslednjih dana se pojavila i mogućnost transfera u Barselonu, ukoliko propadne mogućnost kupovine otpisanog Davida Luiza iz Čelsija, ali čini se da je Siti već uhvatio ozbiljan trk ka Van Dajku. Naime, razgovori sa Sautemptonom vode se već dve sedmice, a iako uprava Svetaca tvrdoglavo odbija da proda Van Dajka, čini se da sve više gubi trku, pošto je Holanđanin još letos potvrdio da ne želi više da igra na Sent Merizu.

Tada je, setiće se pedantni pratioci dešavanja na fudbalskoj pijaci, Sautempton čak suspendovao Van Dajka i prebacio ga u mlad tim sve do kraja letnjeg prelaznog roka. Na kraju je ipak ostao, ali je njegov odlazak sve izvesniji.

Pep je Van Dajka postavio za glavnu metu pre svega zbog želje da kapitenu Vensanu Kompaniju pronađe adekvatnu zamenu. Problemi s povredama umalo su potpuno upropastili karijeru iskusnog belgijskog štopera, a kako vreme prolazi, Kompani sve manje uspeva da održi visok ritam i određeni kontinuitet.

Kako je i Stouns poslednjih sedmica imao problema sa zadnjom ložom, Gvardiola je morao više da koristi Elijakima Mangalu, što mu nije bilo u planu. Ukoliko Van Dajk sleti na Etihad, Mangali su dani u Sitiju odbrojani.

Ipak, veliko je pitanje kako će se Van Dajk uklopiti u Sitijev ovosezonski besprekorni sistem, s obzirom da su Nikolas Otamendi i Džon Stouns kao prve opcije odradili veliki posao. Gvardiola je čak toliko zadovoljan Otamendijevim igrama da mu je ponudio još dve godine ugovora na ono što već ima sa Sitijem, a to je do juna 2020. godine. Naravno, uz veća primanja.

To znači da bi Van Dajk i kao potencijalno najplaćeniji štoper svih vremena mogao da bude tek treća opcija, iza Stounsa i Otamendija, iako se po stilu igre, visini i kretnji na terenu savršeno uklopa u Gvardiolin stil. Bilo kako, Van Dajkovim dolaskom Siti bi konačno dobio sigurnost u poslednoj liniji koju traži godinama unazad. Takođe bi odbrana dobila i na visini i fizičkoj snazi, a sve to donosi upravo kapiten Sautemptona.

Ne bismo da preterujemo, ali ako Pep zaista sklopi ono što je naumio do leta, ne bismo voleli da se nađemo u koži Sitijevih protivnika...

(FOTO: Action Images)


tagovi

Aleksis SančezEngleskaEvropaMančester SitiNikolas OtamendiPremijer ligaPrimeraSautemptonŠpanija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara