Pionir sa plus 57 usisao Budućnost, crvena furija ide u Podgoricu po Evroligu!

Vreme čitanja: 4min | ned. 14.04.19. | 20:48

Crvena zvezda samlela Budućnost i u drugoj utakmici 107:69

Još jedna pobeda i titula!

Svašta se očekivalo od ove serije, ali ovakav debakl Budućnosti nije mogao da se zamisli ni u najluđim snovima. Peti ubedljivi poraz ove sezone, ovaj daleko najteži! Četvrti u Jadranskoj ligi i drugi u krucijalnim mečevima za titulu... Crvena mašinerija raznela je u dve finalne utakmice branioca trona u paramparčad i izvukla ukupnu razliku od 57 poena! Zbog toga Zvezda u Moraču putuje rasterećena, sa željom da se sve završi već u trećem okršaju i dokopa se Evrolige - 107:69 (26:19, 28:19, 22:16, 31:15).

Izabrane vesti

Senku na savršeno, zvezdano veče, bacila je povreda Stratosa Perperoglua, koji je pri realizaciji na isteku treće četvrtine nezgodno doskočio i odmah se uhvatio za list desne noge, uz jasnu signalizaciji klupi da više ne može. Veliki šampion iz Grčke ostvario je učinak od 17 poena, uz samo jedan promašaj iz igre (7/8, 3/4 za tri), ali slika gde ga lekari odnose u svlačionicu definitivno će ostaviti gorki ukus u ustima svih u crveno-belom... 

Sve ono što je furija s Malog Kalemegdana napravila Plavima u petak tokom drugog poluvremena, večeras je to učinila praktično za 12 minuta tokom kojih je prelomila meč, a do kraja dostigla crveno usijanje! Kada je jednom uhvatila strahoviti talas, više nije spuštala ritam ni za jedan procenat. To je dovelo do jedne od najubedljivijih pobeda u istoriji međusobnih okršaj i blamažu kakvu Budućnost ne pamti!


CRVENA ZVEZDA - BUDUĆNOST (26:19, 28:19, 22:16)
Dvorana: Aleksandar Nikolić. Gledalaca: 7.000. Sudije: Koljenšić, Javor, Radović

CRVENA ZVEZDA: Čović 9 (7as, 3/3 za dva), Pereperglu 17 (3/4 za tri, 4/4 za dva), Davidovac 6 (4 uk), Nenadić 5, Lazić, Faje 8 (/6 sk), Beron 10, Dobrić 12 (4/4 za dva), Simanić 6, Rivers 16, Cirbes 8, Odžo 10.

BUDUĆNOST: Džekson 2 (7 sk), Kol 9, Šehović, E. Klark 4, Barović 10, K. Klark 4, Gordić 11 (6as), Bitadze 9, Popović 2, Bel 10, Nikolić 5, Vilijams.


Crvena zvezda sručila je u protivnika sve što je imala i to bez trunke milosti! Za dva poena je gađala apsolutno neverovatnih 25/30 što je čak 83 odsto! Trojke je šutirala 12/25. Petorica igrača skupili su dvocifren učinak, a u listu strelaca upisali su se svi izuzev kapitena Branka Lazića. Pored pomenutog PerperogluaRivers je ubacio 16 poena, Dobrić 12, Odžo Beron po 10. 

Kako uopšte objasniti sve ono što se dešavalo na parketu kultnog beogradskog košarkaškog zdanja? Na dva minuta pre kraja prve četvrtine Nemanja Gordić pogodio je slobodno bacanje za 15:15, posle čega je Budućnost izbrisana iz ove utakmice! Do odlaska na veliki odmor Zvezda je zapalila mrežicu gostiju i koš zatrpala sa, pazite sada – 39 poena! Poređenja radi, Budućnost je za celo poluvreme ubacila tek 38 poena, dok je Zvezda suvereno komandovala sa 54 poena na svom računu.

Sve što je od svojih igrača tražio Milan Tomić, to je i dobio! Strahovitu odbranu na svim pozicijama, što je goste iz Podgorice opet dovelo u gotovo bezizlazno stanje očaja. Učinilo se na momenat da bi Erl Klark i Nemanja Gordić mogli ozbiljno da pomrse račune posle nekoliko solidno organizovanih napada u uvodnim taktovima utakmice, ali se ubrzo na sve to zaboravilo! Ponovo je Filip Čović bio taj katalizator, pogonsko gorivo Crvene zvezde i neko ko je u momentima blage panike Dejana Davidovca znao da ostane hladne glave, da uzme loptu pod svoje i organizuje igru svoje ekipe. Učinio je to gotovo bez greške i za taj period igre podelio šest asistencija. Tačno je znao da pogodi momenat da iskoristi visprenost Majka Cirbesa i „livade“ koje je pravio svojim besprekornim blokadama, ali i da lucidnim asistencijama pokrene saigrače, što se ekspresno osetilo na terenu i pogotovo na semaforu!

U manje od dva minuta Zvezda je uz simultanku grčkog asa Stratosa Perperoglua i njegovih snajperskih hitaca stigla do 26:19, da bi Ognjen Dobrić trojkom u osmoj sekundi drugog kvartala odveo Zvezdu do prve dvocifrene razlike Radio je neverovatni Grk šta je hteo. Imao je to, granitno samopouzdanje koje mu je možda nedostajalo u prvom susretu, a kada je pronašao svoj ritam niko mu ništa nije mogao. Kotija Klarka je školovao, naučio kako se igra košarka za „velike momke“ i odbranu Budućnosti iseckao na froncle.

Ponovo će se mnogo govoriti o kriterijumu sudijske trojke. Bilo je mnogo čudnih odluka u petak, a istom metodikom nastavilo se i večeras, što je Zvezdu dovelo u situaciju da se, na primer, razigranom Cirbesu oduzme minute ozbiljnog uspona, gde je podsetio na onog centra iz prve epizode u Beogradu. Ali, čak ni problemi s faulovima u koje je Zvezda upala tokom prvog dela nije donela ništa konkretno za goste. Potpuno neverovatno zvuči, ali Budućnost je u 20 minuta igre ostala na samo 8/17 sa linije slobodnih bacanja, što je samo pokazalo koliko je branilac titule zapravo bio u problemu.

Jasmin Repeša je na sve moguće načine pokušavao da razmrda svoje izabranike. Ali, nije vredelo. Budućnost je pucala po šavovima i nije bilo leka za ovu situaciju. Detalji poput onih u kojim Noris Kol stoji u ćošku i nervozno odmahuje rukom jer nije dobio loptu, Edvin Džekson u naletu besa zabija loptu na tablu, Goga Bitadze nemoćno udara protivničke igrače, a Filip Barović gubi i poslednji živac zbog nemoći... To je bio suvi dokaz da je ova sezona Budućnost u svakom smislu promašena! Džejms Bel i Filip Barović ostali su na po 10 poena, a ostali su bili ispod crte. Džekson dva, Kol devet, Erl Klark devet, Gordić devet... Uz samo 5/17 za tri i čak 10 promašenih slobodnih bacanja... Amerikanci iz Budućnosti su trojke večeras šutirali 3/12. 

Treća utakmica finalne serije igra se u sredu od 19 časova u podgoričkoj Morači...

(FOTO: MN Press)


tagovi

Majkl OdžoStratos Perperoglu

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara