Počelo je stvaranje novog Bajerna – Luka Jović među šest ključnih pojačanja!

Vreme čitanja: 5min | čet. 15.11.18. | 17:31

Bavarci okreću list, sledi dratsično podmlađivanje

Peto mesto na tabeli, poraz od najvećeg rivala u Dortmundu, napeta situacija između vedeta iz svlačionice i novog trenera... Bajernu se opet vraća stari nadimak „FK Holivud“ iz 90-ih godina kada su razmažene zvezde i njihovi hirovi bili u centru pažnje, a rezultati ispaštali.

U Bajernu su napravili grešku sa Anćelotijem kojeg je smenila pobunjena svlačionica, ali sada ne žele da isto ponove sa Nikom Kovačem. Klub je stao uz trenera, a ceh će platiti pobunjenici iz svlačionice. Planira se velika rekonstrukcija tima, a tako nešto je najavio i predsednik Uli Henes pre nekoliko dana.
„Od zime ne očekujte ništa, ali zato će Bajern na leto biti vrlo aktivan na transfer tržištu. Sledeće godine očekujte korenite promene, sigurno ćemo promeniti lice našeg tima“, poručio je Henes.

Izabrane vesti

Bajern je već krenuo u akciju dovođenja pojačanja, a među glavnim metama je i srpski napadač Luka Jović.

Dva najuticajnija sportska medija u Nemačkoj – Bild i Kiker – danas javljaju istovremeno da je Jović jedan od prioriteta kluba sa Alijanc Arene. Senzacionalna forma u kojoj se Luka nalazi ove sezone je privukla pažnju mnogih velikih klubova među kojima je i Bajern. Čak je i slavna Barselona pripremila skaute za Jovića, ali kada Bajern želi nekog iz Bundesliga, onda ga on obično i dobije. Bavarci imaju monopol na najbolje igrače nemačkog prvenstva već godinama i ako stvarno budu zapeli za Jovića, teško da bi neko mogo da im parira. Dok Barsa sprema skaute, Bajern već priprema teren za kupovinu Srbina.

Reprezentativac Srbije je među šest pojačanja koja Bavarci planiraju za naredno leto. Bajern već ima usmeni dogovor sa desnim bekom francuske reprezentacije i Štutgarta, Benažminom Pavarom. Na leto će aktvirati klauzulu od 35.000.000 evra za Francuza. On će zameniti iskusnog Rafinju kojem ističe ugovor.

Dogovor je praktično postignut i sa Aronom Ramzijem iz Arsenala koji će doći kao slobodan igrač. On će zameniti Hamesa Rodrigeza kojem ističe pozajmica iz Reala i kako sada stvari stoje, Bajern neće iskoristiti opciju da ga otkupi po fiksnoj ceni od 42.000.000 evra. Nisu u pitanju njegovi igrački kvaliteti već karakter i razmaženost.

Pored Pavara i Ramzija, Bajern je još naciljao Jovića, njegovog saigrača Anta Rebića, štopera Kevina Fogta iz Hofenhajma i jednog od najvećih talenata nemačkog fudbala KajHaverca iz Bajer Leverkuzena.

Jovićeva cena trentno iznosi između 40.000.000 i 60.000.000 evra, što je za Bajern prihvatljivo. Taman bi u njega bio uložen novac koji je ranije planiran za otkup Rodrigeza. Ajntraht će sigurno iskoristiti opciju da do 30. aprila otkupi Srbina za 8.000.000 evra od Benfike i da potom debelo zaradi na njemu.

Luka bi trebalo da zauzme mesto Sandra Vagnera, trenutno rezervnog špica Bavaraca koji ima ugovor do leta 2020. i naredno leto je poslednji momenat da Bajern inaksira neki novac od njegove prodaje. Prodaja Levandovskog nije u planu i Poljak će sigurno ostati u Minhenu, ali Bajern želi još jednog rasnog golgetera. Vagner nije uspešno odigrao tu ulogu, a Jović je mlađi i perspektivniji i u dogledno vreme bi mogao da istisne Levandovskog iz startne postave. Za početak bi mu bio alternativa, delili bi minutažu, a s obzirom da Bajern napada trofeje na tri fronta, bilo bi dovoljno minuta za obojicu. Interesovanje Bajerna za Jovića se povezuje sa trenerom Kovačem koji ga je lansirao u Ajntrahtu, ali prema informacijama kojima raspolaže Bild, Bajern je i pre dolaska Kovača i njegove preporuke, imao Srbina na nišanu. Nakon serije golova i sjajnih igara na početku ove sezone, Jović se profilisao kao idealno pojačanje i Bavarci će sa interesovanja uskoro preći na konkretne korake.

Slična priča je i sa Anteom Rebićem koji je takođe eksplodrao kod Kovača u Frankfurtu i sa sjajnim igrama nastavio i ove sezone. Bajern ga je želeo još letos, ali je Ajntraht odbijao da ga proda. Sada je interesovanje minhenskog giganta još veće i na leto bi Hrvat mogao da stigne u paketu sa Jovićem. On bi bio prirodna zamena za Franka Riberija kojem ističe ugovor i koji odlazi na leto kao slobodan igrač.

Pored Riberija, sličan oproštaj će imati i Arjen Roben koji će takođe otići kao slobodan igrač i vratiti se u matični Groningen gde bi mogao da odigra sezonu ili dve, a onda ga čeka direktorska fotelja u klubu gde je zaposlen i njegov otac. Umesto Robena, Bajern cilja talentovanog Kaja Haverca iz Leverkuzena. On je jedna od najvećih nada nemačkog fudbala, nije isti profil igrača kao slavni Holanđanin, ali može da popuni sve poziciji u ofanzivnom delu veznog reda.

Riberi i Roben su na zalasku karijera, odavno više ne predstavljaju prevagu na terenu, a u poslednjih godinu, dve su se pokazali kao faktor nestabilnosti u svlačionici. Bili su vođe pobune protiv Anćelotija, a sada sa Hamesom Rodrigezom i protiv Kovača. Bajern je rešio da stane na kraj takvoj atmosferi i da „pročišćavanjem svlačionice“ pojača autoritet i stabilnost hrvatskog stručnjaka.

Na kraju, planira se i pojačanje u srcu odbrane. Džerom Boateng će biti prodat godinu dana pre isteka ugovora, a kao zamena je planiran Hofenhajmov kapiten Kevin Fogt. On bi u budućnosti trebalo da formira štoperski tandem sa Niklasom Zuleom koji je takođe iz Hofenhajma stigao na Alijanc Arenu. Inače, Bajern ima sjajne odnose sa Hofenhajmom odakle su pored Zulea ranije dovodili i Sandra Vagnera, Sebastijana Rudija, Luiz Gustava, Toma Štarkea, a na pozajmicama u Hofenhajmu su se kalili mladi Bajernovi igrači poput Gnabrija i Alabe.  

Sa tih šest pojačanja bi Bajern potpuno rekonstrusiao tim, dobio svežu krv i napravio novu generaciju koja bi trebalo da raste u narednim godinama i da opet obezbedi dominaciju na domaćem tlu, ali i da napadne sam vrh fudbalske Evrope.

(FOTO: Reuters)

 

 

 


tagovi

Luka JovićAnte RebićArjen RobenFrank RiberiDžerom BoatengHames RodrigezSandro VagnerRafinjaKai HavercBenžamin PavarAron Remzi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara