""
""

Počinje sedam dana fudbalskog ludila! Mančester Junajted ne prašta, Čelsi ne časti i institucija Lampard

Vreme čitanja: 5min | pet. 26.12.14. | 10:00

Boksing dej se širom sveta slavi kao praznik, ali ga i ljubitelji fudbala doživljavaju kao crveno slovo zahvaljujući Englezima

Kada niko ne igra, kada se utakmice širom sveta mogu prebrojati na prste, tu su oni da nam ulepšaju finiš godine. Englezi! Sinonim za fudbal praznicima. I čuveni Boksing dej. Dan posle katoličkog Božića kada se po običaju dele pokloni.

Izabrane vesti

Englezi tada časte planetu fudbalskim spektaklom. I zato im veliko hvala. Ako su praznici nije smak sveta, fudbalski navijači kriziraju u ovom periodu bez dobrih utakmica. Englezi su tu da izvade stvar. Celo kolo Premijer lige, praznična atmosfera i početak ludačke serije u kojoj će se za sedam dana odigrati tri puna prvenstvena kola! To mogu samo oni...

Uprkos pritiscima, pre svega asova pristiglih sa svih krajeva sveta, Englezi su ostali verni tradiciji da se lopta kotrlja na prelazu iz jedne u drugu kalendarsku godinu. Ništa čudno, ako se zna da su tada prihodi koje ostvaruju klubovi skoro duplo veći nego tokom regularnih nedelja!

Najviše razloga za zadovoljstvo imaju navijači u prestonici, pošto će od 30 utakmica čak devet biti odigrano u Londonu, od kojih su pet manji ili veći gradski derbiji! Sa posebnom pažnjom usmerenom na onaj poslednji koji će 1. januara 2015. na Vajt Hart Lejnu odigrati Totenhem i Čelsi i koji će, po svemu sudeći, odlučiti zimskog šampiona na Ostrvu posle 20 odigranih prvenstvenih rundi.

Igrom slučaja, iako se trenutno nalaze na šestoj poziciji koja čak ne vodi ni u Evropu, upravo će Totenhem biti u centru pažnje narednih dana. Sa jedne strane jer popularne Pevce posle duela sa „fenjerašem“ Lesterom očekuju dva derbija kod kuće, sa Mančester Junajtedom i Čelsijem, a sa druge jer se radi o ekipi koja ubedljivo najbolje igra tokom božićno-novogodišnjih praznika!

U poslednje četiri godine Pevci nisu doživeli nijedan poraz u ovim prazničnim maratonima, odigrali su 12 utakmica na kojima su zabeležili deset pobeda uz samo dva remija! Mnogo bolji skor nego što imaju Mančester Siti (9-1-2), Arsenal (7-3-1), Mančester Junajted (8-1-3), a posebno ekipe kojima nikako ne prijaju ove serije – Čelsi (6-2-4) i Liverpul (5-1-5).

Momci s Vajt Hart Lejna na „novogodišnjoj turneji“ ne znaju za poraz još od 28. decembra 2008. kada ih je savladao Vest Bromvič Albion. I zato Mančester junajtedu sigurno nije svejedno što mora da gostuje Totenhemu koji ga je savladao 1. januara 2014. na Old Trafordu sa 2:1. I protiv koga ne zna za trijumf na poslednja četiri meča (dva remija i dva poraza).

Novogodišnji maraton tradicionalno donosi dosta iznenađenja o čemu svedoči i podatak da su u poslednje četiri godine, na 117 odigranih utakmica, uspešniji bili gosti: 48:43 u pobedama, uz 26 neodlučenih mečeva! Pravila jedino nema kada su golovi u pitanju pošto su se dešavale i goleade, ali i uspavanke. Ipak, statističari na Ostrvu posebno se prisećaju Boksing deja iz 1963. godine kada su zabeleženi šokantni rezultati: Fulam – Ipsvič 10:1, Vest Hem – Blekbern 2:8, Liverpul – Stouk 6:1, Blekpul – Čelsi 1:5, Barnli – Mančester Junajted 6:1, VBA – Totenhem 4:4... Na deset utakmica tada je postignuto 66 golova!?

Praznična turneja idealna je prilika za neke timove da „okrenu list“. Poslednjeplasirani Lester je vezao čak 12 susreta bez pobede, kao da je na njih bačena kletva posle trijumfa nad Mančester Junajtedom 21. septembra od 5:3. Đavole su častili sa pet komada, a od tada su na 12 mečeva postigli tek šest pogodaka, sa skorom 0-2-10! Tek nešto bolji je Hal koji je postigao jedan gol na poslednjih pet susreta, zabeležio jednu pobedu u četiri meseca.

Mančester Junajted je apsolutni fudbalski kralj Boksing deja. Crveni đavoli su igrajući na ovaj dan u Premijer ligi pobedili u čak 17 od 20 mečeva, a u proseku su osvajali 2,76 bodova. Arsenal sledi sa 11 pobeda u 17 mečeva. Ako ćete tražiti klub kojem danas ne treba verovati, onda je to definitivno Aston Vila. Od prethodnih 19 mečeva odigranih na Boksing dej, klub iz Birmingema je ostvario pobedu na samo tri!

Nepisano je pravilo i da klub koji 26. decembra drži poslednje mesto na tabeli, na kraju ispada iz lige. U prethodne 22 sezone u Premijer ligi, samo dva takva fenjeraša na kraju nisu ispala u Čempionšip. To je pošlo za nogom Vest Bromvič Albion u sezoni 2004/05 i Sanderlendu prošle sezone.

Kada je bitka za titulu prvaka u pitanju, Čelsi se do sada pokazao kao lider koji ne deli poklone posle Božića. Tri puta su Plavci bili na prvom mestu posle mečeva odigranih 26. decembra i sva tri puta su na kraju i osvojili ititulu. Mančester Junajtedu se desilo da prvo mesto zadrži pet puta, a dva puta nije uspeo.

Najgori scenario posle Boksing deja je zadesio ekipu Noriča pre dve decenije. Kanarinci su u sezoni 1992/93 bili lideri na tabeli na današnji dan, da bi sezonu završili tek kao treći i propustili su istorijsku priliku. Samo dve godine kasnije na isti dan su bili sedmi na tabeli, ali je usledila katastrofa u nastavku sezone i ispadanje u Čempionšip! Na Božić 1998. godine Aston Vila je bila na prvom mestu na tabeli, da bi sezonu završila na šestoj poziciji.

I dok će ljudi u šali reći da će mnogi premijerligaški asovi izaći mamurni na teren i da ne treba očekivati previše golova, istorija kaže da su goleade 25. decembra zagarantovane. Rekordna je bila ona iz 2007. godine kada je Aston Vila golom Gereta Berija u poslednjem minutu izvukla 4:4 protiv Čelsija. Bilo je i pobeda od pet golova razlike, kao pre tri godine kada je Mančester Junajted sa 5:0 uništio Vigan.

Tu su i igrači koji su obeležili utakmice na Boksing dej. Robi Fauler je najbolji strelac u ovim specijalnim mečevima. Legenda Liverpula je u duelima odigranim 26. decembra postigao devet premijerligaških golova, po jedan manje imaju Alan Širer i Robi Kin. Najviše utakmica na Boksing dej je odigrao Frenk Lampard. Od 1996. godine je stalan dekor premijerligaških božišnih okršaja. Danas će biti učesnik po 17. put!

Boksing dej je jednostvano garant fudbalskog spektakla i uživanja. Da podsetimo da se igraju i Čempionšip, Liga 1, Liga 2, Konferencije... Poput Čelsija, Arsenala, Totenhema i kompanije, spremni su i Bornmut, Lids, Milvol, Donkaster, Kru, Krouli Taun, Buri, Plimut, Tranmer, Čester, Dover, Voking... Spremite tikete, zavalite se u fotelje i uživajte! 

Kvote pogledajte OVDE

PREMIJER LIGA  - 18. kolo

13.45: Čelsi - Vest Hem
16.00: Barnli - Liverpul
16.00: Kristal Palas - Sautempton
16.00: Everton - Stouk
16.00: Lester - Totenhem
16.00: Mančester Junajted - Njukasl
16.00: Sanderland - Hal Siti
16.00: Svonsi - Aston Vila
16.00: VBA - Mančester Siti
18.30: Arsenal - KPR

(FOTO: Action images)


tagovi

boksing dejČelsiEngleskaEvropaFrenk LampardMančester SitiPremijer liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara