"Mirko Poledica"
"Mirko Poledica"

Poledica za MOZZART Sport o revoluciji u transfer pravilima: Fudbalerima ista prava kao i pekarima, mesarima, vozačima...

Vreme čitanja: 2min | sub. 19.09.15. | 14:20

“Svaka svetska fudbalska federacija će imati obavezu da potpiše kolektivni ugovor o radu sa igračima, a on će njima da omogući ustavom zagarantovano pravo da biraju gde i koliko dugo će da rade i prilikom prelaska u drugu radnu sredinu, niko neće moći da ih uslovljava abnormalnim ciframa“, objašnjava predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera „Nezavisnost“

Mirko Poledica

Odzvonilo je astronomskim transferima u svetskom fudbalu, od kojih se običnim smrtnicima godinama unazad vrti u glavi,  a to su sa jučerašnje konferencije za medije koja je održana u Briselu, poručili čelni ljudi FIFPro Filip Pjat, Teo Van Segelen i Džon Birhofman

Izabrane vesti

Posle čuvenog Bosmanovog zakona, usledio je novi revolucionarni korak u borbi za veća prava igrača,  koji nam je malo detaljnije objasnio Mirko Poledica predsednik srpskog Sindikata profesionalnih fudbalera “Nezavisnost“ koji tesno sarađuje sa FIFPro. 

Naime, fudbaleri će u slučaju pozitivnog odgovora Evropske komisije, na žalbu koju su iz FIFPro uputili pozivajući se na Zakon o konkurenciji, ubuduće imati istovetan status kao i svi ostali radnici, zaposleni u drugim delatnostima i moći će isto kao i oni, posle otkaznog roka od 30 dana, bez ikakvog obeštećenja da pređu u drugi klub.
“U proteklih nekoliko godina vođen je socijalni dijalog između FIFPro sa jedne i FIFA i UEFA  s druge strane, na temu statusa igrača, a posebno u vezi postojećeg transfer sistema. FIFA je kao društvena organizacija kreirala Pravilnik o statusu i transferu igrača, koji nije usklađen sa radnim pravom i zato je FIFPro uputio pritužbu Evropskoj komisiji. Dakle, jučerašnja konferencija predstavlja uvod u konačan pad transfer sistema kakvog smo imali do sada”, objasnio je Poledica u razgovoru za MOZZART Sport i naglasio da je petak, 18. septembar, bio istorijski dan za svetski fudbal. 

Šta je sledeći korak u uspostavljanju novog koncepta saradnje na relaciji klub – igrač?
“Svaka svetska fudbalska federacija će imati obavezu da potpiše kolektivni ugovor o radu sa fudbalerima, kakve u svojim firmama potpisuju, primera radi, pekari, mesari, vozači... Taj ugovor će ovoga puta igračima da omogući ustavom zagarantovano pravo da biraju gde i koliko dugo će da rade i prilikom prelaska u drugu  radnu sredinu, niko neće moći da ih uslovljava sa nekim abnormalnim ciframa. Dakle, nema više takvih transfera i ambijenta u kome je ceo svet igrao fudbal, da bi se najbolje utakmice igrale u pet ekonomski najjačih evropskih zemalja!”

Verujete li da će baš svi biti oduševljeni sa novim sistemom transfera?
“Naravno da neće, a posebno ne oni koji su zarađivali ogroman novac prilikom prelaska igrača zvučnih imena iz kluba u klub. U 2014.godini, na svetskom nivou se 'obrnulo' 3.000.000.000 evra, od čega je 30 odsto otišlo u ruke agencija, menadžera i nekih trećih lica. Namera FIFPro nije da transfer sistem ne postoji, jer znamo da bi se na taj način uništila ekonomija fudbala, nego da se uspostave adekvatni standardi koji će omogućiti poštenu igru i spreče sve vrste zloupotrebe, kako bi novac ostao u fudbalu”, zaključio je Mirko Poledica.

PIŠE: Milorad Plazinić
FOTO: Sindikat profesionalnih fudbalera „Nezavisnost“


tagovi

TransferiTeo van SegelenMirko Poledicameđunarodni fudbalFIFProEvropaBosmanovo pravilo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara