"Dirk Kajt"
"Dirk Kajt"

Poplava emocija u Roterdamu! Sedam godina posle mučnih 0:10, punoletstvo posle prethodne titule - Fajenord je šampion! (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | ned. 14.05.17. | 16:19

Rutinskih 3:1 za povratak titule na De Kajpu. Dirk Kajt se het-trikom proglasio za kralja Roterdama

Dirk KajtReka suza slivala se De Kajpom. Malo je klubova koji su toliko čeznuli za titulom. Posebno je malo tako velikih klubova. Ali generacija je stasala u Roterdamu, a da nije mogla da se pohvali uspomenom na šampionsku titulu. I taman što su se spremila da proslavi punoletstvo u bolu, pojavio se vanvremenski Dirk Kajt, pojavio se mudri Đovani van Bronkhorst, Toni Vilhena je shvatio da je ipak previše vezan za Roterdam i Fejenord se posle punih 18 godina vratio na tron Holandije. U poslednjem kolu 34. kola Eredivizije u goste im je stigao Herakles, a Kajt je ispunio obećanje koje je dao kada se vraćao u klub. Vratio je titulu u Roterdam pošto je sa tri gola nokautirao današnjeg protivniku i sahranio nade Ajaksa da će u poslednjem kolu, kao lani PSV-u, ukrasti titulu omraženom rivalu - 3:1.

Ajaks je svoje obavio i na gostovanju kod Viljema drugog izborio ubedljivih 3:1, ali nije vredelo. Fejenord sebi jednostavno nije smeo da dozvoli da propusti ovakvu priliku. Predugo je čekao. Previše je trpeo.

Izabrane vesti

Koliko su zaista želeli tu titulu u Roterdamu? Reći ćemo vam samo da je gradonačelnik Roterdama Ahmed Abutaleb u strahu od nereda - prošle nedelje je više od 100 huligana uhapšeno zbog sukoba sa policijom -zabranio točenje alkohola na stadionu i na mnogim drugim javnim mestima po gradu. Posebne lokacije su bile određene za one koji nisu imali sreće da budu među 51.000 ljudi na De Kajpu. Procenjuje se da je oko 40.000 navijača baš na tim mestima zadovoljilo svoju želju da učestvuju u opštenarodnom veselju.

Zemljotres u Roterdamu kada je 36-godišnji Kajt, već u prvom minutu, načeo rivala! Tektonski poremećaji kada je u 12. duplirao prednost i najavio povratak titule. Onaj sa sa penala u samoj završnici bio je Kajtov 102. ligaški gol u dresu Fajenorda! Treći čovek kome je pošlo za rukom da prebaci trocifrenu granicu. Ali ova tri danas? Čini se da nema tri toliko bitna gola u istoriji ovog kluba. A nismo zaboravila ona dva u pobedi od 2:1 protiv Seltika na San Siru za titulu evropskog prvaka 1970. godine.

 

 

Prosto, to što je Fajenord proživljavao poslednjih godina ozbiljno je pretilo da uruši sve ono što se decenijama gradilo na De Kajpu. Pre oko 10 godina, kada je klub želeo da još jednom napadne ceo Stari kontinent, ispružio se više no što je mogao da dohvati. Vratio je u Roterdam asovi kakvi su bili Roj Makaj, Đovani Van Bronkhorst, Kevin Hofland… I ubrzo upao u finansijski kanal čije se dno nije videlo. Koračao je 14-struki prvak Holandije krivudavim putevima. Na svakom čošku mogao je da namiriše bankrot. Pozajmljivao se kako bi isplaćivao plate igračima. Dug - 40.000.000 evra.

I onda 10. oktobar 2010. godine i onih ponižavajućih 0:10 u sudaru sa PSV-om. Šamar. Ma kakav šamar, naznaka večnog života u paklu u tih 90 minuta. Fejenord na kolapsu. Verovatno su mnogi navijači pomislili da bi im život bio lakši kad bi se klub ugasio.

Uprava je shvatila da su drastični rezovi neophodni. Klub se okrenuo omladinskoj akademiji, poznatoj pod imenom Varkenord. Iznedrio je igrače poput Žoržinja Vajnalduma, Leroja Fera, Bruna Martinsa Indija. Polako sanirao dug sve dok se šansa nije ukazala.

Ukazala se sa dolaskom Van Bronkhorsta na mesto trenera, sa povratkom neverovatnog Kajta. Ovaj prvi kao da je rešio da se oduži za to što je, ne svojom krivicom, učestvovao u odvlačenju kluba u dužničko ropstvo. U prvoj punoj sezoni doneo je Fejenordu pehar Kupa. Ali ovo danas se čekalo.

Znao je Van Bronkhorst da ne može sa junošama da napadne titulu. Ali sa Kajtom, bivšim vezistom Aston Vile Karimom El Ahmedijem, pa krilom Eljerom Elijom, koji je prošlu sezonu proveo na pozajmici u Sautemptonu, Stivenom Berghujsom, još jednim igračem sa premijerligaškim iskustvom… Sasvim druga priča. Danac Nikolaj Jorgensen je sa 21 golom i 11 asistencija doneo još jednu opciju u napadu, a u Roterdamu ćete često čuti kako u prvi plan ističu ostanak Tonija Vilene zbog bolesti majke. Mogao je i u Lester. Mogao je i u Milan. Ostao je. I sada je stanovnik najsrećnijeg grada na svetu. 

Niko nije patio kao Roterdam. I niko se neće radovati kao Roterdam.

 

Eredivizija, 34. kolo:

AZ Alkmar - Utreht 2:3 (0:2)
/Van Ejden 51, Jahanbaš 69 - Živković 32, Labjad 35, Barazite 53/

Tvente - Groningen 3:5 (1:4)
/Džordž 19, Klič 64pen, Unal 85 - Linsen 2, Idrisi 25, 29, Tesker 43ag, Sorlot 66/

Fajenord - Herakles 3:1 (2:0)
/Kajt 1, 12, 83pen - Van Ojen 89/

Go Ahed Igls - Sparta Roterdam 1:3 (0:0)
/Matsen 71 - Pušić 57, 81, Gudvin 89/

Herenven - NEC 0:2 (0:1)
/Danjuma 23, Avoniji 64/

Viljem II - Ajaks 1:3 (0:1)
/Šurman 81 - Dolberg 38, Sančez 48, Klasen 66/

PSV - PEC Zvole 4:1 (0:1)
/Moreno 78, Lokadija 79, Lamers 85, Ramselar 88 - De Pavert 29/

Vitese - Roda 3:0 (1:0)
/Van Volfsvinkel 3, 80, Baker 90+3/

ADO Den Hag - Ekselsior 3:1 (3:1)
/Beker 8, Havenar 25, El Kajati 33 - Fortes 20/


tagovi

Dirk KajtEredivizijaEvropaFajenordHolandija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara