Poraz Liona u Nantu, incidenti, pa poruke ljubavi u Dižonu: Druge smo boje, ali smo pre svega ljudi

Vreme čitanja: 3min | pet. 12.04.19. | 22:51

Zanimljivo veče u Francuskoj

Veselje u Nantu. I Lilu doduše. Jer Liga šampiona više nije san za Lilove Doge. Poklon Nantovih Kanarinaca, koji su na svom Božuaru savladao Olimpik sa 2:1 i ostavili goste iz Liona na pet bodova zaostatka za Lilom uoči sudara drugoplasiranog tima Lige 1 sa nedodirljivim Pari Sen Žermenom.

Trebalo je to da bude prilika da Lion priđe Lilu – u Francuskoj trećeplasirani tim u zavisnosti od ishoda Lige Evrope može, a i ne mora direktno u grupnu fazu Lige šampiona - ovako će Memfis Depaj i društvo srepeti od Sent Etjenove pobede nad Bordoom koja bi Zelene primakla na samo tri razlike.

Izabrane vesti

To je već dostižna prednost, posebno s obzirom na to je Lionovo samopouzdanje uzdrmano posle vezanih poraza od Dižona i sada Nanta. Na Bužoaru su mu presudila letnja pojačanja Nanta iz Belgije. Prvi gol je bio delo 197 centimetara visokog golgetera Kalife Kulibalija. Plaćen je Gentu 4.500.000 evra, nije se baš proslavio u Francuskoj, iako mu nije ni sasvim nepoznata, pošto ga je Pari Sen Žermen još kao 19-godišnjaka doveo iz Malija u Evropu. Do prvog tima Svetaca nije mogao, pa se zaobilaznim putem umuvao do Lige 1 i mada još ne predstavlja strah i trepet za protivničke odbrane večeras je pokazao da može da bude neugodan.

Nije se naravno Lion tek tako predao, prefinjen udarac Martina Terijea izjednačio rezultat još pre isteka prvog poluvremena i očekivalo se da će gosti u nastavku agresivnij krenuti ka protivničkom golu.

Umesto toga – razočaranje za Olimpikove navijače. Nant je posle crne serije od tri poraza tačno znao šta treba da radi i sve vreme se sticao utisak da Kanarinci imaju plan u igri. A onda je stigla i nagrada. Opet pojačanje iz Belgije. Antoni Limbomb je stigao iz Klub Briža za čak 8.000.000 evra i rekordno je pojačanje Nanta, ali se i on se mučio sa adaptacijom na francuski fudbal. Međutim, prvenac u Ligi 1 postigao je u pravom trenutku. Savršen slobodnjak! Nant je osam bodova iznad zone ispadanja i čini se da je time prebrinuo muke oko opstanka.

Sa tim rizikom će se u nastavku sezone boriti Dižon i Amijen s tim da su se u večerašnjem međusobnom duelu borili sa drugim vrstama problema. Štoper Amijena Princ Gouano je naime u jednom trenutku uleteo u žestoku verbalnu raspravu sa tvrdim jezgrom Dižonove tribine zbog navodnog oponašanja majmunskih zvuka i uvreda na rasnoj osnovi. U tom 79. minutu Gouano je zatraćio od sudije da prekine utakmicu što se i desilo, istina na svega sedam minuta. U međuvremenu se arbitar Karim Abed sa trenerima obe ekipe dogovorio da završi meč ako se incidenti ponove, srećom to se nije desilo.
Ovo je 21. vek, ovakvo ponašanje je neprihvatljivo. Svi smo mi jednaki. Da, ljudi se rađaju u različitim bojama, ali iznad svega mi smo ljudska bića. Moramo da volmo jedni druge, da volimo ljude oko nas. Toga nije bilo večeras. Ali nisam ljut na navijače. Grešiti je ljudski. Zato sam posle meča otišao da im aplaudiram. Da im pošaljem poruke ljubavi“, pomirljiv je posle meča bio Gouano.

Dižon je inače već objavio da je navijač koji je vređao Gouana uhapšen. U Francuskoj uostalom baš i nisu skloni uvredama na rasnoj osnovi. Pretpostavljamo i da vam je jasno zbog čega.

FRANCUSKA 1 - 32. KOLO:

Petak

Dižon -  Amijen 0:0

Nant – Lion 2:1 (1:1)
/Kulibali 11, Limbombe  – Terije 41/

Subota

17.00:  (1,55) Marselj  (4,10)  Nim (6,00) 
20.00:  (2,00) Strazbur  (3,30)  Gengan (4,00) 
20.00:  (1,85) Monako  (3,45)  Rems (4,50) 
20.00:  (2,90) Kaen  (2,95)  Anže (2,70) 

Nedelja

15.00:  (1,85) Monpelje  (3,40)  Tuluz (4,60)
15.00: (1,90) Ren (3,40) Nica (4,30) 
17.00:  (1,70) Sent Etjen  (3,60)  Bordo (5,30) 
21.00:  (4,40) Lil  (3,70)  PSŽ (1,80) 

NAPOMENAKvote su podložne promenama


tagovi

Antoni LimbombKalifa Kulibali

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara