"Rozberg nema kud, usavršava se kao mehaničar"
"Rozberg nema kud, usavršava se kao mehaničar"

Povlačenje: Mercedes odustaje od protivudara, FIA je upravu

Vreme čitanja: 2min | uto. 12.07.16. | 09:06

„Mercedes AMG Petronas prihvata tumačenje sportske uredbe, i sa njom povezane kazne. Ekipa se neće žaliti zbog odluke po kojoj je kažnjen Niko Rozberg na trci za Veliku nagradu Britanije“, stoji u zvaničnom saopštenju Mercedes F1 tima

Rozberg nema kud, usavršava se kao mehaničar

Mercedes AMG Petronas, neće uložiti žalbu na odluku Formule 1 po kojoj je Niko Rozberg kažnjen sa deset sekundi minusa zbog korišćenja radio komunikacije iz koje su proizašle promene podešavanja rada bolida u toku trke. Sudijska komisija je na Silverstonu protiv nemačkog vozača potegla član 27.1 sportskog pravilnika u kom izričito stoji kako je vozač dužan samostalno da upravlja bolidom bez asistencije sa strane!

Izabrane vesti

Kako Niko Rozberg nije postupio po pravilu, odnosno ekipa nije prepustila sve samom vozaču, Formula 1 je odlučila da primeni odredbu po kojoj vremenska kazna za nemačkog vozača automatski povlači i jedno mesto niže u plasmanu na Velikoj nagradi Britanije. Posledice ove sankcije stupile su na snagu odmah što zapravo znači da Rozberg na Silverstonu nije bio drugi, nego treći, ali i da njegova razlika u bodovima u generalnom plasmanu u odnosu na Luisa Hamiltona iznosi samo jedan bod.
„Mercedes AMG Petronas prihvata tumačenje sportske uredbe, i sa njom povezane kazne. Ekipa se neće žaliti zbog odluke po kojoj je kažnjen Niko Rozberg na trci za Veliku nagradu Britanije“, stoji u zvaničnom saopštenju Mercedes F1 tima.

FIA u čije ime je reagovala komisija koju su sačinjavali Najndžel Mensel, Tim Majer, Niš Šeti i Denis Karter nedvosmisleno je ustanovila da je promena parametara i podešavanje upravljačke jedinice na transmisiji „w 07 hibrid“ bolida, izvršena na nedozvoljen način. Po njihovoj odluci, opravdanost želje da ekipa nastavi trku do kraja nije sporna, niti je zabranjeno menjati podešavanja u toku trke, ali je problematično to što je Rozberg došao do zaključka o potrebnim radnjama preko radio veze.
Da podsetimo, Nemac je imao problema menjačem. Konkretna promena se odnosila na preskakanje sedmog stepena prenosa, pa je elktronika u poslednjim krugovima trke podešena onako kako je to moralo, a za šta Nemac svakako nije bio sposoban samostalno.

(FOTO: Action Images)  


tagovi

Niko RozbergNajndžel MenselMercedesLuis HamiltonFormula 1FIA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara