""
""

Precrtanih 11 za strahopoštovanje

Vreme čitanja: 4min | sre. 14.05.14. | 15:17

Od igrača koji nisu prošli crtu u svojim selekcijama može da se sastavi ekipa koja bi namučila svaku reprezentaciju na Svetskom prvenstvu

Objavljeni su širi spiskovi igrača za Svetskog prvenstvo svih “velikih” reprezentacija, a kada je konkurencija takva kakva je u Španiji, Nemačkoj, Brazilu, Francuskoj neko mora da bude izostavljen. Neki prihvate to mirno, dok drugi burno odreaguju, ili to učine njima bliski ljudi.

Od igrača koji će zemljake u Brazilu gledati od kuće i sa kauča može se sastaviti opasna reprezentacija koju niko ne bi želeo u svojoj grupi.

Izabrane vesti

Na golu je Andre Ter Štegen, očekivalo se da će mladi golman koji će karijeru nastaviti u Barseloni biti treći čuvar mreže Pancera, ali je Joakim Lev prednost dao Ron-Robertu Cileru. Ne bi se igrač Borusije Mehengladbah ni nabranio, ali ipak važi za jednog od najvećih golmanskih talenta pa je ova odluke iznenadila fudbalsku javnost.

Luj van Gal je poveo veliki broj mladih igrača i to naročito onih iz Eredivizije, ali mesta nije bilo za Gregorija van der Vila koji je za prvaka Francuske PSŽ odigrao 25 utakmica, a pritom je bio deo reprezentacije koja je u Južnoj Africi osvojila drugo mesto. Desni bek Narandžastih će najverovatnije biti Fejenordov Deril Janmat.

Možda i najveća nepravda je izostavljanje dua Atletiko Madrida – Miranda, Felipe Luiz iz reprezentacije Brazila. Štoper i levi bek su borbenošću i disciplinom koju su pokazali ove sezone definitivno zaslužili poziv Felipea Skolarija. Uz dužno poštovanje prema Maksvelu i Marselu Felipe Luiz već dve godine igra na višem nivou od konkurenata za poziciji levog beka.

Adil Rami je u nemilosti selektora Didije Dešana i štoper Valensije na pozajmici u Milanu je u prethodnih godinu i po dana odigrao samo jedan meč za Trikolore. Možda se bivši igrač sredine terena kod njega kao i kod Nasrija vodio politikom da bira najbolje timske igrače, a ne najbolje igrače. To i nije nemoguće ako se zna da je Rami ulazio u otvoren sukob sa Miroslavom Đukićem kada je Srbin vodio Slepe miševe.

Od Belgije se mnogo očekuje ovog leta i Crveni đavoli odavno nisu imali bolju reprezentaciju, sjajna mlada imena koja igraju u vrhunskim klubovima, ali fudbalski fanatici neće oprostiti Marku Vilmotsu što u tim koji će ići u Brazil nije uvrstio Rađu Najngolana, a jeste Maruana Felainija koji je imao katastrofalnu sezonu. Borbeni Belgijanac indonežanskog porekla je barem obradovao navijače Rome izjavom da će njegovo Svetsko prvenstvo biti Liga šampiona sledeće sezone sa Vučicom.

Verovatno je najteže ući u ekipu svetskih i evropskih šampiona, ali ako je Visente del Boske u ekipi našao mesto za Ituraspea onda je morao da pozove i budućnost Furije - Iska. Realov igrač jeste mlad i ima veliku konkurenciju na svojoj poziciji, ali se ne može tvrditi da je Tijago spremniji za Mundijal posle sezone u kojoj je doživeo težu povredu.

Argentina opet muči staru boljku - u napadu sami majstori, ali golman i odbrana ne ulivaju poverenje. Ovog puta ni sredina nije na nivou koju bi pretendent na titulu trebalo da ima, Gago i Banega su se vratili u domovinu u kojoj se igra opuštenije , a Maskerano od prelaska u Barselonu ne igra na poziciji za koju je rođen – zadnji vezni. Jedini igrač svetske klase u veznom redu Argentine je Anhel di Marija, nema sumnje da će se napadači vraćati po loptu, ali je izostanak Havijera Pastora neobjašnjiv.

Najveća prašina podigla se oko izostavljanja Samira Nasrija, tačnije to je uradila njegova devojka. Jeste Francuz u dobroj formi i uspeo je da postigne gol u poslednjem kolu Premijer lige, ali ga je Dešan precrtao zarad dobre atmosfere u timu, a to je ono što je nedostajalo Pevcima prethodnih godina pa su samo maštali o završnicama velikih takmičenja.

Nemačka je jedan od glavnih favorita za osvajanje titule, ipak postavlja se pitanje da li tim koji na Svetsko prvenstvo ide sa samo jednim klasičnim napadačem koji ima 35 godine može da podigne Boginju. Izostanak Marija Gomeza Joakim Lev opravdava sezonom obeleženom teškim povredama, ali je napadač Fiorentine na prošlom prvenstvu Evrope pokazao kakav je majstor. Njegov klupski saigrač Đuzepe Rosi je mučio istu muku, ali mu je Ćezare Prandeli ukazao poverenje.

Slučaj Karlosa Teveza je u potpunosti suprotan Nasrijevom, a da van konteksta pročitate njegovu izjavu o Svetskom prvenstvu rekli biste da je u pitanju čovek koji nema veze sa fudbalom. Karlito uopšte nije ljut na selektora Alehandra Sabelju što ga nije pozvao jer sa porodicom ide u Diznilend pa Mundijal neće ni pratiti. Šef stručnog štaba Gaučosa će se sigurno pokajati kada mu bude zafalio neko ko će do kraja da grize, da se vraća da pomogne odbrani  i da kidiše na protivničke igrače i posle sudijskog zvižduka ako treba.

Evo i kako bi ta ekipa izgledala:

Ter Štegen – Van Der Vil, Miranda, Rami, Felipe Luis – Naingolan, Isko, Pastore, Nasri – Mario Gomez, Tevez

Imao bi ovaj tim i jaku klupu, Adler bi pokrivao zemljaka na golu, Rafael bi imao veliki motiv da pokaže da je korisniji od vremešnog Majkona, Kambijaso je uprkos godinama ipak klasa od igrača, Borha Valero verovatno ne može da se ušeta samo u sredinu Španije. Kaljehon isto ima nesreću da je sa Pirineja, Lamela je imao očajnu sezonu u Totenhemu, ali spisak Sabelje jednostavno nema imena koja su vrednija od bivšeg igrača Rome. Fabio Kapelo je šokirao Rusiju jer šansu nije pozvao Romana Pavljučenka, napadača lidera šampionata. Tu su naravno Kaka i Ronaldinjo, ali koliko god smo želeli da gledamo ove majstore na “domaćem terenu” toliko to nije bilo ni realno.

Šta mislite dokle bi dogurao ovaj tim? 

(FOTO: Action images)


tagovi

Samir NasriRadja NaingolanŠpanijaNemackaMirandameđunarodni fudbalMark Andre Ter ŠtegenMario GomezKarlos TevezIsko AlarkonGregori van der VilFrancuskaHolandijaHavijer PastoreFelipe LuizBrazil2014BrazilArgentinaAdil Rami

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara