"Opasni su Švajcarci"
"Opasni su Švajcarci"

PREDSTAVLJAMO - ŠVAJCARSKA: Balkanski klan

Vreme čitanja: 4min | sub. 04.06.16. | 15:27

... U ujedinjenim nacijama

Opasni su ŠvajcarciSvega ima pod krstaškom zastavom. Fudbalera sa albanskim, turskim,  čileanskim, pa i korenima iz Obale Slonovače. Samo nema jedinstva oko pitanja: čija je to uopšte reprezentacija?

Doduše, dok je dobrih rezultata debata neće biti zapaljiva, ali sam plasman na Evropsko prvenstvo ovaj put nije bio dovoljan da potpuno gurne u senku sve podele u švajcarskom timu. A one se, kako se primećuje u tekstu Argauer Cajtunga, vide na svakoj fotografiji reprezentativaca na društvenim mrežama. Svi nasmejani. Jednom u šetnji, drugi put na ručku. Ali skoro nikad jedni pored drugih starosedeoci i imigranti.

Izabrane vesti

Štefan Lihštajner je još u martu obnovio staru priču ustavši u odbranu tek precrtanih Pirmina Šveglera i Trankilja Barnete rekavši, između ostalog, da su oni uzori mladima, a da fudbalski vladari moraju da se razmisle ako ne žele da okosnica reprezentacije postanu igrači koji sa njom ne mogu da se identifikuju.

Pogledajte sve kvote Kladionice MOZZART posvećene Specijalu EURO 2016

Naravno, i u drugim zemljama postoje fudbaleri kojima je lični interes bitniji od kolektivnog, ali su mediji u Švajcarskoj ovu rečenicu shvatili kao upozorenje zbog sve značajnije uloge dođoša u nacionalnom timu. Uostalom, samo je Albanija dala šestoricu predstavnika švajcarskoj reprezentaciji za EURO: Valona Behramija, Đerdana Šaćirija, Blerima Džemailija, Granita Džaku, Šanija Tarašaja i Admira Mehmedija. Bez njih ova ekipa ne bi izgledala isto. I ne samo njih. Tu su i Haris Seferović, Eren Derdijok, da nije bilo povrede bio bi i Josip Drmić.

MOZZART Specijal kvote za EP - Švajcarska

U komentarima ispod novinskih napisa često ćete zato pročitati kritike na račun selektora Vladimira Petkovića. Svaku njegovu odluku pratiće i maliciozni komentari u kojima će se prozivati "balkanski klan" u švajcarskoj reprezentaciji.

Selektor Vladimir PetkovićFudbalski savez Švajcarske, doduše, nema tu dilemu. Ugovor sa selektorom već je produžen do Mundijala 2018. godine, iako ekipa nije baš blistala u kvalifikacijama. Dva puta je glatko izgubila od Engleske, imala je sreću na žrebu da upadne u prilično laku grupu, a i tako je u dva okršaja sa Slovenijom imala polovičan učinak. Estonija, Litvanija i San Marino ipak nisu bili previše konkurentni timovi.

Ali cilj je ispunjen - Švajcarska je na kontinentalnoj smotri,  pa je Petković sačuvao privilegije. Za sada i jedinstvo u timu, iako nijedno bleđe izdanje najzveće zvezde Šaćirija ne može da prođe bez tihih kritika na račun njegove navodne arogancije i želje da šefuje ekipom. Lihtštajner je svakako najuspešniji na klupskom nivou, ali sve što Švajcarska uradi napred uglavnnom je zasluga  imigranata, pa je negde i normalno da Šaćiri sa već 52 utakmice u reprezentaciji bude najglasniji na terenu?

Džemaili i ŠaćiriProblem je što kvalitet u timu nije ravnomerno raspoređen. Nedostaje, samo primera radi, golgeter koji garantuje golove. Haris Seferović je u Bundesligi postigao samo tri gola, doduše i onaj jedan u baražu za opstanak, Bril Embolo je još mlad, iako supertalentovan.

Prognozirajte najboljeg strelca Prvenstva Evrope. Kvota da će to biti Haris Seferović je 80,00.

Duva i u odbrani, mada sa Lihtštajnerom i Robertom Rodrigezom Švajcarci mogu da računaju na možda i najjači bekovski tandem na turniru. Ali štoperi ne ulivaju sigurnost, posebno posle ispadanja Filipa Senderosa, koji je zimus potpisao za Grashopers upravo da bi sakupio neophodne minute. Na kraju se "samoubio" greškama u porazu od Bosne i Hercegovine, pa nije ni pozvan u Francusku. Joan Đuru je tako ostao kao sigurna polovina štoperskog tandema, dok za drugu konkurišu Stiv Von Bergen, Fabijan Šar i 19-godišnji Niko Elvedi.

Specijal posvećen reprezentaciji Francuske

Kad je vezni red u pitanju, tu su Švajcarci najjači, iako je Petković povukao nekoliko nepopularnih poteza, pa je iz tima izostavio kapitena Herte Fabijana Luštenbergera, još jednog čistokrvnog Švajcarca (on je i sam kritikovao selektora), te do skora nedodirljivog Gokhana Inlera, koji je platio ceh, jer je presedeo na klupi šampionsku sezonu Lester Sitija u Premijer ligi.

Specijal posvećen reprezentaciji Rumunije

Opet, Švajcarska je i sada bila miljenica žreba, pa se čini neminovnim da će uspeti da napravi istorijski uspeh i posle tri ispadanja u grupnim fazama u Francuskoj stići barem do nokaut faze. Francuzi jesu daleko ispred, ali sa Rumunijom i Albanijom ne bi trebalo da bude problema.

Specijal posvećen reprezentaciji Albanije

I - ne! Nemojte ni za trenutak da pomislite da će se taj "albanski klan" u Švajcarskoj  skloniti sa puta zemljacima iz matice. Ne verujemo u teorije zavere kada stigne do  velikih turnira.

SASTAV REPREZENTACIJE ŠVAJCARSKE ZA EVROPSKO PRVENSTVO

Golmani

Jan Zomer          Borusija M'gladbah
Roman Burki    Borusija Dortmund       
Marvin Hic         Augzburg           

Odbrana

Štefan Lihštajner             Juventus             
Rikardo Rodrigez            Volfzburg          
Fabijan Šar         Hofenhajm        
Mihael Lang       Bazel    
Fransoa Mubanđe           Udineze              
Joan Đuru           Hamburger       
Stiv Fon Bergen               Jang Bojs            
Niko Elvedi        Borusija Menhengladbah            

Vezni Red

Želson Fernandes            Ren       
Blerim Džemaili              Đenova               
Granit Džaka     Borusija M'gladbah       
Valon Behrami Votford               
Đerdan Šaćiri    Stouk Siti           
Fabijan Fraj       Majnc  
Šani Tarašaj       Everton              
Denis Zakarija  Jang Bojs            

Napad

Admir Mehmedi              Bajer Leverkuzen          
Haris Seferović                Ajntraht Frankfurt        
Bril Embolo       Bazel    
Eren Derdijok   Kasimpaša         

(GRAFIKA: Ivana Marković/MOZZART sport, FOTO: Action images)


tagovi

Vladimir PetkovićŠvajcarska 1reprezentativni fudbalreprezentacija Švajcarskemeđunarodni fudbalEvropaeuro 2016Đerdan Šaćiri

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara