""
""

PREDSTAVLJAMO – UKRAJINA: Dajte loptu Andreju i Jevhenu, pa šta bude

Vreme čitanja: 4min | pon. 06.06.16. | 11:18

Jermolenko i Konopljanka imaju sjajne sezone, tim pod vođstvom selektora Fomenka igra na gol manje, ali sukob između igrača Šahtjora i Dinama mogao bi da ima koban efekat na rezultate u Francuskoj

Teško dosad, teško i odsad. Da prođu grupu bi bi uspeh, sve preko toga senzacija. Ukrajinaca nema često na velikim takmičenjima, stoga bi plasman u nokaut fazu trebalo da zadovolji apetite nacije naviknute na neuspeh. Eventualni korak dalje bacio bi je u euforiju, s tim što je pitanje da li s njom ume da se nosi. Istorija kaže – ne.

Tako su Ukrajinci na prethodnom Prvenstvu Evrope, prvom na kome su učestvovali od raspada SSSR-a, ostali zarobljeni u grupi, mada za to mogu da krive i sudije meča sa Englezima, koje su poništile regularan pogodak Marka Devića. Pre toga, uspeli su da dobace čak do četvrtfinala Mundijala u Nemačkoj 2006, gde ih je zaustavila Italija i to je, čini se, jedina generacija Ukrajinaca koja je, predvođena Andrejom Ševčenkom, igrala dopadljiv fudbal.

Izabrane vesti

Pogledajte sve kvote Kladionice MOZZART posvećene Specijalu EURO 2016

Današnja je daleko od gledljive. Često izgleda nesimpatično. Prevashodno zbog uticaja Mihajla Fomenka, 2012. je preuzeo selektorsku palicu i napravio ekipu koja igra pre svega na rezultat. Neko će reći – ružno. Neko – zategnuto. I i jedni i drugi biće u pravu, jer je ovaj tim dao 14 golova na deset kvalifikacionih utakmica, tako da o lepršavosti i raznovrsnosti nema govora. Kao što je izvesno da je odbrana jači deo ekipe, pošto je matirana samo četiri puta na putu ka Francuskoj.

Na tvrdu defanzivu, da se najpre sačuva svoja mreža, Fomenko se oslanja kombinujući igrače iz tri najpopularnija tamošnja kluba. Šahtjorovi Jaroslav Rakickij i Vjačeslav Ševčuk pokrivaju levu stranu odbrane, desni štoper je Jevgen Kačeridi, za koga kažu da je glavna poluga odbrane kijevskog Dinama, a njemu uz bok igra Artjom Fedeckij iz Dnjepra. Golman je, naravno, Andrej Pjatov, koji uživa ogromno povernje, iako su mu ponekad potkradu greške.

MOZZART Specijal kvote za EP – Ukrajina

Pod uslovom da taj bedem izdrži, pogotovo u susretima sa Poljacima i Ircima, Ukrajina može da se nada plasmanu u osminu finala, mada će za eventualno bolji rezultat morati da se osloni i na napad.

U njemu će najverovatnije dejstvovati Jevhen Seleznjov, ali je prava snaga iza, oličena u činjenici da svi u ekipi gledaju kako da doture loptu Andreju Jarmolenku i Jevhenu Konopljanki.

Prognozirajte najboljeg strelca Prvenstva Evrope. Kvota da će to biti Andrej Jermolenko je 100,00

Oni, ako se zalete po krilu, u stanju su da naprave dar-mar bilo kojoj ekipi na svetu. Prvi je šampionsku sezonu Dinama uobličio sa 19 golova i 13 asistencija, odavno je prerastao sredinu i izvesno je da ga čeka unosan transfer, naročito ako pogodi i na EP. A može to, dokazao se i u reprezentaciji, sa 25 golova je drugi najbolji strelac u istoriji, odmah iza Ševčenka.

Specijal posvećen reprezentaciji Nemačke

Konopljaka, pak, uživa status prve zvezde, jer jedini igra bitnu ulogu u ligama „petice“. Blistav početak u dresu Sevilje, kad je uništavao odbrane Reala i Barselone, dao je za pravo navijačima da veruju u njegov potencijal, bez obzira na nešto lošiji drugi deo sezone. Doduše, ne njegovom primeru se najbolje vidi da mentalitet Ukrajincima nije jača strana i da njihovi problemi nisu samo u realizaciji i(li) organizaciji igre.

Specijal posvećen reprezentaciji Poljske

Ima nešto i do međuljudskih odnosa. Tako su se na poslednjem derbiju  Dinama i Šahtjora sukobili Jermolenko i Taras Stepanjenko. Bio je to pravi kečerski obračun, posle kog je vezista Rudara poručio naciji da je njegovo „prijateljstvo sa Jermolenkom gotovo“ i da ga van terena neće poznavati. Pre neki dan su na državnoj televiziji stisli ruku jedan drugom u znak, navodnog, pomirenja, međutim, obojici je jasno da je to samo privid i da poljuljani odnosi večitih rivala tamošnjeg fudbala mogu da se odraze i na učinak reprezentacije.

Specijal posvećen reprezentaciji Severne Irske

Možda je baš zbog toga selektor Fomenko pozvao Anatolija Timoščuka, najdugovečnijeg od svih u selekciji, da bude na EP. Ne zbog igre, nego atmosfere i autoriteta. Mada, ako zatreba, ko sme da garantuje da 37-godišnji zadnji vezni neće uraditi još jednu dobru stvar za svoju državu?

SASTAV REPREZENTACIJE UKRAJINE ZA EURO:

GOLMANI

Andrej Pjatov (Šahtjor)
Denis Bojko (Bešiktaš)
Mikita Ševčenko (Zorja)

ODBRANA

Artem Fedetskij (Dnjepar)
Vjačeslav Ševčuk (Šahtjor)
Aleksandar Kučer (Šahtjor)
Jaroslav Rakickij (Šahtjor)
Bogdan Butko (Šahtjor)
Jevhen Kačeridi (Dinamo Kijev)

VEZNI RED

Andrej Jarmolenko (Dinamo Kijev)
Serhi Sidorčuk (Dinamo Kijev)
Denis Garmaš (Dinamo Kijev)
Serhi Ribalka (Dinamo Kijev)
Ruslan Rotan (Dnjepar)
Taras Stepanjenko (Šahtjor)
Viktor Kovalenko (Šahtjor)
Aleksandar Karavaev (Zorja)
Anatolij Timoščuk (Kairat)
Jevhen Konopljanka (Sevilja)
Aleksandar Zinčenko (Ufa)

NAPAD

Roman Zozulija (Dnjepar)
Pilip Budkivskij (Zorja)
Jevhen Seleznjov (Šahtjor)

(GRAFIKA: Ivana Marković/MOZZART Sport, FOTO: Action images)


tagovi

Ukrajinareprezentativni fudbalreprezentacija Ukrajinemeđunarodni fudbalJevhen KonopljankafudbalEvropaeuro 2016Andrij Jarmolenko

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara