""
""

PRELAZNI ROK (ENGLESKA): Bravo za Čelsi, Fulam i Everton, bruka za Liverpul (ANKETA)

Vreme čitanja: 6min | sub. 01.02.14. | 18:00

Murinjova demonstracija sile, Vengerova neuspešna potraga za napadačem, Junajtedov mega Mata, Liverpulov debakl... Ko je najbolje prošao na zimskoj fudbalskoj pijaci?

Bombastičan transfer Huana Mate, odličan posao Čelsija, vrlo dobar Fulama i Evertona, Vengerova neuspešna potraga za napadačem i sramotan posao čelnika Liverpula su obeležili januarski prelazni rok u engleskoj Premijer ligi.

Izabrane vesti

Bilo je mnogo najava, spekulacija, tračeva, ali zimska pijaca na Ostrvu nije donela toliko uzbuđenja kao što se očekivalo. Pogotovo u tradicionalno ludom poslednjem danu kada nije eksplodirala nijedna transfer bomba. Potrošeno je preko 150 miliona evra, što je za par miliona jače nego prošle zime, ali nijedna velika zvezda nije stigla na Ostrvo u ovom prelaznom roku uz sav respekt prema Matiću, Salahu i Mitrogluu.

Kada se podvuče crta, jasno je da je Čelsi prošao ubedljivo najbolje i da je Murinjo odradio odličan posao. Prodao je dva igrača na koje ne računa i za dva transfera inkasirao 62 miliona evra! Odlazak Mate i posebno De Brujna se neće osetiti, a klupska kasa je popunejna. Deo novca je uložen u tri pojačanja. Kupljen je „motor“ koji je bio neophodan Murinju. Nemanja Matić je verovatno najbolja premijerligaška kupovina ove sezone. Takođe, Murinjo je Liverpulu preoteo Salaha i potpisao supertalentovanog Kurta Zumu koji je će narednog leta zameniti Džona Terija ili Davida Luiza. Rešio se i nepotrebnih Esijena, Kakute i Bertranda. Bez dileme, Čelsi u nastavak sezone ulazi jači nego pre početka prelaznog roka. Očekivao se i dolazak nekog super napadača, ali od toga nije bilo ništa.
„Mnogi ljudi ne razumeju zašto sada nismo doveli napadača, ali razumećete narednog leta“, rekao je juče Murinjo što znači da nas u junu očekuju dolazak Falkaa, Dijega Košte ili nekog trećeg rasnog golgetera.

Očajni rezultati Mančester Junajteda su nagoveštavali da bi Dejvid Mojes u januaru mogao da razbije kasu i potpiše par pravih pojačanja. Mnogo se imena pominjalo (Bejns, Šo, Kros, Fernando...), a na kraju se završilo „samo“ mega transferom Huana Mate. Španac jeste ono što je bilo potrebno Mojesu, ali ne i ono jedino. Levi bek, štoper i zadnji vezni nisu došli iako je to bilo u opticaju. Videćemo da li je 45 miliona evra uloženih u Matu bilo dovoljno da Mojes reši nagomilane probleme. Anderson je otišao u Fiorentinu, a Zaha i Fabio prosleđeni u Kardif. Međutim, to se neće osetiti u igri Crvenih đavola... Ipak, prava rekontrukcija sledi narednog leta kada odlaze Vidić, Ferdinand, Evra, Nani, Čičarito...

Najviše zvižduka za prelazni rok zaslužuje uprava Liverpula. Direktor Ian Er je još jednom pokazao da je možda i najnesposobniji operativac u Premijer ligi. Imali su Salaha u rukama, ali su odugovlačili i dopustili Čelsiju da im ga preotme ispred nosa. Nisu doveli ni zamenu za Lukaša Leivu, iako su se pominjali De Jong, Inler i Gomeš. Potpun fijasko je upotpunjen cirkusom oko Jevhena Konopljanke. Navijačima Liverpula je priređena velika sramota, pa je klub završio bez ijednog pojačanja, iako su im makar tri bila potrebna. I još jedna stvar. Klub su na mala vrata napustili Ilori i Koates talentovani štoperi koji gotovo da nisu dobili pravu šansu, a koštali su klub preko 16 miliona evra!

Razočarao je  Arsen Venger. Špic mu je bio neophodan i nije uspeo da ga dovede. Čekao je poslednji dan prelaznog roka da završi taj posao, želelo je samo pozajmicu i tri puta ja dobio odgovor „ne“. Odbili su ga Lacio za Klose, Lil za Kalua i na kraju Njukasl za Sisea. Šokirao je fudbalsku javnost dovođenjem Kima Kalstroma kojeg je jurio još 2005. godine, a na kraju se ispostavilo da je Šveđanin povređen i da ne može da igra tri meseca. Priče oko Drakslera, Telja i Morate nisu bile realne jer njihovi klubovi nisu želeli da ih prodaju, a Vučinić nije želeo na Emirate.

Dobru poruku je poslao Manuel Pelegrini. Čovek je još letos napravio tim po svom ukusu, što se pokazalo kao dobitna kombinacija i nije panično jurio po pijaci da bi samo nekoga kupio reda radi. Pokušao je da se otarasi Leskota i da dovede Mangalu, ali kada nije uspeo u tome, nije se mnogo potresao

Posle katastrofalno urađenog prelaznog roka prošlog leta, u Totenhemu se sada smirili. Nisu uspeli da dovedu napadača, kao ni ofanzivnog vezistu (Guarin ili Konopljanka). U strahu da opet ne naprave neki debakl, bili su praktično nevidiljivi. 

Ali, zato sve pohvale zaslužuje uprava Fulama. Mitroglu je mnogo bolje rešenje od Berbatova, Holtbi može da proigra, a Kvist i Heitinga mogu da pokrpe neke rupe. Rešili su se problematičnog Tarabta i Senderosa, a možda je jedina greška što su tako lako izgubili poverenje u Brajana Ruiza.

Pohvale zaslužuje i Roberto Martinez u Evertonu. Čovek zna posao. Lasina Traore i Ejden Mekgidi su prava pojačanja za Everton, Heitinga im nije bio potreban, a na prosečnom Jelaviću su zaradili odlične pare. Jači su nego pre mesec dana. A, možda pogode i sa češkim golmanom Stanekom.

Sem Olardajs je u svom stilu nastavio da spasava Vest Hem. Big Sem ima stari recept (sećate li se Ivana Kampa, Iera, Đorkaefa, Dijufa, Salgada...) dovođenja pomalo isluženih imena (Borijelo) ili igrača koji su van forme (Armero i Noćerino). Ali, morao je da dovede još jednog napadača i još jednog štopera.

Njukasl je takođe jedan od najvećih gubitnika. Ostali su bez Kabaja, a da nisu doveli zamenu jer su ih odbili Kabelja, Grenije i Đuričić. Takođe, nisu uspeli nikome da prodaju Sisea. Majk Ešli i Džo Kinar su nastavili da vređaju inteligenciju Njukaslovih navijača i verovatno ne postoji omraženiji rukovodeći tandem u Premijer ligi. Kupovina Luka De Jonga ih neće amnestirati.

Hal Siti je dao velikih 16 miliona evra za napadače Longa i Jelavića i čini se da su potrošili i previše para za takva dva fudbalera.

Laudrup je zadržao sve igrače i doveo N'Goga koga Liverpulovi navijače na pamte po dobrom. Stouk je trampio Kenvajna Džonsa za Kardifovog Odemvingija. Takođe, Hjuz je doveo i talentovanog Guidetija za kojeg nije bilo prostora u Sitiju.

Ole Gunar Solskjer je dobio odrešene ruke da sredi Kardif po svojoj volji. Doveo je svoje skandinavske nade Bergeta, Eikrema i Delija. On najbolje zna koliko ovi anonimni momci mogu da pruže. Od svog Junajteda je pozajmio Zahu i Fabija. Zanimljivo je da je za 3,5 miliona evra prodao Kopenhagenu Kornelijusa. Istog onog Danca kojeg su doveli iz Kopenhagena pre šest meseci za 8,7 miliona!

Novi trener Pepe Mel nije izvoljevao i u VBA je samo doveo talentovanog Tijevija iz Espenjola, Vila se pojačala sa Grentom Holtom i Rajanom Bertrandom, a Norič je angažovao veterane Joboa i Jonasa Gutijereza.

Gus Pojet je mnogo menjao u Sanderlendu iako nije potrošio previše para. Najveće pojačanje bi trebalo da bude Injasio Skoko iz Argentine, doveo je i svog miljenika Brajdkata iz Brajtona, a sa pozajmice je vratio Konora Vikama

Čestitke zaslužuje i Kristal Palas. Pojačanja poput Toma Insa, Džoa Ledlija i Vejna Henesija će značiti četi Tonija Pulisa. I na kraju, Poketino se rešio Pabla Osvalda, ali nije nikoga doveo.

Pogledajte sve bitnije transfere odrađene u Premijer ligi ove zime, a u anketi ispod možete i da glasate ko je odradio najbolji posao.

MANČESTER JUNAJTED
Došli: Mata (Čelsi)
Otišli: Fabio, Zaha (oba u Kardif), Anderson (Fiorentina)

MANČESTER SITI
Došli: -
Otišli: Guideti (Stouk), Ibrahim (Olimpijakos)

ČELSI
Došli: Matić (Benfika), Salah (Bazel), Zuma (Sent Etjen (od leta))
Otišli: Esijen (Milan), Mata (Mančester J.), De Brujn (Volfsburg), Kakuta (Lacio), Bertrand (Aston Vila)

ARSENAL
Došli: Kalstrom (Spartak)
Otišli: Frimpong (Barnsli), Park (Votford)

TOTENHEM
Došli: -
Otišli: Holtbi (Fulam), Defo (Toronto)

EVERTON
Došli: Traore (Monako), Stanek (Sparta Prag), Mekgidi (Spartak)
Otišli: Heitinga (Fulam), Jelavić (Hal)

LIVERPUL
Došli: -
Otišli: Ilori (Granada), Koates (Nasional Montevideo)

VBA
Došli: Tijevi (Espanjol)
Otišli: Long (Hal)

SVONSI
Došli: N’Gog (Bolton)
Otišli: -

VEST HEM
Došli: Armero (Napoli), Noćerino (Milan), Borijelo (Roma), Džonson (Volvs), Razak (Anži)
Otišli: Maiga (KPR), Petrić (Panatinaikos), Rac (slobodan igrač)

NORIČ
Došli: Jobo (Fenerbahče), Gutijerez (Njukasl)
Otišli: -

FULAM
Došli: Mitroglu (Olimpijakos), Heitinga (Everton), Holtbi (Fulam), Kvist (Štutgart), Dempsi (Sijetl)
Otišli: Tarabt (Milan), Berbatov (Monako), Senderos (Valensija), Hjuz (KPR), Ruiz (PSV)

STOUK
Došli: Šoton (Vigan), Odemvingi (Kardif), Guideti (Mančester Siti), Batlend (Barnsli)
Otišli: Džons (Kardif), Edu (Fildalefija), Penant (slobodan igrač)

SAUTEMPTON
Došli: -
Otišli: Osvaldo (Juventus), Martin (Birmingem)

ASTON VILA
Došli: Holt (Vigan), Bertrand (Čelsi)
Otišli: -

NJUKASL
Došli: Luk De Jong (Borusija Menhengladbah)
Otišli: Kabaj (PSŽ), Gutijerez (Norič)

SANDERLEND
Došli: Vikam (Šefild V.), Alonso (Fiorentina), Skoko (Internasional), Ustari (Almerija), Brajdkat (Brajton)
Otišli: Dijakite (Fiorentina), Dong (Augsburg), Kabral (Đenova)

HAL
Došli: Long (VBA), Jelavić (Everton)
Otišli: Proševic (Barnsli)

KRISTAL PALAS
Došli: Ins (Blekpul), Ledli (Seltik), Henesi (Volvs)
Otišli: Filips (Lester), Kampanja (Nirnberg), Grandin (slobodan igrač)

KARDIF
Došli: Eikrem (Herenven), Meler Deli i Berget (oba i Moldea), Zaha i Fabio (oba iz Mančester Junajteda), Džons (Stouk)
Otišli: Odemvingi (Stouk), Kornelijus (Kopenhagen), Gested (Blekburn), Velikonja (Rio Ave)
 


tagovi

Zima 2014Vest Bromvič AlbionStoukSanderlendSautemptonNorič SitiPremijer ligaNemanja MatićMohamed SalahMančester SitiLiverpulKristal PalasKim KalstromHal sitiFulamKardif SitiHuan MataEvertonEvropaČelsiAston VilaEngleskaArsenal

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara