""
""

PRELAZNI ROK (ITALIJA): Juve nije najbolji u Torinu, sponzoruša Manćini i Romin foto finiš

Vreme čitanja: 18min | sub. 05.09.15. | 12:31

Koje ocene su zaslužili italijanski prvoligaši za poslovanje u letnjem prelaznom roku

Englezi su se i ovog puta više trošili, ali je fudbalska pijaca na Apeninima opet radila punom parom. I imala svoju posebnu čar. Hiljade spekulacija, tračeva i glasina kao i uvek kada je u pitanju “merkato”. Ovoga leta se i više kupovalo nego prethodnih godina. Potrošeno je blizu 600.000.000 evra na pojačanja, a kada se podvuče crta, klubovi su zajedno ostali u minusu nekih 80.000.000 evra s obzirom na prodaje. Lepa stvar je da su zadržali svoje najveće talente i igrače formirane u Seriji A. Čak su i počeli da vraćaju neke. Posle dugo vremena su stali uz rame sa Primerom po potoršenom novcu i bili daleko ispred Bundeslige i Lige 1.

Izabrane vesti

Iako kriza i dalje vlada italijanskim fudbalom, klubovi pokazuju znake oporavka. Sve su aktivniji na fudbalskoj pijaci i finansijski moćniji. Juve je mnogo menjao, Roma opet dovela brdo pojačanja, milanski rivali pokušali da se atraktivnim pojačanjima priključe vrhu posle košmarne sezone… Nema više čuvenog dvojnog vlasništva nad ugovorima igrača i procenata, ali tu su i dalje nezaobilazne pozajmice s tim što je ovog leta uveden novi trend da sve važnije pozajmice imaju obavezno pravo otkupa ugovora čime se manji klubovi štite.

Ovo je naš pregled letnjeg prelaznog roka u Seriji A.

ATALANTA – 5,5

Došli (12.200.000 evra): Kurtić (Fiorentina), Kanini (Tokio), Konti (Lanćano), De Ron (Herenven), Brivio (Verona), Suager (Karpi), Basi (Empoli), Đorđi (Ćesena), De Paula (Mesina), Radunović (Rad), Monakelo (Lanćano), Toloi (Sao Paolo), Paleta (Milan).
Otišli (17.000.000 evra): Skaloni (slobodan), Bjanki (Majorka), Emanuelson (slobodan), Avramov (slobodan), Bjava (slobodan), Frezolini (kraj karijere), Čerubin (Bolonja), Baseli (Torino), Zapakosta (Torino), Roseti (Ćezena), Benaluane (Lester), Del Groso (Bari), Boakje (Roda).

Atipično za njih, Orobići su prošle sezone bili u problemima, smenili su trenera posle pet godina i samo ih je slaba konkurencija spasila ispadanja. Zato su ovog leta prilično menjali iako važe za klub sa konceptom i nisu klasični Italijani koji pregovaraju na milion strana. Kada se podvuče crta, odradili su prilično loš prelazni rok. Nosioce igre Zapakostu i Baselija će teško nadoknaditi. Otišao je i Benaluane, ali makar su na njemu zaradili više nego pristojnih 7.000.000 evra od Lestera. Najveća pojačanja su štoperi Toloi i Paleta. Na papiru. Ali, Brazilac je ne tako davno bio promašaj Rome, Paleta je pokazao sve svoje mane u Milanu. Kurtić je takođe kocka. Makar su zadržali Moralesa i Gomeza. Napunili su kasu, ali osabili tim. Osloniće se na Denisa i Pinilju. Iznenađenje bi mogao da bude Holanđanin De Ron koji je došao iz Herenvena. Atalanta je jedan od gubitnika prelaznog roka, ali ne treba ih otpisati jer imaju sjajnu školu fudbala i ko zna šta su spremili iz tog trezora.

BOLONJA – 7,0

Došli (24.930.000 evra): Rosetini (Kaljari), Dijavara (San Marino), Stojanović (Krotone), Pulceti (Ćezena), Čerubin (Atalanta), Rico (Sampdorija), Mirante (Parma), Krisetig (Kaljari), Brigi (Sasuolo), Brijenca (Ćezena), Pulgar (Universidad Katolika), Destro (Milan), Falko (Trapani), Kraft (Helsingborg), Donsa (Kaljari), Munije (Monpelje), Krivičić (Koper), Tajder (Sasuolo), Đakerini (Sanderland).
Otišli (800.000 evra): Krstičić (Sampdorija), Matuzalem (slobodan), Sansone (Bari), Perez (slobodan), Pacienca (Vićenca), Kasarini (slobodan), Laribi (Sasuolo), Besa (Komo), Improta (Ćezena), Trojanijelo (Salernitana), Buhel (Empoli), Kopola (Verona), Radaković (Sigma Olomuc), Abero (Nasional Montevideo), Garič (Darmštad).

Vratili su se gde im je i mesto, a američke gazde su najavljivale veliki prelazni rok. Uz njihov novac, veze i iskustvo direktora Korvina očekivalo se mnogo. Na kraju su ipak uspeli da privuku nekoliko lepih pojačanja. Pre svih supertalentovanog Donsu za kojeg su se interesovali Juve, Napoli i Fiorentina i koji će ih koštati desetak miliona evra. Za „dž“ su doveli odličnog golmana Mirantea, pokušaće da ožive Đakerinija koji je zahavalan napadač, a kruna prelaznog roka je Matija Destro. Vratili su i nepredvidivog Tajdera koji opet može da eksplodira (plata oko 1.000.000 evra kao i Destru), a solidno pojačanje je i Krisetig. Nisu izgubili skoro nijednog bitnog igrača i zaslužuju jaku „sedmicu“ za odrađen prelazni rok.

KARPI – 5,0

Došli (0 evra): Vilček (Pjast), Benusi (Udineze), Matos (Palmeiras), Brkić (Kaljari), Marone (Juventus), Lazari (Fiorentina), Valas (Vitese), Bubnjić (Udineze), Spoli (Roma), Martinjo (Katanija), Fedel (Sion), Gabrijel Silva (Udineze), Injigez (Argentinos), Kofi (Kjevo), Đino (Defenzor Sporting), Belec (Konja), Zakardo (Milan), Borijelo (Đenova).
Otišli (0 evra): Dosena (slobodan), Struna (Palermo), Laner (Verona), Maurantonio (Akragas), Suager (Atalanta), Pasini (Pistojeze), Modolo (Venecija), Mbaje (Kjevo), Gato (Pro Verćeli), Gabrijel (Napoli), Molina (Ćezena), Loi (Ređana), Inglese (Kjevo), Bruneli (Piza), Sabione (Krotone), Porkari (Bari), Poli (Novara).

Senzacija Serije B će se izgleda osloniti na igrače koji su ih proveli kroz drugoligaško takmičenje prethodne sezone. Veterani Lazari, Borijelo i Zakardo bi trebalo da donesu prvoligaško iskustvo borbe za opstanak. Oni znaju kako se kljuckaju bodovi. Pokušaće da razigraju i nekolicinu rezervista iz Udinezea. Brkića su doveli na gol ali izgleda da nisu zadovoljni, pa su u finišu prelaznog roka tražili još jednog golmana. Pravo pojačanje je neumori Luka Marone, kao i Gabrijel Silva. Ipak, nisu se nešto posebno isprsili ulaganjima. Verovatno ih je mali budžet ograničio. Kada se podvuče crta, deluje mršavo... Baš mršavo.

KJEVO – 6,0

Došli (5.350.000 evra): Kastro (Katanija), Gobi (Parma), Belomo (Bari), Rigoni (Ćitadela), Toskić (Monca), Kulibali (Paganeze), Miranda (Istra), M'Poku (Kaljari), Kaćatore (Sampdorija), Brešan (Ćezena), Pepe (Juventus), Inglese (Karpi), Pinci (Udineze).
Otišli (4.150.000 evra): Fetfacidis (Al Ahli), Bardi (Espanjol), Poci (Vićenca), Kofi (Karpi), Puđoni (Sampdorija), Skeloto (slobodan), Bota (Pačuka), Zukanović (Sampdorija), Vajuši (Livorno), Biragi (Granada).

Potpuno je besmisleno prognozirati nešto kada je ovaj klub u pitanju. Iz godine u godinu ruše sve rezone i skromnim ulaganjima bez mnogo muke otkidaju bodove velikim i bogatima. Retko kada upadaju u problem. Opet su praktikovali provereni recept dovođenja iskusnih prvoligaških imena. Pepe dekuje kao najveće pojačanje na papiru, ali M'Poku može da bude jedno od otkrića sezone. Belgijanac je u Kaljariju pokazao da zaslužuje više od borbe za opstanak. Ostali su bez Zukanovića, Bote i Skelota, ali ne sumnjamo da imaju plan kako da ih zamene. Uostalom početak sezone je sve pokazao. Na papiru to izgleda kao standardno skromni prelazni rok Letećih Magaraca. Potrošili su tek nešto više od 5.000.000 evra... Ali njima je i to najčešće dovoljno za bezbrižan život.

EMPOLI – 5,0

Došli (5.600.000 evra): Ronaldo (Pro Verćeli), Skorupski (Roma), Krunić (Borac Čačak), Dermaku (Melfi), Bitante (Avelino), Kosta (Parma), Kamporeze (Bari), Majelo (Krotone), Zambeli (Breša), Livaja (Rubin Kazan), Ćosić (Frozinone), Paredes (Roma), Buhel (Bolonja).
Otišli (10.500.000 evra): Valdifjori (Napoli), Verdi (Eibar), Vesino (Fiorentina), Gvarente (slobodan), Basi (Atalanta), Rugani (Juventus), Sepe (Fiorentina), Soma (Breša), Tavano (Avelino), Hisaj (Napoli), Briljante (Komo), Sinjoreli (Ternana).

Jedno od najprijatnijih iznenađenja prethodne sezone je preživelo burno leto. Osim što su ostali bez sjajnog stručnjaka Sarija, izgubili su i nosioce igre poput plemejkera Valdifjorija, komandanta odbrane Ruganija, prvog golmana Sepea, nezamenjivog beka Hisaja, sjajnog veziste Vesina... Praktično polovina tima. Ako ne i više. Pojačanja na njihovim mestima su bila više nego skromna. Kamporeze, Ćosić, Livaja, Skorupski, Krunić ili Paredes su bili talentovani klinci, ali su odrasli i nisu naučili kako se osvajaju bodovi. Po nama, ovo je klub koji je odradio najgori prelazni rok u Italiji ovog leta. Duplo su slabiji nego lane, ali nikada ne potcenujte njihovu sjajnu školu fudbala i klince koje izbacuju.

FIORENTINA – 6,5

Došli (29.550.000 evra): Ronkalja (Đenova), Vesino (Empoli), Jakovenko (Den Haag), Rebić (RB Lajpcig), Bakić (Specija), Sepe (Empoli), Mario Suarez (Atletiko Madrid), Žilberto (Botafogo), Astori (Roma), Kalinić (Dnipro), Baez (Žuventud), Verdu (Banijas), Blaščikovski (Borusija Dortmund).
Otišli (29.300.000 evra): Ričards (Aston Villa), Kurtić (Atalanta), Akvilani (Sporting Lisabon), El Hamdaui (slobodan), Pizaro (Santjago Vanderers), Lazari (Karpi), Đilardino (Palermo), Oktavijo (Botafogo), Dijamanti (Votford), Vargas (Betis), Lupateli (kraj karijere), Neto (Juventus), Rosi (Frozinone), Rosati (Peruđa), Savić (Atletiko Madrid), Gomez (Bešiktaš), Salah (Roma), Basanta (Monterej), Hoakin (Betis).

Ni ovaj klub iz Toskane se nije proslavio na pijaci. Obeleženi su fijaskom oko Salaha koji im je zabio nož u leđa. Ostali su bez nekolicine iskusnih igrača, a novog trenera Souzu posebno boli odlazak Hoakina sa kojim je imao velike planove. Ipak, ako Kuba Blaščikovski bude zdrav, možda i bude prava zamena za Španca. Rešili su se izraubovanog Gomeza i njegove visoke plate, nadaju se da će Rosi konačno biti zdrav. I da će Kalinić opravdati očekivanja. Sepe je sjajna zamena na golu za „izdajnika“ Neta s tim što prednost za sada ima Tatarušanu. Obratite pažnju na Vesina, mogao bi da bude senzacija u veznom redu. Kapitalno pojačanje je i Mario Suarez koji će doneti čvrstinu u vezi. Ukrali su Astorija ispred nosa Napoliju i vratili solidnog Ronkalju kako bi nadoknadili odlazak fenomenalnog Stefana Savića.

FROZINONE – 5,0

Došli (0 evra): Altobeli (Ascoli), Čibsa (Sasuolo), Verde (Roma), Dijakite (Kaljari), Rosi (Fiorentina), Leali (Ćezena), Pavlović (Grashopers), Longo (Kaljari), Tonev (Aston Vila), Kastiljo (Briž), Gomis (Trapani).
Otišli (0 evra): Ćosić (Peskara), Santana (slobodan), Pamić (slobodan), De Lusija (Latina), Ćosić (Empoli), Lupoli (Piza), Zanon (Ternana), Piljaćeli (Pro Verćeli).

Novajlija se nije mnogo potrudio da ne pleše samo jedno leto. Ako je Emploli uradio najgori, Frozinone je odradio najskromniji prelazni rok. Mali budžet im je dovoljno opravdanje. Nisu se snašli u toj gunguli na pijaci jer ranije nisu bili u sličnoj situaciji. Ipak, uspeli su da privuku jednog od najtalentovanijih golmana Italije Lealija. Kao i Verdea iz Rome koji je takođe perspektivan momak. Jedino iskusno pojačanje sa mnogo utakmica u nogama je Modibo Dijakite, ali nije neka posebna klasa da garantuje opstanak. Možda zablista i Bugarin Tonev iz Vile. Ipak, jako tanak bilans u prelaznom roku.

ĐENOVA – 7,0

Došli (5.800.000 evra): Pandev (Galatasaraj), Lazović (Crvena zvezda), Gakpe (Nant), Donaruma (Bari), Figueiraš (Sevilja), Munjoz (Sampdorija), Sisoko (Nant), Ujkani (Palermo), Tahcidis (Verona), Nčam (Mančester Siti), Dijego Kapel (Sporting Lisabon), Ansaldi (Zenit), Džemaili (Galatasaraj).
Otišli (22.800.000 evra): Bertolaći (Milan), Ronkalja (Fiorentina), Borijelo (Karpi), Edenilson (Udineze), Lestijen (PSV), Arijaudo (Sasuolo), Bergdih (Čarlton), Nijang (Milan), Jago Falke (Roma), Kucka (Milan), Antonini (Livorno).

Od njih smo navikli na vatromet i da na Marasiju bude kao na autobskoj stanici dok Preciozi pomera figure. Ovog leta ipak nije bila takva ludnica. Za lepih 8.000.000 su prodali Falkea u Romu, ali su izgubili najboljeg igrača. Prodali su Kucku i još neke nebitne fudbalere i inkasirali više od 20.000.000 evra. Uglavnom su dovodili slobodne igrače ili pozajmice. Među njima su Pandev i Džemaili iz Galate, naš Darko Lazović na kojeg ozbiljno računaju, Gakpe iz Nanta... Bokove su pojačali ozbiljnim igračima poput Figueiraša i Ansaldija, u odbranu doveli Munjoza koji je pre šest meseci bio želja većih i jačih klubova. Zaradili su preko 15.000.000 evra, doveli jeftina pojačanja od kojih je dovoljno da se polovina ispostavi kao pogodak. Na kraju nisu uspeli da uzmu Iturbea ili Ibarba, ali su zadržali Perotija što je njihov najvredniji potez ovog leta. U odnosu na cirkus koji Preciozi voli da pravi, ovo leto je bilo korisno i isplativo za Grifone.

INTER – 7,0

Došli (86.450.000 evra): Muriljo (Granada), Kondogbija (Monako), Miranda (Atletiko Madrid), Montoja (Barselona), Biabijani (Parma), Manaj (Kremoneze), Jovetić (Mančester Siti), Perišić (Volfzburg), Melo (Galatasaraj), Ljajić (Roma), Teljes (Galatasaraj).
Otišli (91.420.000 evra): Bonacoli (Sampdorija), Žonathan (slobodan), Kampanjaro (Peskara), Podolski (Galatasaraj), Felipe (Udineze), Kuzmanović (Bazel), Obi (Torino), Donkor (Bari), Puškaš (Bari), Kamara (Bari), Šaćiri (Stouk), Kovačić (Real Madrid), Andreolli (Sevilja), Ernanes (Juventus).

Promenili su skoro ceo tim. Pojačanja za kojima je Manćini zimus kukao poput Šaćirija i Podolskog su odjednom postala promašaji kojih su jedva čekali da se reše. Manćinijeva moć ubeđivanja da mu gazde kupuju igrače je nešto neverovatno i potpuno neadekvatno njegovom trenerskom znanju i zaslugama. Ubedio je upravu da mu kupi skoro ceo tim. Prodao je dvojicu vezista koji najviše „umeju lopte“ Ernanesa i Kovačića, a dobio je Kondgobiju i Mela koji bi trebalo da blindiraju prostor ispred odbrane. U napadu je Ikardiju kupio podršku u vidu Jovetića, Perišića i Ljajića koji je bio alternativa s obzirom na nedolaske Edera, Perotija ili Lavecija. Za Jovetića nema dileme da je vrhunsko pojačanje i da su klub i Serija A dobili mnogo u njemu. Utakmice će pokazati da li je Perišić igrač koji vredi onolikog truda. Kocka je i levi bek Teljes. On je došao kao daleka alterantiva pošto je Inter bezuspešno jurio Koentraa, Sikeiru i još neke. Pogodak bi trebalo da bude i štoperski tandem Miranda - Muriljo. Manćini je doveo igrače na svim pozicijama koje je planirao. Sada je na njemu da sve to uigra i pobeđuje. Plus što su lupili Milanu šamar u trci za Kondogbiju.

JUVENTUS – 8,0

Došli (127.400.000 evra): Dibala (Palermo), Kedira (Real Madrid), Mandžukić (Atletiko Madrid), Rugani (Empoli), Neto (Fiorentina), Zaza (Sasuolo), Aleks Sandro (Porto), Vadala (Boka Juniors), Kvadrado (Čelsi), Lemina (Marsej), Ernanes (Inter).
Otišli (75.500.000 evra): Pepe (Kjevo), Romulo (Verona), Tevez (Boka Juniors), Matri (Lacio), Storari (Kaljari), Pirlo (Nujork), Ogbona (Vest Hem), Marone (Karpi), Vidal (Bajern), Teljo (Kaljari), Ljorente (Sevilja), Koman (Bajern), De Ćelje (Marsej), Isla (Marsej).

Najozbiljniji italijanski klub nas nije navikao na ovakve amplitude. Tim je mnogo promenjen, ali to verovatno ima smisla jer nisu želeli da čekaju odumiranje prezasićene ekipe pa da počnu da upumpavaju svežu krv. Najveći uspeh je što su zadržali Pogbu. Pirla i Teveza nisu mogli da zaustave. Realno, Tevezov odlazak je najozbiljniji udarac. Teško je danas naći takvog igrača za te pare. Pirlo je odsvirao svoje, a za Vidala je bio poslednji voz da se uzme neka velika lova. Najveći pogodak je dovođenje Dibale koji može da izraste u igrača najviše klase jer ima magiju u nogama. Mandžukić je onaj tip napadača koji se idealno uklapa, a sa Kvadradom su se kockali jer nije baš igrač potrebne fudbalske inteligencije za veliki tim kakav je Juve. Vratili su svoje dete Ruganija koji izrasta u sjajnog štopera, još ranije kaparisali Zazu koji je bolji od Ljorentea. Spremaju odstupnicu i veteranu Evri u vidu Aleksa Sandra, a otkupili su Pereiru od kojeg možemo da očekujemo velike stvari. Kedira je kocka sa svojim staklenim nogama, ali makar nije mnogo koštao. Nepoznanica je Lemina iz Marselja, a tempirana bomba Ernanes zbog kojeg bi Manćiniju uskoro mogli da se bride obrazi. On nije klasa Iska, Drakslera, Gecea ili ostalih koje je Marota neuspešno jurio. Ali je makar tri puta jeftiniji. Videćemo da li će jednog dana zažaliti za tinejdžerom Komanom. Međutim, u pitanju je ozbiljna suma od skoro 30.000.000 evra. To se ne odbija lako.

LACIO – 6,0

Došli (20.650.000 evra): Morison (Vest Hem), Hud (AZ Alkmar), Patrik (Barselona), Serpijeri (Kozenca), Lombardi (Trapani), Berardi (Mesina), Kišna (Ajaks), Milinković Savić (Genk), Matri (Milan).
Otišli (3.750.000 evra): Novareti (Leon), Ledesma (Santos), Skuli (slobodan), Kavanda (Trabzon), Pereirinja (Atletiko Paranense), Tunkara (Krotone), Sijani (Espanjol), Strakoša (Salernitana), Ederson (Flamengo), Perea (Troa), Cana (Nant).

Sramota da se Lotito nije malo više potrudio. Umesto da konačno izvadi zmiju iz džepa i plasira se u Ligu šampiona gde bi mu se vratilo trostruko, on je skoro celo leto vegetirao na pijaci. Kandidovao se za upravu Partizana. Jedina pobeda je što je Violi preoteo Sergeja Milinkovića Savića koji bi mogao da bude jedno od otkrića Serije A. Uzeli su Kišnu za male pare, još ranije kaparisali Morisona i Huda, ali poslednja dvojica su prosečna pojačanja. Dolazak Matrija u finišu je prilično jadan pokušaj da se opravda štedljivost. Kapa dole što je zadržao Andersona, Bilju i ostale nosioce igre. Makar se oko toga potrudio.

MILAN - 6,5

Došli (90.970.000 evra): Rodrigo Eli (Avelino), Noćerino (Parma), Nijang (Đenova), Bertolaći (Đenova), Hotor (Venecija), Simić (Vareze), Inoćenti (Gorica), Luiz Adrijano (Šahtjor Donjeck), Baka (Seviglja), Hoze Mauri (Parma), Romanjoli (Sampdorija), Baloteli (Liverpul), Kucka (Milan). 
Otišli (9.650.000 evra): Boketi (Spartak Moskva), Esijen (Panatinaikos), Destro (Bolonja), Van Ginkel (Stouk), Muntari (Al Itihad), Bonera (Viljareal), Rami (Sevilja), Pacini (Verona), El Šaravi (Monako), Albertaci (Verona), Paleta (Atalanta), Agaci (Midlzbro), Mastur (Malaga), Zakardo (Karpi).

Počelo je bombastičnim najavama o rađanju novog Milana, pričama od 200.000.000 evra za pojačanja, na kraju se završilo daleko skromnije. Glupo je i pominjati sva ta atraktivna imena koja su se dovodila u vezu sa Rosonerima i sve dimne zavese Berluskonija i Galijanija. Karlos Baka je pravo pojačanje i opravdaće 30.000.000 evra. Najbolji napadač koji je ovog leta stigao u Italiju. Luiz Adrijano je klasa ispod, ali nije ni koštao mnogo. Iako će neko reći da je Galijani trebalo da sačeka januar i uzme ga bez obeštećenja. Galijani i Mihajlović će polagati račune za Bertolaćija i Romanjolija koji su Milan koštali oko 50.000.000 evra. Videćemo da li će im se Roma smejati u facu na kraju. Milan je mogao da ima odličan prelazni rok da je realizovao obećanja: Ibru i Vicela. Umesto njih su stigli Baloteli i Kucka. Fijat umesto Ferarija.

NAPOLI – 6,0

Došli (33.050.000 evra): Valdifjori (Empoli), Reina (Bajern), El Kaduri (Torino), Deci (Krotone), Fidelef (Ergotelis), Gabrijel (Karpi), Alan (Udineze), Kirikeš (Totenhem), Hisaj (Empoli), Čaloba (Reding).
Otišli (15.310.000 evra): Mesto (slobodan), Kolombo (Kaljari), Miću (Svonsi), Gargano (Monterej), Uvini (Tvente), Britos (Votford), Duvan Zapata (Udineze), Inler (Lester).

Hteli su mnogo, a na kraju dobili malo. Dolaskom trenera Sarija je počela nova era. Za sobom je povukao dirigenta Valdifjorija iz Empolija koji će valjda uspeti ono u čemu nije Žoržinjo. Promenili su golmane, izgubili neke igrače koji su dobri, ali su bili potpuno van forme poput Inlera ili Britosa. Sari je povukao i soldinog beka Hisaja iz svog bivšeg kluba, a od zvučnih pojačanja tu je i Kirikeš koji u Totenhemu nije pokazao ni delić mogućnosti. Ipak, doživeli su mnogo bolnih udaraca u pokušajima da privuku prava pojačanja. Posebno se to odnosi na štopera i zadnjeg veznog. De Laurentis je u pojedinim trenucima ispadao smešan nadajući se da će mu razni belofovi upaliti. Pogtovo na kraju kada je zakasnio nekoliko minuta da registruje Sorijana.

PALERMO - 6,5

Došli (8.600.000 evra): Trajkovski (Zulte Varegem), Kasini (Korintijans), Goldaniga (Peruđa), Struna (Karpi), Brugman (Peskara), Kolombi (Kaljari), Hiljemark (PSV), Kosnić (Honved), Lores (Vareze), El Kautari (Monpelje), Đurđević (Vitese), Đilardino (Fiorentina).
Otišli (40.500.000): Dibala (Juventus), Ujkani (Đenova), Ortiz (Sero Portenjo), Bareto (Sampdorija), Bamba (Lids), Makienok (Čarlton), Emerson (Roma), Terci (Specija), Beloti (Torino), Akardi (Trapani), Žoao Silva (Pasoš Fereira), Dela Roka (Peruđa), Bentivenja (Komo), Milanović (Askoli).

Zamparini je opet zaradio velike pare prodajom Dibale i Belotija. Zadržao je Vaskeza jer bi bilo previše da je i njega prodao. Đilardino će sigurno isporučiti svoju porciju golova i zaradiće platu od 1.100.000 evra po sezoni. Švedski vezista Hiljemark i naš Uroš Đurđević su Zamparinijevi pikovi za zaradu narednog leta. Oni bi mogli da zablistaju na Siciliji. Svi ostali transferi su samo kozmetičke promene, mada vredi obratiti pažnju na Trajkovskog. Zampa je opet pokazao da je dobar trgovac, zaradio je preko 30.000.000 evra, a vreme će pokazati da li je opet imao njuh da lansira neko novo ime.

ROMA - 8,5

Došli (43.550.000 evra): Jago Falke (Đenova), Ščensni (Arsenal), Salah (Fiorentina), Džeko (Mančester Siti), Ridiger (Štutgart), Đember (Katanija), Emerson (Palermo), Dinj (PSŽ), Vanker (Dinamo Moskva). 
Otišli (74.250.000 evra): Balzareti (kraj karijere), Spoli (Karpi), Skorupski (Empoli), Pelegrini (Sasuolo), Holebas (Votford), Verde (Frozinone), Kalabresi (Livorno), Astori (Fiorentina), Dumbija (CSKA), Sanabrija (Sporting Hihon), Janga Mbiva (Lion), Kurći (Majnc), Paredes (Empoli), Ljajić (Inter), Ibarbo (Votford).

Da je prelazni rok završen 15. avgusta, Roma bi bila najveći gubitnik pijace. Nedeljama nisu znali gde biju, pucali su im pregovori, ali je Sabatini izveo magiju pošto je Bertolaćija i Romanjolija prodao Milanu za ogromnih 50.000.000 evra. I u finišu prelaznog roka je krenulo... Salah, Džeko, Ridiger, Dinj, pa i Vanker. Pojačane su pozicije koje su bile sporne. Jedini neuspeh je što nije uspeo da dovede ozbiljnog desnog beka poput Bruna Peresa. Skoro svi transferi su realizovani po principu pozajmice s obaveznim otkupom ugovora. Na kraju su se rešili Ljajića i Ibarba i odlučili da opet veruju Iturbeu. Videćemo ko je tu promašaj: Ljajić ili Iturbe? Na papiru, pobednik prelaznog roka.

SAMPDORIJA – 6,5

Došli (26.000.000 evra): Mojsander (Ajaks), Bonacoli (Inter), Krstičić (Bolonja), Brinjoli (Ternana), Bareto (Palermo), Kasani (Parma), Puđoni (Kjevo), Fernando (Šahtjor), Zukanović (Kjevo), Kasano (slobodan), Karbonero (Ćezena), Rodriguez (Ćezena), Lazaros (Verona).
Otišli (10.950.000 evra): Bergesio (Atlas), Obijang (Vest Hem), Akva (Torino), Eto (Antalija), Romero (Mančester Junajted), Frison (Salernitana), Munjoz (Đenova), Rico (Bolonja), Đorđevic (Zenit), Kaćatore (Kjevo), Dankan (Sasuolo), Okaka (Anderleht), De Vitis (Spal), Romanjoli (Milan), Vsolek (Verona), Markioni (Latina).

Odlaskom Mihajlovića sa klupe je počelo čerupanje Sampdorije. Odlasci Romanjolija, Obijanga i Okake će se sigurno osetiti. Avantura zvana Samuel Eto se brzo završila, a bez centa obeštećenja su izgubili Romera. Najveća pojačanja su Brazilac Fernando i Bosanac Zukanović kojeg su preoteli Interu. Umesto Etoa, sada je tu povratnik Kasano koji je klasična mačka u džaku i nije im baš on bio potreban. Posebno vredi obratiti pažnju na Interovog klinca Bonacolija. Sampdorija je uvek bila idealna lansirna rampa za napadače, pa možda na ferarisu zasija i Boncaloijeva zvezda. Nisu uspeli da dovedu Ibarba, ali je zato ostao Eder kojeg su mnogi tražili i uspeh je što su njega sprečili da ode. Kao i Sorijana.

SASUOLO – 6,5

Došli (19.500.000 evra): Arijaudo (Đenova), Laribi (Bolonja), Falćineli (Peruđa), Pelegrini (Roma), Politano (Peskara), Dankan (Sampdorija), Defrel (Ćezena).
Otišli (24.800.000 evra): Natali (slobodan), Polito (slobodan), Brigi (Bolonja), Tajder (Bolonja), Lazarević (Antalij), Rosini (Savona), Bijanco (kraj karijere), Čibsa (Frozinone), Zaza (Juventus), Donis (Lugano).

Veoma ozbiljan klub. Uvek imaju plan. Izgubili su Zazu ali su se pripremali i na njegovo mesto doveli sjajnog Defrela iz Ćezene koji bi imao mesta u Interu ili Milanu. To je najbitnija promena Sasuola u ovom prelaznom roku. Nisu smatrali da se vredi boriti za Tajdera, ali on im neće mnogo nedostajati. Sve ostalo nisu promene vredne pažnje. Trener i ekipa iz prošle sezone su tu. Godina dana iskusniji i bolji. Berardi i Sansone su ostali što je najbitnije. Za Sasuolo ne treba brinuti, jer je malo ozbiljnih klubova u Italiji kao što su oni.

TORINO – 8,5

Došli (26.300.000 evra): Avelar (Kaljari), Akva (Sampdorija), Obi (Inter), Baseli (Atalanta), Zapakosta (Atalanta), Beloti (Palermo), Prcić (Ren).
Otišli (19.750.000 evra): El Kaduri (Napoli), Baša (Lucern), A. Gonzalez (Atlas), Darmijan (Mančester Junajted), V. Bareto (slobodan), S. Masijelo (slobodan).

Gazda Urbano Kairo definitivno ima volje, živaca i para da sa Torinom napreduje i uvek teži da bude korak bliže vrhu. Prošlog leta je ostao bez Ćerćija i Imobilea, ali ih je nadoknadio. Ovog leta je bilo jasno da mora da proda nekog i odlučio seda to bude Darmijan za kojeg je Mančester Junajted platio skoro 20.000.000 evra. Ali je zato odoelo napadima da proda Nikolu Maksimovića, Bruna Peresa i Kamila Glika. Uložio je ogromne napore da ih zadrži iako je mogao da uzme više od 40.000.000 evra za njih trojicu. Dugo je tragao za špicem i izbor je pao na Belotija koji može da eksplodira poput Imobilea. Prava pojačanja su Zapakosta i Baseli, a pun pogodak može da bude i Avelar koji je bio jedan od najboljih u Kaljariju. Nepoznanica je Prcić iz Rena. Torino je blistao ovog leta na pijaci.

UDINEZE – 6,0

Došli (6.200.000 evra): Pape Dija (San Marino), Merkel (Grasophers), Ali Adnan (Rize), Edenilson (Đenova), Duvan Zapata (Napoli), Itura (Granada), Markinjo (Al Itihad), Felipe (Inter).
Otišli (54.400.000 evra): Alan (Napoli), Bubnjić (Karpi), Naldo (Sporting Lisabon), Gabrijel Silva (Karpi), Aleksis Zapata (Peruđa), Skufet (Komo), Halberg (Valerenga Oslo), Njuton (Granada), Pinci (Kjevo), Geiho (Breša).

Sa njima nikada nije dosadno jer je reč o jednoj od najboljih sakuting službi na svetu, ali čini se da je Gazda Poco ovog leta više vodio računa o novom mezimčetu – Votfordu. Nikada nisu manje menjali nego ovog leta. Izgubili su Alana, ali za više nego pristojnih 12.500.000 evra plus dvojicu igrača. Lako su se odrekli i Gabrijela Silve koji je mogao da bude sledeća koka za prodaju. Što se pojačanja tiče, vredi istaći da su pored velikog novca za Alana od Napolija dobili i Duvana Zapatu koji je potencijalna eksplozija od napadača. Sve ostalo nije vredno pomena.

VERONA – 5,5

Došli (6.300.000 evra): Romulo (Juventus), Bjanketi (Specija), Vivijani (Latina), Suprajen (Dižon), Siljardi (Livorno), Pacini (Milan), Specani (Melfi), Kopola (Bolonja), Vink (Internasional), Helander (Malme), Albertaci (Milan), Vsolek (Sampdorija).
Otišli (850.000 evra): Saviola (River Plata), Niko Lopez (Granada), Brivio (Atalanta), Kampanjaro (Evijan), Obadi (Lil), Markes (Koritiba), Fernandinjo (Gremio), Agostini (slobodan), Benusi (Karpi), Sorensen (Keln), Tahcidis (Đenova), Valoti (Peskara), Kapeluco (Peskara), Martić (Specija), Lazaros (Sampdorija).

Još jedan klub koji ne zaslužuje prelaznu ocenu za odrađen prelazni rok. Nisu se čak ni trudili mnogo niti ih je bilo u nekim ozbiljnim pričama. Doveli su Pacinija kao slobodnog igrača, iako su im pojačanja bila potrebnija na drugim pozicijama. Vratili su Romula i Albertacija i to je sve. Ostali su bez nekoliko solidnih igrača za koje nisu našli prave zamene, a jedino vredno pohvale je što su zadržali Jakopa Salu pred naletima Intera i Napolija.

(PIŠE: Aleksandar Gligorić, FOTO: Action Images)


tagovi

Serija Aprelazni rok 2015Evropa

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara