""
""

PRELAZNI ROK (PRIMERA): Momci koji su zasenili Anrija, Forlana, Robena, Pepea…

Vreme čitanja: 14min | pet. 04.09.15. | 17:02

Španski klubovi potrošili su ovog leta preko 570.000.000 evra čime su srušili lični rekord i nadmašili najbolji prelazni rok u istoriji tamošnjeg fudbala iz leta 2007. godine, kada su svetske zvezde stigle u La Ligu...

Prelazni rok u Primeri, koji je ostao iza nas, zasenio je sve prethodne. Španci su ovoga leta srušili lični rekord i sa potrošenih 572.950.000 evra pokazali da stara dobra Primera i dalje ima love za trku sa bogatašima iz ostatka Evrope. Nadmašena je do sada najskuplja pijaca iz leta 2007. godine. Zanimljivo, tada su klubovi elitnog španskog ranga potrošili čak 541.000.000 evra na nova lica, a u Španiju su stigle zvezde poput Tijerija Anrija, Dijega Forlana, Arjena Robena, Pepea…

Izabrane vesti

Takvih zvezda je ovoga puta manje, ali je svaki klub pronašao neku svoju računicu. Bogataši su bili izdašni, a umesto da predvodnici kao što smo navikli, budu Real i Barselona, veliki rivali su se stisli ovog leta, pa su renome Primere spasavali Valensija, koja je potrošila oko 141.750.000 evra i Atletiko Madrid koji je uložio 139.500.000 u nova lica. Istina, Kataloncima možemo da uzmemo kao olakšavajuću okolnost da su i dalje pod kaznom FIFA, ali za poznatog trošadžiju Florentina Pereza "opravdanja nema".

Ukupno, klubovi Primere su potrošili više para od kolega u 11 ostalih liga Evrope, a nalaze se na trećem mestu ispred Bundeslige. Prva je engleska Premijer liga (preko milijardu evra), a druga italijanska Serija A čiji su klubovi potršili 11.000.000 više nego španski.

Uprkos tome, ugledni dnevnici Marka i As ponosni su na minuli prelazni rok, pa hajde da vidimo kako su to poslovali Španci, sa posebnim akcentom na najveće klubove.

REAL MADRID

Došli (89.500.000 evra): Mateo Kovačić (Inter), Danilo (Porto), Kiko Kasilja (Espanjol), Hesus Valjeho (Saragosa), Markos Asensio (Majorka), Lukas Vaskez (Espanjol), Kazemiro (Porto), Denis Čerišev (Viljareal), Martin Odegard (Real B)
Otišli (15.000.000 evra): Asijer Iljaramendi (Sosijedad), Sami Kedira (Juventus), Fernando Pačeko (Alves), Iker Kasiljas (Porto), Hesus Valjeho (Saragosa), Lukas Silva (Marselj), Fabio Koentrao (Monako), Markos Asensio (Espanjol), Čičarito Ernandez (Mančester Junajted), Medran (Hetafe)

OCENA: 6.0

Nedopustivo pasivno ponašanje kluba koji sebe smatra najvećim na svetu. Istina, imaju već gomilu zvezda u timu, ali kao najveće pojačanje dovesti rezervu i to iz italijanske Serije A, to je iznad renomea Madriđana. Hrvat Mateo Kovačić za koga su izdvojili 35.000.000 evra je talentovan momak, ali partijama u Interu nije ubedio nikoga da je vredan tolike svote. A i u Madridu ga čeka klupa. I opet je Real promašio prelazni rok. Nisu doveli štopera koji im je potreban jer je samo Serhio Ramos (koga su sačuvali od najezde Mančester Junajteda) top klasa, ostali prosek. Izvisili su i za Davida de Heu, posle dva meseca zavlačenja, jer ih je klub sa Old Traforda fino preveslao u minut do 12. Za pohvalu je kupovina desnog beka Danila iz Porta za 31.500.000 evra. Poseban udarac za navijače Reala bio je odlazak klupske legende, golmana Ikera Kasiljasa u Porto. Njegove suze obeležile su leto u Madridu, jer nije lako napustiti nešto posle 18 godina. Kraljevski klub se odrekao i Asijera Iljaramendija koga je prodao za upola manju cenu (15.000.000 evra) Real Sosijedadu, klubu iz kojeg ga je doveo pre dve godine. Brazilac Lukas Silva oteran je na pozajmicu u Marselj, a veću šansu u Madridu bi ove sezone mogao da dobije Denis Čerišev, povratnik sa pozajmice u Viljarealu, najbolji asistent Primere prošle sezone. 

U svakom slučaju, Real će imati priliku da u januaru popravi utisak na transfer pijaci, a ovoga puta dobija prelaznu ocenu.

BARSELONA

Došli (51.000.000 evra): Aleiš Vidal (Sevilja), Arda Turan (Atletiko Madrid), Aleks Song (Vest Hem)
Otišli (48.000.000 evra): Pedro (Čelsi), Adama Traore (Aston Vila), Đerard Delofeu (Everton), Denis Suarez (Viljareal), Martin Montoja (Inter), Ćavi (Al Sad), Ibrahim Afelaj (Stouk), Aleks Song (Vest Hem), Alen Halilović (Sporting Hihon)

OCENA: 7.5

Barsa je od starta prelaznog roka imala hedikep da zbog kazne FIFA ne može da dovodi pojačanja. Ipak, i u toj situaciji Katalonci su uspeli da potroše novac, a dva velika pojačanja koja su stigla na Nou Kamp i stiču pravo da nastupaju od januara 2016. su Aleiš Vidal, koji je plaćen Sevilji 17.000.000 evra, i Arda Turan koji je stigao iz Atletiko Madrida za 34.000.000. Oba transfera zavisili su i od ishoda predsedničkih izbora u klubu, gde je Đozep Marija Bartomeu pobedio konkurenciju i finalizirao ova dva posla. Pominjale su se letos svetske zvezde, pre svih Pol Pogba, a mnogi su tvrdili i da će štoper Ajmen Abdenur stići iz Monaka. Ništa od toga nije bilo, Barsa je ostala tiha, mada mnogi tvrde da je već ugovorila dolazak Pogbe za sledeću sezonu u transferu vrednom čak 80.000.000 evra. Ali, do tada ima vremena… Šampion Španije je ostao tokom leta bez Pedra, koji je otišao u Čelsi u potrazi za većom minutažom, a napustio ih je i legendarni kapiten Ćavi Ernandez koji je otišao u Katar da zaradi još koji milion. Leto na Kamp Nou je obeležio i egzodus fudbalera iz čuvene La Masije: Adama Traore je otišao u Aston Vilu, Đerard Delofeu u Everton, Martin Montoja u Inter, Suarez u Real, dok će se mladi Hrvat Alen Halilović kaliti u Hihonu.

U globalu, Barsa nije mnogo izgubila na snazi ovoga leta, a sve što treba je da se strpi još četiri meseca dok Vidal i Arda ne dobiju zeleno svetlo. Do tada će Mesi, Nejmar i Suarez da rešavaju utakmice, a onda kreću nove čarolije na Kamp Nou.  

ATLETIKO MADRID

Došli (139.500.000 evra): Džekson Martinez, Oliver Tores (Porto), Stefan Savić (Fiorentina), Janik Fereira Karasko (Monako), Rafael Bore (Deportivo Kali), Filipe Luis (Čelsi), Lusijano Vijeto (Viljareal), Matijas Kraneviter (River Palata), Bernard Mensah (Gimaraeš), Tomas (Almerija)
Otišli (104.000.000 evra): Raul Garsija (Bilbao), Rafael Bore (Deportivo Kali), Raul Himenez (Benfika), Samu Saiz (Hueska), Borha Baston (Eibar), Mankiljo (Marselj), Jasin Bunu (Saragosa), Kristijan Rodrigez (Independijente), Bernard Mensah (Hetafe), Mario Suarez (Fiorentina), Silvio (Benfika), Tobi Aldervireld (Totenhem), Seku Keita (Evijan), Arda Turan (Barselona), Kristijan Ansaldi (Zenit), Kani (Viljareal), Karlos Ramos (Guehiljo), Mario Mandžukić (Juventus), Miranda (Inter)

OCENA: 8.5

Čak 104.000.000 evra slilo se u kasu Jorgandžija na ime prodaje fudbalera, ali ono što je još važnije, njihove gazde se nisu stisle. Jorgandžije su uložile gotovo 140.000.000 evra kako Dijego Simeone ne bi osetio promenu u igračkom kadru i čini se da su ovu operaciju izveli bez greške. Prvo je stigao Džekson Martinez iz Porta za 35.000.000 evra, pa je otišao Arda Turan u Barsu za 34.000.000, a zamena za rupu na sredini terena bili su dolsci Janika Fereire Karaska iz Monaka i Lusijana Vijeta iz Viljareala za po 20.000.000 evra. Potom je Mario Mandžukić utrapljen Juventusu, kao višak za 19.000.000, Belgijanac Aldervireld genijalno je prodat Totenhemu za 16.000.000, kao i Raul Himenez koji je otišao u Benfiku za 9.000.000. Vremešni Miranda pušten je na pozajmicu u Inter, a kao pojačanje u defanzivi doveden je Stefan Savić iz Fiorentine za 25.000.000 evra. Morali su pride da za Crnogorca daju i vezistu Matija Suareza, ali je Simeone dobio odličnog štopera. U Atletiko se vratio i Brazilac Filipe Luis koga su otkupili od Čelsija posle samo godinu dana i to za 16.000.000 evra (prodali im ga za 20.000.000), a napustio ih je iskusni vezista Raul Garsija koji se za 8.000.000 evra preselio u Atletik Bilbao. Kraj prelaznog roka doneo je i dolaske dvojice talentovanih Južnoamerikanaca, od kojih će se Madriđani tek obogatiti u godinama koje slede. Argentinac Matijas Kraneviter (vezista, River Plata, 8.000.000 evra) i Kolumbijac Rafael Santos Bore (napadač, Deportivo Kali, 5.500.000) otkupljeni su i odmah pozajmljeni matičnim timovima, pa će ih Simeone postepeno uvoditi u prvi tim u mesecima koji slede.

To je plan i prelazni rok i tako rade samo ozbiljni klubovi. Komplimenti Jorgandžijama.

VALENSIJA

Došli (141.750.000 evra): Rober Ibanjez (Granada), Santi Mina, Joel (Selta), Aderlan Santos, Danilo (Braga), Metju Rajan (Briž), Zakarija Bakali (PSV), Ajmen Abdenur (Monako), Federiko Kartabija (Kordoba), Žoao Preira (Hanover), Fran Viljalba (Valensija B), Rodrigo, Andre Gomeš, Žoao Kansela (Benfika), Vinisijus (Standard), Alvaro Negredo (Mančester Siti)
Otišli (50.100.000 evra): Nikolas Otamendi (Mančester Siti), Robert Ibanjez (Granada), Federiko Kartabija (Deportivo), Žoao Pereira (Sporting), Felipe Augusto (Rio Ave), Vinisijus Arauho (Kruzeiro), Andres Gvardado (PSV)

OCENA: 8.0

Da na Mestalji spremaju ambiciozan tim za sezonu u Primeri i Ligi šampiona videli smo 3. jula ove godine kada su čelnici Slepih miševa u jednom danu za 100.000.000 evra otkupili čak petoricu fudbalera. Negredo je stigao iz Sitija za 28.000.000, Rodrigo iz Benfike za 30.000.000, kao i dvojac lisabonskih Orlova Andre Gomeš Žoao Kanselo koji su plaćeni po 15.000.000 evra. Trener Nuno Espirito Santo želeo je da pridoda ekipi još jednog kvalitetnog ofanzivca, pa je za 10.000.000 doveden mladi reprezentativac Španije Santi Mina (19) iz Selte. Valensija je ovoga leta bila akter i najvećeg transfera u Primeri, s tim da je bila primorana da proda fudbalera. Mančester Siti je za rekordnih 45.000.000 evra kupio Argentinca Nikolasa Otamendija, koji je celog leta pravio probleme i odbijao da trenira. Građani su uspeli da se dogovore sa Slepim miševima, a kao zamene Valensija je dovela Aderlana Santosa iz Brage (9.500.000 evra), kao i sjajnog Tunižanina Ajmena Abdenura iz Monaka (20.000.000) sa kojima je najavila ozbiljne ambicije. Takođe, na Mestalji su dugo tražili i golamana, a posle pokušaja sa nekim portugalskim čuvarima mreže odlučili su se za Australijanca Metjua Rajana koji je plaćen belgijskom Brižu 7.000.000 evra. Iz PSV Ajndhovena je za male pare stigao talentovani Zakarija Bakali, koji bi mogao da bude otkrovenje jednog dana.

Bilo kako bilo, ako sve bude u redu i pojačanja se uklope, a ekipa izbegne povrede, mogao bi ove sezone da se gleda lep i atraktivan fudbal na Mestalji.   

SEVILJA

Došli (32.250.000 evra): Marko Andreoli (Inter), Fernando Ljorente (Juventus), Marijano (Bordo), Ćiro Imobile (Dortmund), Evhen Konopljanka (Dnjepar), Stiven Nzonzi (Stouk), Eskudero (Hetafe), Gael Kakuta (Rajo Valjekano), Markus Kron-Deli (Selta), Brajan Rabelo (Leganjes), Adil Rami (Milan)
Otišli (52.300.000 evra): Denis Suarez (Viljareal), Raul Rusesku (Osmanli), Sisinjo (Baija), Brajan Rabelo (Santos Laguna), Karlos Baka (Milan), Aleiš Vidal (Barselona), Aribas (Deportivo), Đearad Delofeu (Barselona), Diogo (Đenova), Jago Aspas (Selta), Stefan Mbia (Trabzon), Pjotr Trohovski (Augzburg)

OCENA: 9.0

Šta reći za klub čiji sportski direktor ubedi Juventus da otpusti Fernada Ljorentea kako bi ovaj došao baš u Sevilju. Legendarni operativac Berbera Monki ovoga leta je pokazao zašto je po mnogima najbolji u poslu kojim se bavi. Pojačao je tim Unaija Emeria sa nekoliko vrhunskih fudbalera svetske klase, a svi su došli za džabe ili na pozajmicu posle koje sigurno ostaju u Andaluziji. Prvo ih je napustio Kolumbijac Karlos Baka koji je otišao u Milan za 30.000.000 evra, a i Aleiš Vidal je rekao zbogom i preselio se u Barsu (17.000.000) početkom leta. Ali, kada pogledate da će umesto njih za Sevilju ove sezone nastupati Evhen Konopljanka koji je stigao za džabe iz Dnjepra ili Ćiro Imobile (došao na  pozajmicu iz Dortmunda s pravom otkupa), jasno je da nema zime za tim iz Andaluzije. Tu je i ranije pomenuti Ljorente koji je dočekan kao bog na “Ramon Sančez Pishuanu”, a za džabe su uzeli i sjajnog Danca Majkla Kron-Delija iz Selte. Svi oni garantuju dobru sezonu Berberima, koji su potrošili I malo para tokom leta. Da ne ispadne da se nisu otvorili, Stiven Nzonzi plaćen je Stouku skoro 10.000.000 evra, a za po 6.000.000 otkupljnei su uzdanice premijerligaša Gael Kakuta (Čelsi) i Jago Aspas (Liverpul). Monki je platio i otkup defanzivca Adila Ramija iz Milana koji je doneo čvrstinu andaluzijskom timu pa je jasno da Sevilja uz Ateltiko odradila možda i najbolji posao ovoga leta.

E sada, samo još da trener Emeri sve ovo ukomponuje…

OSTALI

Od ostalih klubova, zanimljivim radom u prelaznom roku izdvojio se Viljareal, koji je sigurno kandidat za visoku poziciju. U Žutu podmornicu su se ovog leta ukrcali Roberto Soldado (16.000.000 evra), Sedrik Bukambu (7.500.000), kao i fudbaleri Malage Samuel i Semi Kasteljeho koji su plaćeni po 8.000.000 evra. Tu je još i iskusni napadač iz šampionskih dana Atletiko Madrida Adrijan koji je stigao na pozajmicu iz Porta, kao i legendarni italijanski štoper Danijele Bonera, koji je došao iz Milana. Skoro 50.000.000 evra uložili su čelnici Viljareala u pojačnja, videćemo može li da im se vrati...

Ateltik Bilbao je nasatavio sa praksom da samo rođeni Baskijci nose dres ovog kluba, ali smo ovog leta videli i jedan veliki transfer na San Mamesu. Raul Garsija, koji je rođen u baskijskim krajevima, stigao je iz Atletiko Madrida za 8.000.000 evra, dok s druge strane klub nije zaradio ni evro od prodaje igrača.

Selta je uložila tek negde oko 8.000.000 evra u pojačanja, kojih nije bilo u izobilju, ali se ne zna koliko je platila za dolazak napadača OFK Beograda Dejana Držića. Zadržali su u Galiciji Nolita kojeg je celog leta merkala Barsa, pa opet imaju solidan tim u kome briljira novajlija iz Evijana Danac Danijel Vas (3.000.000).

Zanimljiv tim napravio je ovog leta Betis. U Anadluziju se vratila legenda kluba Hoakin (1.500.000), a došli su i veterani Rafael Van der Vart i Hajko Vesterman (Hamburger), kao i Peruanac Huan Vargas (Fiorentina). Poslednjeg dana prelaznog roka stigao je na pozajmicu i Riki van Volfsfinkel iz Noriča, pa će Betis imati solidan nakon povratka u Primeru ovoga leta.

Veliko razočaranje prelaznog roka u Španiji je Malaga, koja je i ovoga leta nastavila da rasprodaje svoje najbolje fudbalere. Ovaj tim je pre nekoliko godina igrao čak i Ligu šampiona, ali su očigledno opale ambicije i budućnost kluba ponovo nije svetla. Serđi Darder je otišao u Lion za 12.000.000 evra, Samuel Kastaljeho su, kao što smo već rekli pojačali Viljareal, a Huanmi je prešao u Sautempton za 7.000.000. Jedino novo lice u Malagi vredno pomena je veteran Roke Santa Kruz, mada se dosta očekuje i od talentovanog Hačima Mastura koji je stigao na pozajmicu iz Milana.

Ostali se nisu nešto istakli tokom leta. Sirotinja se ponovo oslonila na pozajmice i slobodne igrače, a imali smo i klubove koji nisu potrošili ni cent ovoga leta, a to su bili Hetafe u koji je stigao naš Stefan Šćepović i Sporting Hihon.

Slično su poslovali i Rajo Valjekano koji je potrošio svega 100.000 evra na jedanaest novh igrača, dok je Eibar koji je doveo 15 fudbalera za samo 300.000. Rekorder leta je Granada koja se pojačala sa 16 novih fudbalera.

ATLETIK BILBAO

Došli (8.000.000 evra): Raul Garsija (Atletiko), Elustondo (Real Sosijedad), Eneko Boveda (Eibar), Eraso, Erik Moran (Leganjes), Kepa (Ponferadina), Ramaljo (Đirona), Sabin (Bilbao B)
Otišli (0 evra): Autenerče (Tenerife), Giljermo, Bustinza, Albizua (Leganjes),  Erik Moran (Saragosa), Kepa (Valjadolid), Tokero (Alaves), Iraola (Njijork Siti), Hil, Gorka Ituraspe, Hurgi, Remiro, Unai Bilbao, Jerej (Bilbao B)

REAL SOSIJEDAD

Došli (25.100.000 evra): Asijer Iljaramendi (Real), Oijer (Granada), Hektor (Sosijedad B), Jonatas (Elče), Bruma (Galatasaraj), Dijego Rejes (Porto), Lasin Kadamuro (Osasuna), Konča (Rasing Santander), Goztanjaga (Ponferadina), Pablo Erivas (Osasuna), Raul Navas (Eibar), Srđan Babić (Vojvodina)
Otišli (1.000.000 evra): Konča, Aleks Kaljens, Gastanjaga (Numansija), Alfred Fingbogason (Olimpijakos), Elustondo (Atletik Bilbao), Dani Estrada (Alaves)

VILJAREAL

Došli (47.200.000  evra): Danijele Bonera (Milan), Adrijan (Porto), Denis Suarez (Sevilja), Roberto Soldado (Totenhem), Sedrik Bakambu (Bursa), Havijer Akino (Rajo Valjekano), Alfons Areola (Bastija), Kani (Atletiko Madrid), Havi Espinoza (Almerija), Džonatan Pereira (Valjadolid), Leo Baptistao (Rajo Valjekano), Markos Lopez (La Roda), Pablo Injigez (Đirona), Aleksandar Pantić (Kordoba), Semi Kastiljeho, Samuel (Malaga)
Otišli (36.250.000 evra): Havi Espinoza (Elče), Aleiš Garsija (Mančester Siti) Kani (Deportivo), Đerard (Espanjol), Aleksandar Pantić (Eibar), Đovani dos Santos (Galaksi), Huan Karlos (Albasete), Moi Gomez (Hetafe), Lusijano Vijeto (Atletiko Madrid), Dorado (Rajo Valjekano), Havijer Akino (Tigres), Džoel Kembel (Arsenal), Denis Čerišev (Real), Havi Himenez (Vilajreal B), Narandžo (Rekreativo), Serđo Markos (Lugo), Ikečukvu Uče (Tigres)

SELTA

Došli (8.300.000 evra): Dejan Dražić (OFK Beograd), Don Guideti (Seltik), Jago Aspas (Sevilja), Nestor Ruiz, Senje, Jelko (Selta B), Danijel Vas (Evijan)
OTIŠLI (14.500.000 evra): David Kostas (Majorka), Hoakin Larivej (Banijas), Aleks Lopez (Šefild Venzdej), Santi Mina (Valensija), Dijego Alende (Selta B), Havi Rej (Guihuelo), Majkl Kron-Deli (Sevilja), Čarls (Malaga)

MALAGA

Došli (5.950.000 evra): Hašim Mastur (Milan), Roke Santa Kruz (Kruz Azul), Albentosa (Derbi Kaunti), Duje Čop (Kaljari), Adnan Tigaduni (NAK Breda), Čarls (Selta), Fabio Espinjo (Ludogorec), Huan Karlos (Granda)
Otišli (37.000.000 evra): Čidibere Nvakali (Đirona), Serđi Darder (Lion), Roberto Čen (Linense), Serđo Sančez (Panatinaikos), Havi Gera (Kardif), Huanmi (Sautempton), Luis Alberto (Liverpul), Ezekijel Reskaldani (Puebla), Sami Kastiljeho, Samuel (Viljareal B)

GRANADA

Došli (3.100.000 evra): Dorija (Marselj), Ivan Keleva (Spartak Trnava), Kristijano Birađi (Inter), Tivi Bifuma (Espanjol), Lomban (Elče), Migel Lopez (Sporting Lisabon), Niko Lopez (Udineze), Rene Krhin (Inter), Andres Fernandez (Porto), Jrondu Musavu-King (Kaen), Olivan (Valjadolid), Alvaro Garsija, Huanpe (Rasing Santander), Juste (Majorka), Borha Gomez (Lugo), Mavrudis Bugaidis (Lehija), Dijego Buonanote (Kilmeš), Dioni (Ovijedo), Edgar (Almerija), Mohamed Fatu (Rajo Valjekano), Hosan (Hueska), Danijel Larson (Esbjerg), Džonatan Mehija, Migel Garsija (Kadiz)

Otišli (9.000.000 evra): Džon Kordoba (Majnc), Luis Martins (Osasuna), Oijer (Sosijedad), Gai Azulin (Majorka), Dijego Buonanote (AEK Atina), Danijel Larson (Gazijantep), Alvaro Garsija (Kadiz), Mavrudis Bugaidis (Pantrakikos), Borha Gomez (Ovijedo), Manuel Itura (Udineze), Mohamed Fatu (Almerija), Huanpe (Valjadolid), Aridan (Kadiz), Hosan (Alkorkon), Hektor Juste (Majorka), Džonatan Mehija (Albasete), Alhasan Bangura (Rajo Valjekano), Kala (Hetafe), Kandeijas (Benfika), Kolunja (Brajton), Huan Karlos (Malaga), Marvin Mačis (Hueska), Marselo (Juventus), Žeison Muriljo (Inter), Alan Njom (Votford), Rober Ibanjez (Valensija), Roberto (Lugo), Edi Silvestere (Mursija), Abdulvahid Sisoko (Udineze)

ESPANJOL

Došli (2.000.000 evra): Pape Diop (Levante), Marko Asensio (Real), Mišel Sijani (Sporting), Đerard (Viljareal), Enco Roko (O'Higins), Frančesko Bardi (Inter), Burgi (Real Madrid B), Aleks (Rijeka), Tievi Bifuma (Almerija), Kristijan Alfonso, Kristijan Gomez (Đirona), Klerk (Sabadelj), Herman, Mamadu Sila (Rasing Santander), Railo (Espanjol B), Serđo Tehera (Alaves)
Otišli (17.700.000 evra): Tievi Bifuma (Granada), Aleks (Reding), Herman, Klerk (Đirona), Hektor Moreno (PSV), Kiko Kasilja (Real), Kristijan Stuani (Midlsbro), Serđo Tehera (Himnastik), Lukas Vaskez (Real), Luke (Guehiljo), Serđo Garsija (Al Rajan)

HETAFE

Došli (0 evra): Stefan Šćepović (Seltik), Viktor (Elče), Bernard Mensah (Atletiko Madrid), Santijago Verđini (Sanderlend), Moi Gomez (Viljareal), Damijan Suarez (Elče), kala (Granada), Ijan Gonzales (Atletiko Madrid B), Medran, noblehas (Real Madrid B), Vanderson (Lirs)
Otišli (2.500.000 evra): Dijego Kastro (Pert), Eskudero, Baba Dijavara (Sevilja), Kodina (APOEL), Edu Paja (Logronjes), F0redi Hinestroza (Le Ekuidad), Ivi (Sevilja B), Jona (Verija), Naldo (Udineze), Pere Mila (Logronjes)

DEPORTIVO

Došli (1.500.000 evra): Jonas Gutijerez (Njukasl), Manu (Alaves), Džonatan Rodrigez (Benfika), Fejčal Fajr (Elče), Federiko Kartabija (Valensija), Moskera (Elče), Kani (Viljareal), Luis Alberto (Liverpul), Aleks Koredera (Barselona B), Aribas (Sevilja), Dijego Saone, Luis (Lugo), Paulo Teles (Kompostela), Saul (Rasing Santander)
Otišli (0 evra): Pablo Insua (Leganjes), Isak Kuenka (Bursa), Luis (Hueska), Toče (Ovijedo), Helder Postiga (Atletiko Kalkuta), Remeseiro (Tomozas), Dijego Seoane (Ponferadina), Sezari Vilk (Saragosa), Kanela (Sporting Hihon), Luis Farina, Helder Kosta (Benfika), Ivan Kavaleiro (Monako), Hoze Rodrigez (Real), Lukas Perez (PAOK), Sidni (Benfika)

BETIS

Došli (8.850.000 evra): Riki Van Volfsfinkel (Norič), Hoakin (Fiorentina), Hajko Vesterman (Hamburger), Herman Pezela (River Plata), Didije Digar (Nica), Amro Tarek (El Guna), Nono (Sandhauzen), Petros (Korintijans), Salvador Agra (Braga), Serđo (Himnastik), Rafael Van der Vart (Hamburger)
Otišli (700.000 evra): Alvaro Vadiljo (Rajo Valjekano), Karo, Nono, Aleks Martnez (Elče), Verdu (Banijas), Salvador Agra (Nacional), Dani Pačeko (Alaves), Seršio (Alkorkon), Aleks Alegrija (Numansija), Hektor Rodas (Kordoba)

RAJO VALJEKANO

Došli (100.000 evra): Pablo Ernandez (Al Arabi), Havi Gera (Kardif), Alvaro Vadiljo (Betis), Razvan Rat (PAOK), Luis Farina (Benfika), Huan Karlos (Kordoba), Patrik Ebert (Spartak Moskva) Čengdžong Žang (Peking), Bebe (Benfika), Dorado (Viljareal), Osejnu Sise (Dižon), Alhasan Bangura (Granada), Dijego Agire (Leganjes), Johan Mohika (Valjadolid)
Otišli (0 evra): Pozuelo (Genk), Dijego Agire (Ovijedo), Aleks Moreno (Elče), Johan Mohika (Valjadolid),  Morsilo (Almerija), Kristijan Alvarez (Sero Portenjo), Havijer Akino, Leo Baptistao (Viljareal), Abdulaje Ba, Bueno (Porto), Mohamed Fatu (Granada), Emilijano Insua (Štutgart), Gael Kakuta (Sevilja), Lika (Vitorija Gimaraeš)

LEVANTE

Došli (2.800.000 evra): Džeferson Lerma (Atletiko Hulija), Zukar Fedal (Parma), Truhiljo, Ruben, Verza (Almerija), Dejverson (Belenenseš), Nabil Gilas (Porto), Havi Himenez (Alkorkon), Karamokobo Keita (San Roke), Rodžer (Valjadolid), Dijego Marinjo (Valjadolid)
Otišli (0 evra): Pape Diop (Espanjol), Žason (Albasete), Nabil El Žar (Las Palmas), Rafael (Moreirense), Havi Himenez (Elče), Karamokobo Keita (Rekreativo), Baral (Al Dafra), Andreas Ivančic (Sijetl), Đordi Cezar (Leonesa), , Lukas Vintra (Hapoel Tel Aviv)

EIBAR

Došli (400.000 evra): Izet Hajrović (Verder), Takaši Inui (Ajntraht), Aleksandar Pantić (Viljareal), Simone Verdi (Milan), Adrijan (Elče), Borha Baston (Ateltiko Madrid), Žunka (Đirona), Riezgo (Osasuna), Mauro Dos Santos (Almerija), Gonzalo Eskalante (Katanija), Serđi Enrih (Numansija), Edi Silvestre (Mursija), Antonio Luna (Aston Vila), Keko (Albasete), Tajlor (Selta B), Aitor Ortega (Amorebijeta), Ander Gajoso (Barakaldo), Aregi (Kdiz), Erasti (Lagun), Horhe (Ljeida), Hulen Iljarte (Majorka B), Ozkoidi (Real Union), Serđo Garsija (Leioa)
Otišli(0 evra): Erasti (Specija), Serđo Garsija (Mursija), Federiko Pjovokari (Zapadni Sidnej), Havi Lara (Ateltiko Kalkuta), Anhel, Abraham (Saragosa), Didak Vila (Milan), Eneko Boveda (Atletik Bilbao), Manu Del Moral (Sevilja), Rafa Paez (Liverpul), Raul Navas (Real Sosijedad)

SPORTING HIHON

Došli (0 evra): Alen Halilović (Barselona), Antonio Sanabrija (Roma), Maskarel (Real B), Kanela (Deportivo), Gutitan (Sporting Hihon B)
Otišli (0 evra): Santi Hara (Albasete), Aleks Serano (Espanjol), Mendi (Ljeltad)

LAS PALMAS

Došli (3.400.000 evra): Vakaso Mubarak (Rubin), Nabil El Žar (Levante), Havi Garido (Norič), Antolin Alkaraz (Everton), Vilijan Hoze (Deportivo Maldonado), Bigas (Majorka), Havi Varas (Valjadolid), Benja (Sabadelj), Karlos (Leganjes), Čus Sosa, Tajron (Hueska)
Otišli (0 evra): Hesus, Kristijan, Hektor Figeroa, Tajron (Hueska), Marselo Silva, Guzman (Valjadolid), Ortunjo (Saragosa), Kastro (Almerija), Artiles (Rasing Santander), Pipo (Pobla de Mafumet)

(foto: Action Images)


tagovi

ŠpanijaPrimeraprelazni rok 2015Evropa

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara