"REALOVI BISERI, PEREZ I EL NINJO"
"REALOVI BISERI, PEREZ I EL NINJO"

PRELAZNI ROK (ŠPANIJA): Atletikova dobra trampa, ambiciozna Valensija, Realov vrtić i baskijski ćorci

Vreme čitanja: 6min | sre. 04.02.15. | 09:55

Valensija potrošila najviše, Enco Perez daleko najskuplji igrač prelaznog roka, Barsa odslužila prvi deo kazne

REALOVI BISERI, PEREZ I EL NINJOŠpanci tradicionalno zakažu zimi. Granicu od 50.000.000 evra utrošenih na pojačanja u januaru su prešli samo tri puta u poslednjih deset sezona. Sa Realom kojem pojačanja nisu potrebna, suspendovanom Barselonom i Atletikom koji je samo radio kozmetičke promene, najviše je potrošila Valensija. I to sve na jednog igrača – Enca Pereza, koji je tako postao ubedljivo najskuplji fudbaler ovog prelaznog roka u Primeri.

REAL MADRID

Izabrane vesti

Real je imao toliko dominantnu sezonu da su na Bernabeu odlučili da ne treba ništa menjati. Niko nije otišao iz Madrida, a u tabor šampiona stigla su dva supertalentovana mlada igrača. Da se ne naljuti Lukas Silva, sjajni defanzivni vezni koji je stigao u Real iz Kruzeira, Martin Edegard je ipak najzanimljivija priča ovog prelaznog roka. Norvežanin koji je tek napunio 16 godina izgleda kao legitimni naslednik Lea Mesija, a u Realu će primati, za godine koje ima nezamapćenih 5.500.000 evra po sezoni. Na snimcima sa tolikom lakoćom dribla, asistira, postiže golove, da je zaista zastrašujuće pomisliti šta bi u Madridu mogli da stvore od njega. Ali, on će prvo početi sa Zidanom u B timu Reala. Sa Lukasom Silvom je drugačija situacija. Došao je kao najbolji vezni fudbaler brazilskog prvenstva i plaćen je pristojnih 14.000.000 evra. Do kraja sezone će postepeno biti uvođen u ulogu naslednika Samija Kedire.

BARSELONA

Barselona nije imala pravo kupovine u ovom prelaznom roku, a neće ni u sledećem. Stoga je glavni cilj Katalonaca bio da zadrže Daniela Alvesa i Martina Montoju. Dvojice igrača koji mogu da igraju na poziciji desnog beka, a obojici ugovori istuču ovog leta. Barsa kako smo već pomenuli nema pravo kupovine ni u narednom prelaznom roku, pa će na sve načine pokušati da produži ugovore aktuelnim prvotimcima.

ATLETIKO

Atletiko je rizkovao. Posle Milana koji se prevario sa Toresom i Atletiko Madrid je pokušao da vrati El Ninja u život. Ipak, ovog puta se Španac vraća kući umesto što ide u Italiju, pa je već počeo da trese mreže i igra kao preporođen. Simeone je očigledno pronašao ono što je Toresu falilo ili je na Toresa uticao povratak kući. Šta god da je, Fernando igra kao nekad. Pored njega došao je još iskusni majstor iz Viljareala, Kani. Klub je napustio Alesio Ćerći koji se nije snašao u Primeri, te je bio deo razmene u kojoj je put Madrida pošao baš Tores. Sa Kalderona je otišla i Simeoneova omiljena rezerva Kristijan “Sebolja” Rodrigez.

VALENSIJA

Valensija je bila najveći trošadžija ove zime. Potpisan je Enco Perez za pozamašnu sumu od 25.000.000 evra, a odmah nje pokazao da će igrati možda i bolje nego u Benfici. Perezov transfer nije slučajnost jer Valensija postaje omiljeni poligon najmoćnijeg svetskog menadžera Žorža Mendeša koji je desna ruka Petera Lima, novog gazde kluba sa Mestalje. Mendeš polako prebacuje svoj uticaj sa portugalskih klubova na Valensiju, tako da je postojala opcija da i Niko Gaitan krene Perezovima topama. Valensija je ciljala i Ezekijela Lavecija, ali izgleda da je dolazak popularnog El Poča prolongiran za leto. Tada se očekuje i Zakarija Bakali iz PSV Ajndhovena koji stiže kao slobodan igrač. Otišli su igrači poput Pereire i Hila, koji ipak nisu imali ozbiljne uloge, a klub je zadržao Nikolasa Otamendija koji je bio želja Mančester Junajteda.

OSTALI

Viljareal je od klubova van velike četvorke bio najzanimljiviji klub u Primeri ove zime. Gabriel Paulista je postao novo pojačanje Arsenala, a Žuta podmornica je defanzivca zamenila talentovanim Erikom Bertranom Bejlijem iz Espanjola na kojeg je oko bacio čak i Pep Gvardiola! Viljareal je prodao Paulistu za 15.000.000, kupio Bejlija za 5.700.000 evra, a čini se da ekipa svakako ne može ni mnogo bolje ni mnogo lošije od rezultata koje ima ove sezone, pa gubitak Pauliste ne bi trebalo jako da ih pogodi. U poslu sa Arsenalom, Viljareal je dobio i Džoela Kembela na pozajmicu.

Iznenađenje je da je mirovala sevilja. Ipak, Andalužani su uglavnom bili fokusirani da zadrže najbolje igrače poput Bake, Gameira, Mbije ili Kolodiejčaka koji su bili na meti većih klubova. uspeli su u tome i pojačanja im nisu ni bila potrebna. 

Baskijski klubovi su mnogo hteli, a nisu ništa završili. Atletik Bilbao je imao ogroman novac na raspologanju, ali dobro poznata klupska politika im ne dozvoljava manevar u dovođenju pojačanja. Hteli su Iljaramendija iz Reala, hteo je i Real, sve je bilo dogovoreno oko transfera teškog 25.000.000 evra, ali je igrač na kraju odbio. Pokušali su crveno-beli i da angažuju Naća Monreala, nudili su preozbiljnih 14.000.000 evra, ali opet nisu imali uspeha.

Ni Dejvid Mojes nije imao uspeha da dovede pojačanja u Real Sosijedad. Doduše, on nije imao ni novac kao Bilbao i fokusirao se na igrače sa Ostrva koje dobro poznaje. Pokušao je da izdejstvuje pozajmice Džoela Kembela, Arona Lenona ili kupovinu Danija Ingsa, ali bezuspešno se trudio.

Malaga je dovela defanzivca Filipenka iz Bate Borisova i dobro zaradila prodajom Antunješa u Dinamo iz Kijeva za 6.000.000 evra. Hendikep je odlazak Rokea Santa Kruza koji je dobio ponudu koja se ne odbija iz Meksika. Zamenio ga je Havi Gera, iskusni napadačž koji se vratio posle neuspešne epizode u Kardifu.

Granada je dovela osam pojačanja od kojih nijedno nije zvučno. Uglavnom su u pitanju pozajmice, osim Emanuela Insue, levog beka koji je stigao iz Boke, rođenog brata Emilijana Insue. Ali, tako to kada klubom gazduje familija Poco koja je vlasnik Udinezea i Votforda i koristi Granadu za razigravanje fudbalera koji će kasnije pojačati ispostave u Italiji i Engleskoj. Levante je dobio veliko pojačanje u vidu Kalua Učea, a čeka zeleno svetlo za realizaciju transfera Brajana Ruiza iz Fulama koji je potpisao ugovor nekoliko minuta posle isteka prelaznog roka.

U Galiciji nije bilo mnogo promena, mada Deportivo nije loše prošao dovoženjem Kostarikanca Borgesa iz Švedske, kao pozajmicom talentovanog štopera Borhe Lopeza iz Monaka. Lokalni rival Selta je mirovala.

Kordoba Miroslava Đukića se rešila nekih fudbalera koji se nisu svideli našem stručnjaku. Matos, Havenar, Ćisko, Heldon… Devetorica su napustila njegov tim, dok su pojačanja bila po njegovom ukusu. Rene Krhin je stigao iz Intera, Edimar iz Kjeva, Eldon iz Sportinga i Bebe iz Benfike. Zapravo, Kordoba je tim koji je najviše promenio konture u ovom prelaznom roku.

ATLETIKO MADRID

Došli: Fernando Tores (Milan), Kani (Viljareal)

 Otišli: Alesio Ćerći (Milan), Kristijan Rodrigez (Parma), Ruben Perez (Parma)

BARSELONA

Došli:  -

Otišli:  -

REAL MADRID

Došli: Lukas Silva (Kruzeiro), Martin Edegard (Stromsgodset), Marko Asensio (Majorka)

Otišli: Niko

ATLETIK BILBAO

Došli: -

Otišli: Kepa Arizabalaga (Ponferadina), Erik Moran (Leganjes)

SEVILJA

Došli: -

Otišli: Sisinjo (Numansija), Brajan Rabeljo (Leganješ)

VILJAREAL

Došli: Džoel Kembel (Arsenal), Erik Bejli (Espanjol)

Otišli: Džonatan Pereira (Valjadolid), Kani (Atletiko Madrid), Havijer Espinoza (Almerija), Gabrijel Paulista (Arsenal), Ernan Perez (Valjadolid)

SOSIJEDAD

Došli: Nabil Baui (AIK)

Otišli: Džon Gaztanaga (Ponferadina)

VALENSIJA

Došli: Enco Perez (Benfika)

Otišli: Bruno Zukulini (Man. Siti), Mičel (Gvangžu), Karles Hil (Aston Vila), Robert Ibanjez (Granada), Žoao Pereira (Hanover)

ALMERIJA

Došli: Havijer Espinoza (Viljareal), Hoze Manuel Kasado (Malaga)

Otišli: Tirasil Dangda (Muangtong), Kike (Santander)

RAJO VALJEKANO

Došli: -

Otišli: Džonatan Pereira (Viljareal), Las Bangura (Granada)

SELTA

Došli: Teo Bongoda (Zulte Varegem)

Otišli: -

DEPORTIVO

Došli: Selso Borhes (AIK), Elder Kosta (Benfika B), Borha Lopez (Monako)

Otišli: Dijego Seoane (Lugo), Saul Garsija (Santander), Huan Karlos (Tenerife)

EIBAR

Došli: Borha (Kalkuta)

Otišli: Raul Albentosa (Derbi Kaunti)

ELČE

Došli: -

Otišli: Šarl Lanson (Ovijedo)

ESPANJOL

Došli: -

Otišli: Raul Rodrigez (Hjuston), Manuel Lanzarote (Alaves), Herman Parenjo (Santander), Karlos Klerk (Sabadelj), Aleks (Rijeka), Erik Bejli (Viljareal)

HETAFE

Došli: Fernando Aristegieta (Nant), Ivan Markone (Arsenal de Sarandi)

Otišli: Mičel (Valensija)

GRANADA

Došli: Las Bangura (Rajo Valjekano), Robert Ibanjez (Valensija), Kala (Kardif), Emanuel Insua (Boka), Ruben Perez (Atletiko Madrid), Daniel Kandejas (Benfika), Adrian Kolunga (Brajton)

Otišli: Dani Nunku (Galatasaraj), Migel Lajun (Votford), Alfredo Ortunjo (Las Palmas), Dijego Buonanote (Kvilmes), Ektor Juste (Majorka), Danijel Larson (Esbjerg)

LEVANTE

Došli: Hoze Mari (Kolorado), Kalu Uče (Al Rajan), Ivan Ramis (Vigan)

Otišli: Ektor Rodas (Betis), Haime Gavilan (slobodan igrač)

MALAGA

Došli: Jegor Filipenko (Bate Borisov), Havi Gera (Kardif)

Otišli: Roke Santa Kruz (Kruz Azul), Pablo Perez (Boka), Francisko Portiljo (Betis), Hoze Manuel Kasado (Almerija), Antunješ (Dinamo Kijev)

KORDOBA

Došli: Edimar (Kjevo), Bebe (Benfika), Eldon (Sporting), Rene Krhin (Inter)

Otišli: Matos (Fiorentina), Majk Havenar (slobodan igrač), Arturo Rodrigez (Ljagostera), Samu (Ljagostera), Ćisko (Majorka), Artiz Lopez Garaj (slobodan igrač), Havi Kabezas (Barakaldo), Karlos Kabaljero (Verija)

(FOTO: Action Images)


tagovi

Zimski prelazni rok 2015ValensijaŠpanijaReal MadridPrimeraMartin EdegorLukas SilvaGabrijel PaulistaEvropaEnco PerezAtletiko Madrid

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara