""
""

PRELAZNI ROK (ŠPANIJA): Giganti spavali, Čolo doveo miljenike i rešio se promašaja, džumbus u Valensiji

Vreme čitanja: 4min | pon. 03.02.14. | 19:54

Da ne beše par solidnih pozajmica, mnogi bi pomislili da prelaznog roka nije ni bilo u Španiji

Iako ima epitete jedne od najjačih liga Evrope, španska Primera makar što se tiče prelaznog roka nije izazvala gotovo nikakvu pažnju. Odavno je postalo jasno da su Real i Barselona napravili ogroman jaz koji polako umrtvljuje ovu nekada predivnu ligu. Atletiko Madrid i čudesna priča Čola Simeonea su nešto sasvim treće.

Izabrane vesti

Od ostatka, tu su vek nezgodni Atletik Bilbao, solidni klubovi poput Sevilje, Malage i Valensije i ostala „sitna boranija“, koja se bori za goli život i koja na fudbalskoj pijaci može samo da gleda, ali ne i da dira. Svi oni su potpuno finansijski inferiorni u odnosu na gigante sa Bernabeua i Nou Kampa i ta razlika je veća iz dana u dan. To se najbolje videlo u minulom prelaznom roku. Dok su Barsa i Real ljubomorno čuvali milione, jer njihovim zvezdanim timovima nisu potrebna pojačanja, ostali su pokušavali da nekom sitnom pozajmicom ućare kakvu takvu korist i makar za nijansu jači uđu u nastavak Primere.

Barselona i Real nisu kupili nijednog igrača, iako je bilo nagovešataja da ciljaju neke mete. Real ipak nije doveo zadnjeg veznog, iako su se pominjala imena Matića i Gindogana. Barselona nije kupilo toliko čekanog štopera iako je ime Emerika Laporta iz Bilbaa provejavalo kao potencijalna kupovina.

Giganti su ostvarili najvažniji zadatak: Zadržali su sve svoje zvezde i zvezdice. Barselona nije dala Telja i Roberta Arsenalu, Montoju Interu, Afelaj nije hteo na pozajmicu u Viljareal... Real je zadržao Moratu i Hesea za koje su se interesovali Arsenal, Totenhem, Inter, donekle i Juventus. Ostavili su i Koentraa koji je bio na meti Mančester Junajteda i Milana.

Najbolji posao je napravio Atletiko Madrid. Simeone je doveo na pozajmicu dvojicu svojih miljenika, plejmejkere prefinjene tehnike. Vratio je Dijega iz Volfsburga i daće šansu JosePrinćipeuSosi, nekada njegovom pulenu iz Estudijantesa, kasnije fudbaleru Bajerna i Napolija... Takođe, pozajmio je Olivera Toresa u Viljareal, kako bi najveći Atletikov biser sticao iskustvo i minutažu. Na pozajmice je poslao Baptistaa i Gilavogija koje je letos doveo kao velika pojačanja, ali se nisu dokazali.

Najzanimljivijenje bilo u Valensiji, gde je došlo do potpune rekonstrukcije po želji novog trenera Picija. Još odavno su Ramija pozajmili Milanu, a isto su radili i sa još par igrača koji imaju poznata imena, ali na terenu nisu bili prevaga i prokockali su sve prilike. Banega je konačno napustio Mestalju i vratio se u domovinu, neubedljivi Postiga je pozajmljen Laciju, a Guardado Leverkuzenu. Rešili su se i Đukićeve velike želje Dorlana Pabona, a klub je napustio Serhio Kanales. On je za 3,5 miliona evra prešpao u Real Sosijedad i to je najveći transfer u Primeri ove zime! To dovoljno govori o situaciji u španskom klupskom fudbalu... Ipak, uspeli su i da uzajme par pojačanja. Pre svih, nekada velikog talenta svetskog fudbala Edua Vargasa iz Napolija.

Pici je doveo i Arauha iz Kruzeira kao najveće pojačanje, a kao slobodan igrač je došao nekadašnji Barsin univerzalac Sejdu Keita. U poslednjim momentima prelaznog roka su izvisili za dovođenje Otamendija iz Porta, pa su morali da tu rupu pokrpe Senderosom.

Upravo je Kanales bio jedina promena u Real Sosijedadu. U komšijskom Bilbau se aposlutno ništa nije dešavalo, najbitnije je da su zadržali Ereru, Laporta, Susaetu...

Malaga je pozajmila dvojicu dobrih solidnih vezista: Amrabata (Galatasaraj) i Jakovenka (Fiorentina). Sevilja nikoga nije dovela, ali se rešila Ruseskua i Madura. Mnogo više je menjao gradski rival Betis i čini se da je napravio dobar posao. Katastrofalnog golmana Andersena su oterali i zamenili ga Adanom. Pozajmili su i Lea Baptistaa, doveli i solidnog defanzivca N'Dijaea.

Dva talentovana momka su stigla u Rajo Valjekano: Longo iz Intera i Borha Lopez iz Monaka. Pohvale zaslužuje i Valjadolid za pozajmice Mitrovića i Đefrena iz lisabonskih velikana. Levante je doveo slobodnog igrača Mohameda Sisokoa, nekada vezistu Liverpula, Juventusa, Valensije, PSŽ, Fiorentine...

I to je otprilike to. Vredi pomenuti i dolazak kontroverznog Samira u Hetafe, Granadino dovođenje Tijaga Ilorija na pozajmicu iz Liverpula, kao i prelazak brazilskog napadača Velitona iz moskovskog Spartaka u Seltu.

Viljareal je za 1,5 miliona prodao Pereza u Olimpijakos, ali je pozajmio dva fudbalska bisera: Toresa iz Atletika i Romana iz Barsine akademije. Međutim, napravili su ogromnu grešku što Fiorentini ili nekome od drugih zainteresovanih klubova nisu prodali Musaćija. Sjajnog argentinskog štopera kojem ugovor ističe na leto i koji će im otići bez obeštećenja. A, mogli su da zarade na njemu par miliona...

BARSELONA
Došli: -
Otišli: -

REAL MADRID
Došli: -
Otišli: -

ATLETIKO MADRID
Došli: Dijego (Volfsburg), Sosa (Metalist)
Otišli: Gilavugi (Sent Etjen), Baptistao (Betis), Tores (Viljareal)

REAL SOSIJEDAD
Došli: Kanales (Valensija)
Otišli: Kadamuro (Majorka)

VALENSIJA
Došli: Vargas (Napoli), Senderos (Fulam), Vezo (Setubal), Arauho (Kruzeiro), Keita (Dalijan)
Otišli: Guardado (Leverkuzen), Pabon (Sao Paulo), Postiga (Lacio), Rami (Milan), Kanales (Real Sosijedad), Banega (Njuels)

MALAGA
Došli: Amrabat (Galatasaraj), Jakovenko (Fiorentina), Reskaldani (Velez), Perez (Njuels)
Otišli: Olinga, Čen i Anderson (sva trojica u Zulte Varegem)

BETIS
Došli: N'Diaje (Sanderlend), Adan (Kaljari), Baptistao (Atletiko Madrid), Agra (Braga)
Otišli: Andersen (Go Ahed Igls), Štajnhofer (Minhen 1860), Agra (Akademika)

RAJO VALJEKANO
Došli: Longo (Inter), Rokina (Blekburn), Borha Lopez (Monako)
Otišli: Rodri (Eupen)

SEVILJA
Došli: Stevanović (Elče)
Otišli: Stevanović (Alaves), Maduro (PAOK), Rusesku (Braga), Rabeljo (Deportivo)

HETAFE
Došli: Samir (Hetafe)
Otišli: Lopo (Deportivo)

LEVANTE
Došli: Momo Sisoko (slobodan igrač), Nagore (Alkorkon), Kasadesus (Majorka)
Otišli: Lel (slobodan igrač), Gomis (Nant)

ATLETIK BILBAO
Došli: Perez (Majorka)
Otišli: -

VALJADOLID
Došli: Mitrović (Benfika), Đefren (Sporting L.)
Otišli: -

GRANADA
Došli: Ilori (Liverpul)
Otišli: Santos (Udineze), Jebda (Udineze), Zapata (Sasuolo), Garido (Kadiz)

OSASUNA
Došli: Akunja (Votford)
Otišli: Ečaide (Erkules)

SELTA
Došli: Lopez (PAOK), Veliton (Spartak Moskva)
Otišli: Rodrigez (Brajton), Vila (Beitar)

ELČE
Došli: Rodriges (Levski)
Otišli: Stevanović (Sevilja), Henerelo (Majorka)

ESPANJOL
Došli: -
Otišli: Tijevi (VBA)

VILJAREAL
Došli: Roman (Barslona B), Tores (Atletiko Madrid)
Otišli: Perez (Olimpijakos)

ALMERIJA
Došli: Martinez (Univerzidad Katolika), Hulijan (Sevilja), Mane (Makabi Tel Aviv)
Otišli: Ustari (Sanderlend), Pelerano (Tihuana)


tagovi

Rajo ValjekanoZima 2014ViljarealValjadolidValensijaŠpanijaSeviljaSerhio KanalesReal SosijedadSeltaReal MadridPrimeraOsasunaMalagaLevanteHetafeGranadaEvropaEspanjolElčeDijegoBetisAtletiko MadridAtletik BilbaoAlmerija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara