"Vreme je za Superklasiko!"
"Vreme je za Superklasiko!"

Reci mi, kako ti je sad... Večeras, 00.45! Superklasiko na mestu masakra posle 856 dana! (VIDEO)

Vreme čitanja: 8min | čet. 10.11.16. | 18:29

Najveći i jedini pravi derbi reprezentativnog fudbala

Vreme je za Superklasiko!

Englezi se ne vole sa Nemcima, Pancere ne vole Holanđani, Grci mrze Turke i obrnuto, Srbi i Hrvati su posebna priča, Španci ne podnose Italijane u fudbalu, Meksikancima više od svega znači da pobede Amerikance... Sve su to rivaliteti u svetskom fudbalu.

Izabrane vesti

Ali samo je jedan Superklasiko! Rivalitet iznad svih ostalih. Okršaj koji je majka i otac svih reprezentativnih derbija. Derbi cele Amerike. Tamo gde se zbog reprezentacije, zastave i himne i dalje plače, moli i peva. Dueli dve najveće američke supersile nisu retkost, ali takmičarski dueli jesu. Seva i kada se sastanu u prijateljskim duelima, ali ono pravo je ipak kada se igra za bodove.

MOZZART KVOTE, Brazil - Argentina: 1 (2,15), X (3,30), 2 (3,50)

Večeras, 45 minuta posle ponoći žuti će jurnuti na plavo-bele i fudbalska planeta će stati na dva sata. Sve oči će biti uprte ka stadionu Mineirao u Belo Orizonetu. Mestu najvećeg stradanja brazilskog fudbala. Tačno 856 dana posle masakra nemačkom testerom i sramnih 1:7 u polufinalu Mondijala, Selesao će pokušati da ispravi ono što se ispraviti ne može i pobedom nad najljućim rivalom zamaskira još sveže rane debakla iz 2014.

Tog leta su Argentinci pravili šou po Brazilu prateći svoju reprezentaciju do finala. Grmeli iz petnih žila, trošili glasne žice i dlanove pored zaprepašćenih domaćina. Dok je Brazil oplakivao katastrofu u finalu, „beskrupolozni“ Argeninci su gmreli ulicama  Rija, Sao Paula, Belo Orizontea...
„Dali su im sedam, razmontirali su ih“, vrlo brzo su Gaučosi spevali psemu koja je bila so na ranu nesrećnih Brazilaca koji su plakali po ulicama, trgovima, plažamm...

Argentinski navijači čekaju svoje miljenike

Hit tog leta je bila još jedna pesma argentinskih navijača. Zarazno muzikalna i pevljiva. Praktično, himna tog Mondijala.
„Brasil, decime que se siente...“, glasi početak, a završava se sa: „Maradona es mas grande que Pele“.

U prevodu: „Brazilac, kako ti je sad...“ „...Maradona je veći od Pelea“.

Pesma je podsećanje na gol Kaniđe i pobedu Argentine u osmini finala Mondijala 1990. godine koja je teško pala Brazilcima i prosto im se diže kosa na glavi kada je čuju.

„Argentina, me diz como se sente...“ „...Mi papa nao se dopou para jogar...“ „...O Pele tem mais copas que voce“!

Tako glasi odgovor Brazilaca na istu melodiju smišljen 1994. godine. U prevodu, pitaju Argenince kako im je, kako se osećaju što se njihov idol Maradona drogira za razlilku od Pelea i što Brazil ima više titula.

Prozivke, rivalitet, elektricitet ... Tenzija kulja kada se Selesao i Gaučosi nađu jedni preko puta drugih. Uvertita traje danima, atmosfera dostiže tačku ključanja, a ispraćaj autobusa sa igračima selekcije koja je domaćin podseća na ispraćaj ratnih heroja koji se nikada neće vratiti.

Duhovi prošlosti uvek vise nad njihovim duelima. Večeras će Brazil i Argentina 99. put odmeriti snage. Četvrti put u Belo Orizonetu. Grad mondijalskog stradanja je izabran za poprište Usperklasika jer je doneta starteška odluka da reprezentacija Brazila više igra na severu zemlje koji je bio zapostavljen prethodnih godina. A možda i zbog stresa i tenzije pod kojima su igrači kada igraju pred razmaženim Paulistima i Kariokama u dva najveća brazilska grada. Peti put u istoriji će Belo Orizonte biti domaćin Superklasika. U tri od četiri dossadašnja duela je Brazil pobedio. U prijateljskom meču 1968. je bilo 3:2 za Selesao, na Kopa Amerika 1975. je bilo 2:1 za Brazil. U kvalifikacijama za Mondijal 2006. je bilo 3:1 za Selesao. Poslednji put su igrali u kvalifikacijama za Mondijal 2010. i bilo je 0:0.  Brazilci posebno pamte taj iz 2004. na jednoj strani Ronaldo, Dida, Kafu, Roberto Karlos, Kaka, Žuninjo, Ze Roberto, Aleks, Luis Fabijano... Na drugoj Samuel, Sorin, Hajnce, Zaneti, Lućo Gonzales, Aimar, Krespo, Saviola, Kili Gonzales... Ronaldo je postigao het-trik. Sva tri iz penala! I sva tri je sam iznudio!

Aktuelna situacija opet ide u prilog Brazilcima koji blistaju od dolaska novog selektora Titea. Iskusni stručnjak, veoma cenjen u domaćim fudbalskim krugovima, je preporodio reprezentaciju i vratio joj deo onog izgubljenog fudbalskog identiteta. Titeov Brazil ima četiri pobede iz četiri meča uz gol-razliku 12:1! I igra lep fudbal što je još bitnije. Nejmar se dobro snalazi u ulozi vođe i igrača koji nosi igru. Tite je vratio iskusnije igrače koje Dunga precrtao poput Tijaga Silve ili Marsela. Vratio je i formaciju 4-3-3 koja prija Brazilcima više nego Dunginih defanzivnih 4-2-3-1. Mladi Gabrijel Žezus konačno liči na devetku koju Brazil dugo čeka, a Kutinjo na fantazistu prefinjenog kova koji će rasteretiti Nejmara. Doduše, Brazilci su do sada pobedili Ekvador, Boliciju, Venecuela i Kolumbiju od kojih se samo ovi poslednji mogu nazvati teškim rivalom. Protiv Kolumbije je bilo tesno - 2:1. Argentina je pravi ispit Titeovog tima.

Ali Argentina je u problemima. Ogromnim. Generacija koja je izgubila sva moguća finala u karijerama sada bi mogla da “pomeri granice” i upiše se kao prva koja nije uspela da se kvalifikuje za Mondijal još od 1970. godine. Gaučosi imaju samo dva boda iz prethodna tri meča, a u 20 utakmica su postigli 11 golova?! Ekipa koja ima Mesija, Iguaina, Aguera, Di Mariju, Maskerana

Loš niz rezultata se poklopio sa Mesijevim odsustvom. U ovim kvalifikacijama, Argentina ima skor 3-0-0 kada je Mesi igrao. U te tri pobede je dao dva gola. Bez Mesija, imaju skor 1-4-2. To najbolje govori koliko je kapiten i najbolji igrač ipak bitan za svoju reprezentaciju, iako ga stalno nipodaštavaju da nije ništa osvojio sa njom.

Veliki prijatelji, ali i rivali

Posle izgubljenog finala Kopa Amerika i lavine kritika i neukusnih prozivki domaće javnosti, Mesi je nakratko rešio da se penzioniše iz nacionalnog tima. Ali kada je krenulo po zlu i kada su videli koliko im fali, Argentinci su pali na kolena i nagovorili idola da se predomisli. Opet je sav teret na njemu. Ali, nad nekima je još veći pritisak. Mister promašaj Gonzalo Iguain je možda i najnepopularniji argentinski fudbaler u ovom trenutku. To nije ona gol mašina iz Italije, već čovek koji kada obuče dres reprezentacije, igra kao da nosi dve leve kopačke i počinje da promašuje nemoguće. Ne može ni penal da pogodi?! A njegovim stopama je krenuo i Serhio Aguero koji je čak priznao da ga ne bi iznenadilo ako ga više ne budu ni zvali u reprezentaciju.

Meč sa Brazilom je najbolja prilika da Argentinci vrate poverenje navijača i poljuljano samopouzdanje. U suprotnom, pritisak će postati enorman… A selektor poput Edgarda Bauze nema dovoljnu težinu da se nosi sa njim. Mesi bi mogao stvarno kaže “adios”, a njegov primer da slede još nekolicina reprezentativaca koji su prethodnih godina bili pod lavinom kritika i na okupljanje reprezentacije dolazili kao na streljanje. Međutim, ima jedan problem. Brazil nikada na svom terenu nije izgubio meč u kvalifikacijama za Mondijal! Dakle, ako ćete da se kladite na zicer i nadete se da niste najveći maler u poslednjih pola veka, onda stavite pare na duplu šansu 1X i imate kvotu 1,30. Ako ste hrabriji i verujete u nastavak brazilskog uspona i argentinske propasti, onda kec i kvota 2,15. Tradicija kaže da su šanse za GG3+ u Belo Orizonteu čak 75 odsto. Kvota je 2,45. Dobro se plaća i običnih 3+ (2,00). Inače, na prethodnih pet od šest je došlo 2-3 golova. Kvota je 2,00.

Brazilski džoker - Gabrijel Žezus

Domaćini bujaju od optimizma. Što zbog forme, što zbog tradicije, što zbog mnogo bolje atmosfere. Zna se i koji tim će izvesti selektor Tite. Na golu će biti Romin rezervni golman Alison. Na desnom beku dani Alves, a na levom povratnik Marselo. Štoperski izbor su iskusni Miranda i mladi Markinjos. Tijago Silva će ostati na klupi, baš kao i univerzalac Rodrigo Kajo za kojeg se otima pola Evrope.

Tite poput Dunge ne odustaje od dva zadnja vezna. Kazemiro se nije potpuno oporavio, pa će tandem manevrista činiti Fernandinjo iz Mančester Sitija i Paulinjo koji se posle neslavne epizode u Totenhemu, skrasio uz bogat ugovor u Kini. Još jedan “Kinez” će igrati ispred njih. Nekadašnji poslovođa Leverkuzena, Renato Augusto koji će imati ulogu plemjkera i da zapreti iz drugo plana.

Naravno, najviše lopti će ići na levo krilo i Nejmara koji u reprezentaciji igra sa mnogo više slobode i poverenja nego u Barseloni. Desno će biti Kutinjo. I u špicu Gabrijel Žezus kojeg u januaru čeka Mančester Siti i koji konačno daje nagoveštaj da je Brazil dobio “devetku”. Inače, momak je igrao u finalu Mondijalita protiv Srbije na Novom Zelandu… Ako nešto pođe naopako, Tite na klupi ima Vilijana, Firmina i Daglasa Kostu. Nije loše?

Argentinci se suprostavljaju sa odbranom kojoj niko ne veruje i atomskim napadom koji nikako da proradi. I kod njih je sve poznato što se tiče tima. Na golu Romero. Desno će Zabaleta, a levo borbeni Emanuel Mas iz San Lorenca. Štoperi su Otamendi iz Sitija i Funes Mori iz Evertona. Zbog loše forme je izsotavljen Markos Roho, a zbog povrede Ezekijel Garaj.

Mesi i Iguain napadaju Brazil

Argentina će igrati 4-4-2 sa dvojicom zadnjih veznih i dvojicom bočnih. U sredini će startovati Maskerano i Lukas Bilja, desno će biti Enco Perez, a levo Anhel di Marija. Igra sa dva špica znači i da će neko od zvezda na klupu, a to je Serhio Aguero. Dakle, Mesi i Iguain će napasti Brazilce. Naravno, sve lopte će ići na Mesija kao na drugoj strani na Nejmara. Aguero će ući sa klupe, a mogao bi i Lukas Prato. Momak koji dobro poznaje Mineirao jer igrao za lokalni Atletiko Mineiro i tvrdi da se Brazilci plaše Mesija. Videćemo…

Inače, Barsini čarobnjaci Mesi i Nejmar će se peti put naći na suprostavljenim stranama. Tri puta su igrali u reprezentacijama i jednom kao klupski rivali. Mesi je pobedio tri puta, Nejmar jednom. Argentinac je dao čak šest golova u međusobnim duelima, a Brazilac nijednom nije bio strelac protiv Leovih ekipa!

MOZZART vam je spremio i specijal opklade za večerašnji meč pored standardnih igara. Ako verujete da Mesi daje gol i Argentina pobeđuje, imate kvotu 7,00. Ako verujete da Nejmar postiže pogodak i Brazil pobeđuje, kvota je 3,00. Mada, naš favorit je igra da će pasti gol iz penala (kvota 4,50) i da ćemo videti makar jedan crveni karton (kvota 3,00).

To su naši predlozi. Ne morate da probate. Poslušajte svoj instinkt. I svako poslušajte srce i ne propustite ono najvrednije što reprezentativni fudbal nudi. Jeste da je petak, ali biće još vikenda… Ovakve poslastice su daleko ređe.

(FOTO: Action Images, Thinkstock)


tagovi

Superklasikosportsko klađenjeSerhio Agueroreprezentativni fudbalReprezentacija Brazilareprezentacija ArgentineNejmarLionel Mesikvalifikacije za Mundijal 2018KutinjoklađenjeJužna AmerikaBrazil

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara