Reprezentacija i EP na Sport klubu za 40.000.000 evra, RTS ponudio samo 8.000.000

Vreme čitanja: 2min | uto. 02.10.18. | 08:26

Junajted grupa platila duplo više od svih nacionalnih servisa u regionu

Iz godine u godinu RTS ostaje bez prenosa nekog velikog takmičenja, a od ove godine prvi put i bez reprezentacije u fudbalu. Mečeve novoformiranog takmičenja Lige nacija, kvalifikacija za EP i samog EP u fudbalu 2020. godine je otkupila britanska Junajted grupa u čijem sastavu su kablovski operater SBB i sportski kanali Sportklub.

Kako Infomer saznaje, Junajted grupa je za pomenuti fudbalski paket do 2020. godine platila 40.000.000 evra. U trci je bio i RTS ali njegova ponuda od 8.000.000 evra nije prihvaćena u UEFA. Inače, Junajted grupa je za pomenutih 40.000.000 evra otkupila pravo prenosa ne samo u Srbiji, već i u regionu (Slovenija, BiH, Makedonija i Crna Gora). Svi javni servisi u pomenutim zemljama su slali ponude, ali je njihova zajednička vrednost bila upola manja od onoga što je ponudila Junajted grupa.
"Svaki od nacionalnih servisa je slao pojedinačnu ponudu, nismo se udružil i sve su bile maksimalno uvećane. Ipak, UEFA je odlučila da prava proda Sportklubu“, rekao je urednik sportske redakcije RTS-a Zoran Markovića za Informer.

Izabrane vesti

Međutim, za RTS ima još nade. UEFA zahteva od svakog nosioca prava da utakmice prenosi na zemaljskoj, a ne samo na kablovskoj televiziji. Dakle, da pokrivenost bude maksimalna i da svi mnogu da gledaju EP. Junajted grupa u svim zemljama regiona, osim u Srbiji ima nacionalnu frekvenciju. Do 2020. godine će morati da obezbedi nacionalnu frekvenciju ili da kupi neku drugu televiziju koja je ima.

Posle dugo vremena, RTS je ostao i bez prenosa velikih reprezentativnih tamičenja u odbojci. Minulo SP za odbojkaše i aktuelno SP za odbojkašice takođe prenosi Sportklub.
"Uslov za kupovinu prava na prenose dva navedena svetska prvenstva u odbojci, bio je da se otkupe i trogodišnja prava za za novoformiranu Ligu nacija. RTS je dao maksimalnu ponudu, ali je prava dobio regionalni sportski kanal. Nije više prioritet maksimalna popularizacija nekog sporta preko javnih servisa, nego finansijska dobit. Trgovina TV pravima je unosan posao i stalno se javljaju novi ponuđači što nekada nije bio slučaj", rekao je Marković

(FOTO: Shutterstock)


tagovi

TV prava

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara