Rešenje za Junajted? Tandem koji je stvorio Juventusovu imperiju

Vreme čitanja: 3min | uto. 02.10.18. | 10:20

Posrnuli velikan ne sme da mnogo da čeka...

Tandem koji je udario temelje današnjeg Juventusa i hegemonije koju su Bjankoneri uspostavili u Italiji bi mogao da bude rešenje za krizu u Mančester Junajtedu.

Italijanski Korijere delo sport danas piše da bi Đuzepe Marota i Antonio Konte mogli da nekadašnju saradnju iz Juventusa nastave na Old Trafordu. Očigledno je da je Mančester Junajtedu potreban sposoban sportski direktor koji će preuzeti deo ingerencija Eda Vudvorda, a vrlo verovatno i novi trener kada Žoze Murinjo dobije otkaz. U ovom trenutku je na tržištu malo dobrih rešenja i u prvi plan su iskočila dvojica Italijana.

Izabrane vesti

Marota je pre nekoliko dana napustio Juventus posle osam godina. Kao sportski direktor je bio jedan od najzaslužnijih za preporod Juventusa i višegodišnju dominaciju u Italiji. Bio je glavni pregovarač Juventusa i najzaslužniji za neke fantastične transfere poput Pogbe, Kedire, Teveza, Pirla, Barzaljija, Morate, Kedire, Mandžukića, Evre, Alvesa, Džana… Specijalnost su mu bili igrači koji su ulazili u poslednju godinu ugovora i koje je dovodio bez obeštećenja ili za sitan novac. Posle godinu dana u Juventusu je doveo Antonija Kontea na mesto trenera i tada kreće Juventusova dominacija italijanskim fudbalima. To su temelji na koje se nadovezao Alegri i unapredio torinski klub.

Marota je na prilično iznenađujući način napustio Juve i šokirao javnost. Tačnije, klub ga je smenio iako pokušava u javnost da plasira informacije o sporazumnom raskidu saradnje. Mnogo je klubova koji bi želeli da odmah angažuju jednog od najsposobnijih operativaca u svetu fudbala. Među njima su Barselona, Milan, Inter… Ali Mančester Junajtedu je najpotrebniji.

Konte je slobodan otkako je dobio otkaz u Čelsiju. Sa Marotom je sarađivao tri godine u Juventusu i zajedno su osvojili tri titule šampiona Italije i dva italijanska Superkupa. Konte je potom napustio Juventus zbog neslaganja sa Upravom oko transfer politike, ali nije Marota bio taj sa kojim je bio u sukobu već Anjeli i Nedved. Ostali su u dobrim odnosima i bio bi prvi Marotin kandidat za trenera Mančester Junajteda ukoliko bi bivši direktor Stare dame stigao na Teatar snova.

Oni su možda baš ono što je potrbeno Junajtedu. Ljudi koji su sposobni da resetuju klub od nule. Juventus se pre dolaska Marote dugo mučio da pogodi trenera i prava pojačanja, a onda je novi direktor krenuo sa serijom sjajnih poteza. Bez mnogo para. Možemo da zamislimo kako bi poslovao u Junajtedu koji rasipa novac prethodnih godina na velika pojačanja poput Pogbe, Sančeza, Lukakua, Marsijala…

Konte se već dokazao kao trener koji je idealan za revolucije u savlačionici. Uradio je to u Juventusu, uspeo je i sa reprezentacijom Italije, a potom počistio Murinjov nered u svlačionici Čelsija i  u prvoj sezoni osvojio titulu na dominantan način. Problematičan je karakter i često ulazi u konflikte, ali ne može da mu se ospori da od gubitnika pravi pobendike. A to je upravo ono što je potrebno Mančester Junajtedu…

(FOTO: Action images)


tagovi

Đuzepe MarotaAntonio Konte

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara