"Ruski vojnik"
"Ruski vojnik"

Ruska kriza: Slavine su zavrnute, uticaj politike je sve veći, a rezultati slabiji...

Vreme čitanja: 5min | pet. 01.08.14. | 13:24

Duelom Rubina i Spartaka u petak startuje novi šampionat u najvećoj zemlji sveta. Premijer liga sada broji pet moskovskih timova, ali i dva debitanta – Arsenal Tulu i Ufa. Sponzori zavrnuli slavine, manje je asova na terenu, ali i navijača na tribinama

Ruski vojnikZlatno doba ruskog klupskog fudbala je po svemu sudeći završeno. Posle decenije u kojoj je tamošnja Premijer liga plivala u rubljama i dolarima - a klubovi uspevali da u svoje redove dovedu brojne svetski priznate asove, pa čak i stignu do evropskih trofeja (CSKA i Zenit osvojili Ligu Evrope), tribine na mečevima bile sve punije, a šampionat ozbiljno pretio da uđe u TOP 5 najjačih takmičenja na Starom kontinentu - usledila je „oseka“ pod uticajem političke krize, ali i slabih rezultata nacionalnog tima.

Iako iza većine klubova i dalje stoje moćni giganti – pa tako CSKA sponzorišu „Aeroflot“ i „Roseti“ (elektro-energetska kompanija), Spartak „Lukoil“, Lokomotivu „Ruske železnice“ i „Transtelekom“, Zenit „Gasprom“, a Dinamo „VTB banka“ – finansijske slavine su sada prilično zavrnute. Megatransferi su prošlost, tim pre što je ekipa Anžija iz Mahačkale (Dagestan), koja je svojevremeno u svojim redovima imala Roberta Karlosa, Etoa, Vilijana, Lasa Dijaru, Žirkova, Džudžaka i Denisova, završila u – Drugoj ligi! Na ove promene reagovali su i navijači kojih je sve manje na tribinama. Prošle godine mečeve je pratilo prosečno 11.620 gledalaca, što je za 11,8 odsto manje nego samo 12 meseci ranije, a ujedno najlošiji rezultat još od 2004. godine.

Izabrane vesti

Duelom Rubina i moskovskog Spartaka ovog petka će startovati 23. fudbalski šampionat Rusije, treći po klasičnom sistemu jesen-proleće, sa 30 prvenstvenih kola, ali i tromesečnom zimskom pauzom, od 7. decembra do 7. marta 2015. Zavesa će konačno biti spuštena krajem maja naredne godine.

Premijer liga je pretrpela i značajne kadrovske promene, pošto su u niži rang ispali Tom Tomsk, Krila Sovjetov, Anži i Volga, dok su njihova mesta, direktno ili preko baraža, popunili Mordovija, Torpedo, kao i debitanti Arsenal Tula i Ufa. Povratkom „podmorničara“, prestonica Moskva će imati čak pet predstavnika, pored šampiona CSKA, Spartaka, Lokomotive i Dinama, sada je tu još i Torpedo. Iako su svi klubovi uglavnom koncentrisani u istočnom delu Rusije, neće izostati ni duga putovanja, pošto su, na primer, Sankt Peterburg (Zenit) i Grozni (Terek) udaljeni više od 2.500 kilometara. Odnosno četiri sata leta avionom ili ceo dan u vozu!

Da li pod utiskom neuspeha na Svetskom prvenstvu u Brazilu, tek prelazni rok, za sada, protiče više nego mirno, bez ikakvih značajnijih transfera. Nema novih lica, posebno ne stranaca, pa čak ni isluženih „legionara“ koji su se proteklih godina svi redom vratili u domovinu. Uostalom, sve govori podatak da je najskuplji igrač u dosadašnjem toku prelaznog roka bio Marko Livaja koji je iz Atalante stigao u Rubin za šest i po miliona evra, dok je 500.000 manje izdvojio Zenit za dovođenje argentinskog reprezentativca Ezekila Garaja iz Benfike. U međuvremenu ruski fudbal su u poslednjih godinu dana napustili Eto, Honda, M'Vila, Dijara, Busufa, ali i proslavljeni treneri poput Hidinka i Spaletija.

Zoran Tošić

Među 175 stranaca najbrojniji su i dalje Brazilci sa 23 predstavnika, a slede Belorusi sa devet, Bugari, Poljaci i Ukrajinci sa po sedam, dok se trenutno na platnim spiskovima tamošnjih klubova nalaze samo petorica Srba, sa tendencijom daljeg smanjivanja naše fudbalske kolonije. Zoran Tošić je neprikosnoven u CSKA, Nemanja Pejčinović je stigao iz Nice kao najveće pojačanje u moskovsku Lokomotivu, Milan Perendija i Marko Lomić će braniti boje novajlije Mordovije, dok je u Zenitu potpuno neizvestan status mladog Milana Rodića koji se pominjao i kao potencijalna akvizicija Crvene zvezde. Nemanja Tubić i Dušan Anđelković su napustili Krasnodar, Aleksandar Luković Zenit, dok Marko Dević u Rubinu nastupa sa ukrajinskim pasošem.

U pauzi između dve sezone izvršeno je pet trenerskih rokada, a svoje mesto pod ruskim suncem ponovo je pronašao i Slavoljub Muslin (nekada Lokomotiva, Himki i Krasnodar) koji je preuzeo Amkar, posle razlaza kluba s Paromonovim. U Mordoviji Semin je nasledio Maksimova, u moskovskom Spartaku Jakin Gunka, u Torpedu Savičev Borodjuka, a u Rubinu Biljaletdinov Maminova. Od 16 trenera devetorica su domaći, uz trojicu Belorusa, tu su po jedan Srbin (Muslin), Crnogorac (Božović), Portugalac (Vilas-Boas) i Švajcarac (Jakin).

Moskovski CSKA je osvojio dve poslednje titule, pre nedelju dana i Superkup (savladali Rostov sa 3:1), a najveće konkurente u borbi za krunu imaće u Zenitu koji i dalje ima ubedljivo najvredniji i najskuplji tim u ligi, ali i u gradskim rivalima Lokomotivi, Spartaku, Dinamu. Potencijalno iznenađenje takmičenja mogao bi da bude Rubin.

Utakmice će se sada već tradicionalno igrati petkom, subotom, nedeljom i ponedeljkom u različitim terminima, od 13.30 do 20.00 časova, uz direktne prenose na kanalima Sportkluba.

PROPOZICIJE

* Liga se sastoji od 16 klubova koji igraju po dvokružnom bod sistemu.
* Prvak će direktno u Ligu šampiona, dok će drugoplasirani u kvalifikacije.
* Treći, četvrti i peti iz lige će se uz pobednika Kupa Rusije takmičiti u Ligi Evrope.
* Dve poslednjeplasirane ekipe će direktno ispasti, dok će 13. i 14. igrati u baražu protiv trećeg i četvrtog iz druge lige.
* U slučaju bodovnog poravnanja dve ili više ekipa odlučuje: veći broj pobeda, međusobni susret, gol-razlika...

TOP 10 TRANSFERA

1. Marko LIVAJA (Atalanta – Rubin)      6.500.000
2. Ezekil GARAJ (Benfika – Zenit)  6.000.000
2.Vilijam VENKER (Standard – Dinamo M.)    6.000.000
4. Aleksander BITNER (Mančester J. – Dinamo M.)   5.500.000
5. Alan KASAEV (Rubin – Lokomotiva) 5.000.000
6. Nikolas PAREHA (Spartak M. – Sevilja)      2.500.000
7. Marek SUŠI (Spartak M. – Bazel)        2.000.000
8. Nemanja PEJČINOVIĆ (Nica – Lokomotiva)          bez obeštećenja
8. Roman ŠIROKOV (Zenit – Spartak M.)        bez obeštećenja
8. Manuel FERNANDES (Bešiktaš – Lokomotiva)     bez obeštećenja

NAPOMENA: igrač, stari i novi klub i obeštećenje u evrima.

SVI ŠAMPIONI

1992. Spartak (Moskva)
1993. Spartak (Moskva)
1994. Spartak (Moskva)
1995. Alanija (Vladikavkaz)
1996. Spartak (Moskva)
1997. Spartak (Moskva)
1998. Spartak (Moskva)
1999. Spartak (Moskva)
2000. Spartak (Moskva)
2001. Spartak (Moskva)
2002. Lokomotiva (Moskva)
2003. CSKA (Moskva)
2004. Lokomotiva (Moskva)
2005. CSKA (Moskva)
2006. CSKA (Moskva)
2007. Zenit (Sankt Peterburg)
2008. Rubin (Kazanj)
2009. Rubin (Kazanj)
2010. Zenit (Sankt Peterburg)
2012. Zenit (Sankt Peterburg)
2013. CSKA (Moskva)
2014. CSKA (Moskva)

RUSKA PREMIJER LIGA 2014/2015.

AMKAR    Perm Zvezda (19.500)   Slavoljub Muslin
ARSENAL Tula  Arsenal (20.048)  Dmitri Aleničev
CSKA        Moskva      Lužnjiki (78.360) Leonid Slucki
DINAMO   Moskva      Arena Himki (20.000)   Stanislav Čerčesov
KRASNODAR    Krasnodar  Kuban (31.650)   Aleh Konanav
KUBAN     Krasnodar  Kuban (31.650)   Viktor Gončarenko
LOKOMOTIVA  Moskva      Lokomotiva (28.810)    Leonid Kučuk
MORDOVIJA     Saransk      Start (11.580)      Jurij Semin
ROSTOV   Rostov na Donu  Olimp 2 (15.842) Miodrag Božović
RUBIN       Kazanj        Kazanj Arena (45.000)  Rinat Biljaletdinov
SPARTAK M.     Moskva      Otkritije Arena (42.000)         Murat Jakin
TEREK      Grozni        Ahmad Arena (30.597) Rašid Rahimov
TORPEDO Moskva      Saturn (16.500)   Nikolaj Savičev
UFA  Ufa    Dinamo (4.500)   Igor Kolivanov
URAL        Jekaterinburg       Centralnji (27.000)        Aleksandar Tarkanov
ZENIT        Sankt Peterburg   Petrovski (21.570)        Andre Vilas Boas

NAPOMENA: klub, grad, stadion, kapacitet i ime trenera.

(FOTO: Action Images)


tagovi

Slavoljub MuslinRusijaZoran TošićPremijer ligaNemanja TubićMilan RodićEvropaNemanja PejčinovićDušan Anđelković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara