""
""

ŠARENI PIŠE: Poraz i povreda

Vreme čitanja: 6min | pet. 24.01.14. | 11:39

Kako objasniti da neko ko posle velike borbe i dobre igre pobedi CSKA, nakon samo šest dana ubedljivo izgubi utakmicu od Makabija, predstavljajući se na tom duelu u potpuno drugačijem svetlu?

Niti je Ponos Izraela toliko bolji od moskovskog kluba, niti je Partizan za šest dana i šest noći zaboravio da igra košarku, ali očigledno postoji neka „kvaka“. Moguće je da odgovor leži u igranju na strani. Pre pobede nad Fenerom u Istanbulu ove sezone , crno beli nisu dobili meč kao gosti pune dve godine, a čini se da se posle tog „brejka“ ovaj trend nastavlja.

Izabrane vesti

Džaba Partizanu borbenost i vidljiva želja, kada je nasuprot toga stajao veliki broj početničkih grešaka, uz gomilu i više nego olako izgubljenih lopti, te promašenih, često potpuno otvorenih šuteva. Iznenađenje sa Tepićem i Bezbradicom u startnoj petorci, umesto Bogdanovića i Kinzija, iznenadilo je Makabi kao sneg u Beogradu u januaru! Sve što je Partizanu polazilo za rukom u meču protiv CSKA na ovoj utakmici bilo je na drugoj strani.

Zonski presing Makabija potpuno je zbunio crno- bele koji su odigrali najlošije prvo poluvreme ove sezone. Mnogi kažu da već sve znaju kada se pomene statistika, ali ona je ovoga puta nemolosrdna prema srpskom i regionalnom šampionu. Partizan je za 20 minuta postigao samo 19 poena (11+8), uz samo jednu jedinu asistenciju za poluvreme, izgubivši pri tom čak 12 lopti, bez ijedne trojke iz pet pokušaja! I kada je Makabi zavšio tu dvadesetominutnu agoniju gostiju sa čak 28 poena prednosti niko više nije pominjao pitanje pobednika.

Partizanovim igračima kao da je neko tek tada skinuo teret eventualne pobede sa pleća, pa su zaigrali mnogo bolje, iskoristili opuštanje Makabija i dobili treću deonicu u kojoj su postigli čak 28 poena! Poslednja četvrtina završena je nerešeno, tako da ipak postoje određeni dokazi da Partizan može protiv ekipe iz Tel Aviva...

Ali samo ako što pre zaboravi kako je igrao u prvom poluvremenu ovog duela.

Bogdanović i Kinzi opet su imali najviše municije, ali potrebno je dobro ohladiti cevi pre sledećih izazova.

Tarens Kinzi

Da nevolja ne ide sama potvrđeno je još jednom. I ovako bledu partiju Partizana totalno je dotukla povreda kolena Dragana Milosavljevića. Podsetiću, govorili smo o tome da su čak četvorica košarkaša Partizana u prvih 10 po prosečnom broju minuta provedenih u igri! Milosavljević je bio na vrhu ove liste.

Taj podatak počinje da uzima danak. Mali broj upotrebljivih igrača ostao je u rotaciji posle povrede Bertansa i Vestermana, pa su njihove minute preraspoređene na ostatak spoljne linije i sve više opterećuju postojeći igrački kadar.

SA POLA SNAGE

Iako je Panionios slabiji tim od Crvene zvezde, gledali smo u dva poluvremena dva različita lica crveno- belih. Ipak sve će se brzo zaboraviti usled pobede od 20 razlike, ali mora se voditi računa, jer će neki kvalitetniji tim od ove atinske ekipe iskoristiti Zvezdine eventualne slabosti.

Zvezdi nisu problem poeni. Problem počinje da biva odbrana! Ona ista koja je krasila Zvezdu na većini evroligaških utakmica. Verujem da je ovo bilo jednokratno opuštanje izazvanom „slabijim imenom“ protivnika.

Videli smo doduše da crveno- beli ulaze i u problem organizacije napada, posebno ukoliko se protivnik brže vraća u odbranu i uvede srpskog predstavnika u pozicioni napad. Onda nastaje konfuzija i nepovezanost. Čim je popravljena odbrana, stiglo se i do prepoznatljive brze igre sa dosta kontranapada i za nepunih pet minuta treće četvrtine rešeno je pitanje pobednika na ovom meču.

Posle toga sve je bilo rutinsko odrađivanje posla domaćeg tima, i samo podizanje razlike pred revanš, koji je za sedam dana u Atini i koji će po svemu viđenom biti lako putovanje sa povoljnim ishodom po jednog od favorita u Evrokupu. Zvezda nije izgubila na domaćem parketu u Evrokupu. I po drugi put odbranila je „Pionir“.

Usled „nedostatka“ Šilba nastala je praznina u spoljnoj liniji, koju za sada odlično koristi Dženkins. Verujem da će se on u skorije vreme najverovatnije nametnuti kao vođa tima. O tome govori i produžetak saradnje Zvezde sa ovim igračem na još godinu dana. Nekadašnji košarkaš Golden Stejta kadar je da iz večeri u veče ostvaruje dvocifren učinak i to bliži 20 nego 10 datih poena. Samo je pitanje da li će i koliko će napada biti organizovano za njega da pokaže sve šta zna sa loptom. A zna dosta.

Simonović na meču sa Panioniosom

Na ovoj utakmici Simonović se pokazao kao pravi kapiten i vođa, a to pored najboljeg indeksa korisnosti niko ne može da opovrge. Navijačima Zvezde itekako prijaju njegove trojke, ali kapiten crveno- belih postaje previše „jednostran“. Nekada se od Simonovića na utakmici mogao dobiti i određen broj prodora i ulaza, ne samo kada su čiste kontre ili slično, već i kada je u reketu prilična gužva. Napadao je koš na više načina, ali sada se Simonović sve manje okreće takvim akcijama i rešenjima, a podatak da na ovoj, kao i na nekim prethodnim utakmicama, nije izveo nijedno slobodno bacanje, dovoljno ide u prilog ovoj priči.

Mora da poradi na raznovrsnijim rešenjima, jer je šut opšte poznato „kvarljiva kategorija“.

Centar Boban Marjanović mora da ostane Mister Dabl-dabl, jer je to najmanje što može da uradi da bi pomogao ovom timu u ostvarenju namera. Pozitivna stvar u ovoj utakmici koju je dobila Zvezda jeste Demarkus Nelson sa svojih 11 asistencija! Za njega bi bilo najbolje da on, ili neko drugi, odluči koja mu pozicija najviše odgovara, jer je u većini slučajeva rastrzan između „keca“ i „dvojke“, pa iz utakmice u utakmicu ispočetka „traži sebe“.

Panionios je ekipa sa polovinom stranaca u rosteru, koja kao i većina takvih timova igra veoma promenjljivo. Dok ih služi šut rezultat je pristojan, a kada on stane, poraz je neminovan. Ekipa iz atinskog predgrađa Nea Smirni je u priličnom problemu pred revanš sa Crvenom zvezdom, jer će uz ovakav sastav i pokazanu igru teško do nekog iznenađenja i plusa posle tri uzastopna poraza.

PONOVO VEĆ VIĐENO

Verujem da ni sami košarkaši Radničkog ne mogu da se sete koliko su puta ove sezone na ovakav način izgubili skoro već dobijenu utakmicu. Nekako sve liči na prošlogodišnje polufinale Fajnal fora ABA lige i onaj poraz od Crvene zvezde u Aleksandrovcu. Ali od tada je prošlo dosta vremena, promenilo se puno igrača u ekipi, ali problem ostaje isti.

Radnički jednostavno upadne u blato do kolena u samoj završnici utakmice i ne mrda više... Ni milimetar. Isti scenario već četvrti put i to zaredom! Porazi na gotovo istovetan način od Himika i Albe u Evrokupu, od Zvezde u ABA ligi, i evo sada najnoviji slučaj sa gostovanjem Strazburu.

Pitanje je dokle tako!?

Po nepisanom košarkaškom pravilu sve to će im se vratiti pozitivno, ali kada?

Da ne bude već kasno za spašavanje ove sezone na bilo kom polju? Puno pitanja, ali malo odgovora, a još teže će biti da vidimo može li se do nekog lakog u narednom kolu, kada Strazbur dolazi u Kragujevac?

Trebalo bi napokon iskoristiti prednost domaćeg terena, ali francuski tim je posle odlaska Aleksisa Ažinse potpisao ugovor sa vrlo iskusnim Dejvidom Andersenom, vremešnim Australijancem koji pored osvajanja tri Evrolige i igranja u velikim klubovima ima i NBA iskustvo.

Nikola Kalinić

Svađa i ružne reči reprezentativaca Srbije, Kalinića i Birčevića, nisu za komentar. Porazi bole, krivica traži žrtvu, a takve grube stvari se ponekad dešavaju. Trebalo bi ohladiti vrele glave i iz ovoga izvući nešto pozitivno, a ako neko zna kako to da učini, onda je to trener Miroslav Muta Nikolić.

(FOTO: Star Sport)


tagovi

Stefan BirčevićSrbijaRadnički NišFK PartizanNikola KalinićJadranska ligaEvropaMarko SimonovićEvroligaFK Crvena zvezdaDragan MilosevljevićČarls DženkinsBlejk Šilb

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara