"Aleks Ferguson dok je bio trener Aberdina"
"Aleks Ferguson dok je bio trener Aberdina"

Ser Aleksov viski za Di Stefana

Vreme čitanja: 2min | uto. 08.07.14. | 11:03

Fudbalski svet i dalje se priseća preminule legende. Ferguson posebno ističe dve utakmice - finale Kupa pobednika Kupova iz 1983. i finale Kupa evropskih šampiona iz 1960. kada je Real otresao Ajntraht sa 7:3

Aleks Ferguson dok je bio trener AberdinaBriljantan fudbaler, jedan od najvećih u istoriji fudbala, reće će vam svi koji su imali tu privilegiju da se uvere u kvalitete Alfreda Di Stefana. A njih je sve manje. A još manje je onih koji mogu da se sete čuvenog Argentinca iz ličnih kontakata. Jedan od takvih je i legendarni trener Mančester junajteda ser Aleks Ferguson, koji je u razgovoru za BBC pričao o svojim iskustvima sa Di Stefanom.

Kojeg je zavoleo još kada je kao 18-godišnjak posmatrao u finalu Lige šampiona 1960. u Glazgovu. Het-trik Di Stefana.
"Morate da imate na umu da sam ja bio navijač Glazgov Rendžersa, a nas je u polufinalu Ajntraht izbacio pobedama od 6:1 i 6:3. Bili smo sigurni da osvajaju trofej. Ali, Real je bio poseban tim. Gledao sam taj meč na Hempden parku – 7:3 za Madriđane. Takve rezultate danas ne možeš da vidiš", naveo je Ferguson.

Izabrane vesti

Međutim, jedan lični kontakt ostavio je možda još snažniji utisak.
"Igrali smo finale Kupa pobednika Kupova 1983. Ja sam bio trener Aberdina, Di Stefano na klupi Reala. Osetio sam se toliko počastvovanim da sam iz poštovanja prema njemu kupio flašu škotskog viskija da mu poklonim noć pre meča. Oni su prvi trenirali, pa mi. Kad sam mu prišao i rekao: ‘Gospodine Di Stefano, želeo bih da vam uručim poklon’ on je ustuknuo. Baš ustuknuo. Naravno, nije znao o čemu pričam. Ja nisam govorio španski, on nije govorio engleski. Ali vrlo brzo je shvatio o čemu se radi. Bio je zahvalan".

Aberdin je potom priredio veliko iznenađenje i slavio sa 2:1, a Di Stefanove pohvale ser Aleks će večno pamtiti.
"Real je bio sila – Aberdin ekipa u usponu. Svi igrači su bili ponikli u Aberdinu. Bio je to neverovatan uspeh. Posle utakmice Di Stefano je rekao: ‘Aberdin je tim koji novac ne može da kupi, to je klub sa dušom, sa porodičnom atmosferom’. Više od tih reči nisi mogao da tražiš. To je je bio vrhunac", prisetio se Ferguson.

(FOTO: Action Images)


tagovi

međunarodni fudbalKup pobednika KupovaAlfredo Di StefanoAleks FergusonAberdin

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara