"Josip Šimunić"
"Josip Šimunić"

Šimuniću uvećana kazna za ustaški poklič

Vreme čitanja: 2min | sre. 07.12.16. | 12:36

Petostruko povećana globa koju bivši hrvatski reprezentativac mora da plati

Josip ŠimunićVisoki upravni sud u Zagrebu prihvatio je žalbu državnog tužilaštva da se poveća kazna za nekadašnjeg fudbalskog reprezentativca Hrvatske, Josipa Šimunića.

Umesto dosadašnjih 5.000 kuna (663 evra), momak rođen u Australiji će zbog ustašnog pozdrava "za dom spremni" morati da plati pet puta više, to jest 25.000 kuna (3.316 evra). Popularnom Džou je minulog januara na Prekršajnom sudu u Zagrebu određena kazna od 5.000 kuna zbog "kršenja odredbe Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima". Opštinsko javno tužilaštvo je odmah uložilo žalbu, koja je sada usvojena, te je Visoki prekršajni sud pomnožio sa pet, tvrdeći da prvostepeni sud nije dobro ocenio otežavajuće okolnosti.

Izabrane vesti

U odlici doslovno piše: "Optuženik je proglašen krivim da je 19. novembra 2013. oko 22.15 sati u Zagrebu, na stadionu Maksimir, nakon službenog završetka utakmice fudbalskih reprezentacija, a za vreme dok su se na stadionu još uvek nalazili navijači, uzeo mikrofon i izašao na središnji deo travnjaka te se okrenuo prema gledaocima i uzviknuo ‘Za dom’, na što su oni uzvratili ‘Spremni’. Pritom je bio svestan da uzvik ‘Za dom’ uz otpozdrav ‘Spremni’, simbolizuje službeni pozdrav za vreme totalitarnog režima Nezavisne Države Hrvatske, odnosno da kao takav predstavlja manifestaciju rasističke ideologije, prezir prema drugim ljudima zbog njihove verske i etničke pripadnosti, kao i  trivijalizovanje žrtava zločina protiv čovečnosti. Posle toga je s uzdignutom rukom, ponovno okrenut prema gledaocima, uzviknuo ‘Za dom’, na što su gledatelji odgovorili ‘Spremni’ odnosno opisano je ponovljeno tri puta”.

Šiminuć je zbog istog incidenta već kažnjen od strane Svetske kuće fudbala sa 30.000 švajcarskih franaka i zabranom igranja 10 mečeva za reprezentaciju, što su potvrdili Međunarodni arbitražni sud i Savezni sud u Švajcarskoj, zbog čega je propustio Svetsko prvenstvo u Brazilu.Zanimljivo je istaći da je, po rečima mnogih naših fudbalera koji su "delili hleb" sa njim, Šimunić čovek na mestu. Očigledno je da ga je ponela atmosfera na Maksimiru, pošto je tom utakmicom potvrđen plasman na Svetsko prvenstvo. Zato sada i plaća. 

(foto: Action Images)


tagovi

Josip ŠimunićHrvatskaEvropa

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara