"Nikola Mijailović"
"Nikola Mijailović"

Sindikat udario na Arbitražni sud FSS: Ili ste neznalice ili ozbiljno korumpirani!

Vreme čitanja: 3min | pet. 23.10.15. | 13:37

“Studenti Pravnog fakulteta ne bi mogli da dobiju prelaznu ocenu sa ovakvom odlukom”, komentarišu sindikalci presudu u sporu Nikole Mijailovića protiv Crvene zvezde

Nikola MijailovićTinja još odavno, a sada se razbuktala vatra na relaciji Sindikat profesionalnih fudbalera Nezavisnost - Fudbalski savez Srbije. Ili da budemo još precizniji Arbitražnu sud FSS protiv kojeg će sindikalci pokrenuti parnični postupak pred redovnim sudem. Razlog? Presuda Arbitražnog suda FSS u tužbi Nikole Mijailovića protiv Crvene zezde, odnosno odluku da se ugovor između dve strane raskine sa datumom 30. juni 2015. godine pritom bez određivanja na čiju štetu i čijom krivicom.

U saopštenju Sindikata ističe se da je presuda manjkava iz više razloga, između ostalog i zato što je ugovor raskinula baš sa pomenutim datumom, iako je Zvezda tražila raskid na dan 29. januara ili 2015.
"Dakle, klub nije ni zahtevao raskid ugovora sa datumom 30.06.2015. godine, već sa datumom 29.01.2015. ili eventualno sa datumom podnošenja protivtužbe, 28.04.2015. godine. Kako bi bilo jasna apsurdnost navedene odluke, ukazujemo da bi to bilo isto kao da je neko tužbom tražio isplatu duga u iznosu 200,00 dinara a sud je našao da bi trebalo isplatiti iznos od 400,00 dinara iako to tužilac nije ni tražio, čime sud prekoračuje granice tužbenog zahteva i svoja ovlašćenja, te donosi odluke koje niko tužbom nije ni tražio", plastično pojašnjava Sindikat.

Izabrane vesti

Nejasno je takođe i na osnovu čega je ugovor uopšte raskinut ako već nije utvrdio čija je tu krivica bila presudna?
"Na kraju, sud je odbacio oba zahteva kluba za raskid ugovora na njegovu štetu. I umesto da se time okonča spor, sud je usvojio zahtev kluba koji uopšte ne postoji u spisima predmeta i koji klub nikada nije postavio?! SPFN je konsultovao brojne sudije, advokate, javne pravobranioce i istaknute pravnike radi komentara ove odluke. Jednoglasno mišljenje svih njih je da je u pitanju osnovno nepoznavanje gradjanskog procesnog prava zbog kojih studenti Pravnog fakulteta ne bi mogli da dobiju prelaznu ocenu. Apsurdnost ove odluke je očita i laicima bez ikakvog pravničkog iskustva", kategorički navodi Sindikat pre no što podseća a je ovo bio prvi slučaj u kome Arbitražni sud odluku nije doneo jednoglasno.

Jovan Mićić je naime dao izdvojeno mišljenje od onog kojeg zastupa predsednik Arbitražnog suda FSS Slobodana Pajovića i Zorana Zoraje i istakao da bi u celosti trebalo da budu uvaženi zahtevi igrača Nikole Mijailovića.

Navodi se i da bi Pajović odavno trebalo da bude smenjen jer je zloupotrebio položaj time što je četiri puta bio delegate na utakmicama Superlige i Prve lige Srbije, iako je to propisima FSS strogo zabranjeno za arbitre. Ali to ovaj put nije bila tela, već - presuda u Mijailovićevom slučaju.
"Imajući u vidu da u Arbitražnom sudu FS Srbije sede pravnici sa dugogodišnjom praksom, postoje samo dva objašnjenja za donošenje ovakve odluke. Prvo, u Arbitražnom sudu FSS sede arbitri koji su potpuno nekompetentni i nestručni, čime sebe eliminišu za svako dalje postupanje u sporovima. Drugo, u pitanju je ozbiljna korupcija i uticaj trećih lica na donošenje odluke, čime se demistifikuje položaj predsednika Arbitražnog suda FS Srbije Slobodana Pajovića i arbitra Zorana Zoraje".

(FOTO: Star Sport)


tagovi

SuperligaSrbijaSlobodan Pajovićsindikat NezavisnostNikola MijailovićFSSFK Crvena zvezdaArbitražni sud FSS

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara