"„JOŠ JEDAN SKANDAL”"
"„JOŠ JEDAN SKANDAL”"

Skandal u Primeri: Osasuna pod istragom, Baski nudili 1.500.000 evra Espanjolu

Vreme čitanja: 2min | uto. 17.02.15. | 10:24

Migel Arčanko Taberna, bivši predsednik Osasune, nije birao sredstva kako bi svom nekadašnjem timu očuvao status u elitom rangu

„JOŠ JEDAN SKANDAL”Osasuna je prošle sezone izgubila svoje mesto u Primeri, posle tesne borbe za opstanak sa Almerijom, Elčeom i Granadom. Ipak, Baski to jest, njihov tadašnji predsednik, Migel Arčanko, nisu dostojanstveno prihvatili poraz i ispadanje iz lige, već su pokušali da novcem sačuvaju svoje mesto u španskoj elitnoj diviziji. Najsumnjivija je utakmica koju je Osasuna odigrala sa Espanjolom za koju je tada predsednik kluba nudio 1.500.000, ali taj novac, navodno, nikada nije uplaćen na račun bilo koga u Espanjolu. Utakmica je završena s rezultatom 1:1, dok se sumnja da je Arčanko pokušao da namesti i duele sa Valensijom (1:1), Seltom iz Viga (igrači Selte navodno odbili da nameste utakmicu) i Betisom (2:1 za Osasunu).

La Liga i agencija španske Vlade koja se bori protiv korupcije, rade na ovom slučaju, a ovo svakako nije prvi put da u najboljim ligama Evrope imamo ovakve slučajeve. Svaki čas u evropskim top ligama procuri poneki skandal o nameštanju utakmica.

Izabrane vesti

Najpoznatiji je svakako čuveni Kalčopoli, kada je italijanski fudbal doživeo potrese od kojih se ni dan-danas nije oporavio. Epilog istog je bilo izbacivanje Juventusa, najtrofejnijeg italijanskog kluba u Seriju B, i oduzimanje dve titule šampiona. Izbacivanje Fjorentine, Lacija i Juventusa iz evropskih takmičenja.

Uefa je 2009. sprovela veliku istragu širom Evrope kada su pod lupom bile Liga šampiona, Liga Evrope, Budnesliga, belgijska liga, švajcarska liga, hrvatska liga, slovenačka liga, turska liga, mađarska liga, bosansko-hercegovačka liga i austrijska liga. Ipak, od čitave priče, kažnjeni su samo FK Pobeda iz Makedonije, koja je dobila zabranu igranja u Evropi na osam godina, dok su predsednik kluba, Aleksandar Zabrčanec, i kapiten Nikolče Zdravevski, zauvek lišeni prava učestvovanja u evropskim takmičenjima.

Kako špancima nije prvi put da se pominju nameštanja, nije nemoguće da su vlasti na dobrom tragu, te da će nešto i isplivati. Čak je jednom i naš fudbaler Ivan Obradović, bio među osumnjičenima za nameštanje utakmica, konkretno meča između Saragose i Levantea, ali kako levi bek nije ni igrao na toj utakmici, jasno je da je njegov udeo u navodnom nameštanju praktično nepostojeći.

(FOTO:  Screenshot /Marca.com)


tagovi

ValensijaŠpanijaSeltaPrimeraOsasunanameštanjeEvropaEspanjolBetis

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara