""
""

Slovenija izbačena sa Evropskog prvenstva! Sudbina Srbije zavisi od Partizana

Vreme čitanja: 2min | sub. 16.04.16. | 09:30

FIBA preti eliminacijom 13 reprezentacija, rok 20. april, Crvena zvezda bezbrižna

Ozbiljan rat na relaciji FIBA - Evroliga odneo je prvu žrtvu. Sa tendencijom da ih bude još.

Reprezentacija Slovenije izbačena je sa Prvenstva Evrope 2017. godine!

Izabrane vesti

Vest je kao bomba odjeknula u košarkaškim krugovima u noći između petka i subote kad se saznalo da je FIBA Evropa poslala pismo upozorenja na adresu 13 država, a da je jednu već izbacila sa naredne kontinentalne smotre, zbog toga što su se Slovenci priklonili EKA, rukovodećoj kompaniji Evrolige i Evrokupa.

Razlog je lako uočljiv: Slovenci su odlučili da ne prihvate ponudu za učešće njihovih klubova u FIBA Ligi šampiona, priklonili su se EKA i izabrali Evrokup, kao takmičenje u kome će od naredne sezone imati predstavnika, a takva odluka koštala ih je eliminacije sa reprezentativnog turnira čiji će domaćini narednog leta biti Turska, Izrael, Finska i Rumunija.

Odluku o suspenziji potpisao je Kamil Novak, izvršni direktor FIBA Evrope.

Još je dramatičnija činjenica da se pred isključenjem iz FIBA, samim tim i iz njenih takmičenja, nalaze i reprezentacije Španije, Hrvatske, Turske, Rusije, Litvanije, Grčke, Italije, Izraela, Crne Gore, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Poljske, ali i - ono što nas najviše zanima - Srbije!

Košarkaški savez Srbije ima rok do 20. aprila da opovrgne činjenicu da su se naši klubovi, kao predstavnici Jadranske lige, složili da učestvuju u takmičenjima koje organizuje EKA. Ako se to ne desi stupiće na snagu odluka FIBA o suspenziji sa Prvenstva Evrope 2017. Pominje se još da bi krovna košarkaška organizaicja, kao deo FIBA sveta, mogla da ukine pravo učešća na predstojećim Olimpijskim igrama reprezentacijama koje dolaze iz gore navedenih država.

Čak i da oduzme pravo na održavanje kvalifikacionog turnira za plasman u Rio de Žaneiro, čiji bi jedan od domaćina trebalo da bude upravo Srbija.

Sportski žurnal u štampanom izdanju od subote je pojasnio koji je mogući scenario da se iz ovog rata izvučemo kao neokrnjeni.
Pismo FIBA se praktično ne odnosi na Crvenu zvezdu, jer učešće u Evroligi FIBA ne brani. Čak bi po nekim procenama ovakav razvoj situaicje mogao da ide na ruku crveno-belima da potpišu višegodišnji ugovor. Sudbina Srbije zavisi od Paritzana, jer je to jedini klub čija bi eventualna suspenzija KSS donela značajne posledice u široj sportskoj javnosti. Na Partizanu je da do 20. aprila zbog interesa Srbije i učešća na Olimpijskim igrama promeni odluku (o učešću u Evrokupu, op. au) i eventualno pokuša da izbori određeni dogovor sa FIBA u pogledu finansijskih povlastica“, ističe se u tekstu Žurnala.

Podsećamo, predsednik kluba iz Humske 1 Nikola Peković je u petak doputovao u Beograd posle završene NBA sezone i narednih dana ga čekaju ne samo razgovori sa Milošem Vujanićem, koji figurira kao prvi kandidat za funkciju potpredsednika crno-belih, već i odluka od nacionalnog značaja za budućnost srpske košarke.

Pratite MOZZART i na našoj novoj Fejsbuk stranici!

(FOTO: MN Press, Star sport)


tagovi

SrbijaFK Partizankošarkaška reprezentacija Srbijekošarkaška reprezentacija SlovenijeFIBA EvropaFIBAEvroligaEvrokupFK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara