"Radost Slovaka posle gola Štoha"
"Radost Slovaka posle gola Štoha"

Španija više nije bauk, Slovačka šokirala svet! (VIDEO)

Vreme čitanja: 2min | čet. 09.10.14. | 22:38

Bunker Slovaka i dve brze kontre bile dovoljne za pobedu od 2:1 zahvaljujući bravurama Matuša Kozačika. Makedonci se umalo obrukali u prestonici, ali su zahvaljujući golu u drugom minutu sudijske nadoknadi slomili otpor Luksemburga - 3:2

Radost Slovaka posle gola ŠtohaDve evropske titule, trijumf na Mundijalu u Južnoj Africi, pa razočaranje u Brazilu i sada defitivan dokaz da je vreme kada je Španija bila nedodirljiva ipak iza nas. Kao što je iza nas i vreme kada je Iker Kasiljas važio za jednog od najboljih golmana na svetu. U Žilini ga je potpuno zasenio Mihal Kozačik, sasvim sigurno najzaslužniji čovek za pobedu Slovačke nad Crvenom furijom od 2:1 u Grupi C kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2016. godine.

Pobednički gol je u 87. minutu utakmice na savršen pas Mihala Durisa postigao Miroslav Štoh, ali je utisak da je on samo iskoristio činjenicu da je Visente del Boske uprkos potpunoj ofanzivi većim delom meča morao da juri zaostatak zbog čega je poslednji sudijski zvižduk dočekao sa samo dvojicom odbrambenih fudbalera – Đordijem Albom i Đerarom Pikeom.

Izabrane vesti

Na tako ofanzivnu formaciju primorala ga je velika greška Kasiljasa iz 17. minuta meča kada je Juraj Kucka kao iz topa raspalio po lopti posle kratko odložene lopte iz slobodnog udarca sa više od 25 metara. Ali, koliko god da je taj gol posledica razornog šuta veziste Đenove toliko je i krivica žive ikone Furije.

Ni tada verovatno niko nije slutio da će Slovaci uspeti da izdrže svih 90 minuta, jer je Španija igrala "viktorije" pred golom domaćina. A sa takvim majstorima u timu jednostavno nije mogla da ne dođe do prilika. Mihal Kozačik je, međutim, činio čuda među stativama Slovaka. Skidao je šuteve Dijega Koste, Serhija Busketsa, Seska Fabregasa... Istina, bio je nemoćan kada je Martin Škrtel zakasnio da izađe u ofsajd zamku i dozvolio Paku Alkaseru da izjednači na 1:1, ali je utisak da su upravo njegove odbrane izmorile goste.

Trijumfalnoj seriji Španaca od čak 14 uzastopnih pobeda na gostovanjima u kvalifikacionim mečevima – bilo da su u pitanju evropske ili svetske kvalifikacije – došao je kraj. A trajala je serija još od 2007. godine. Slovačka posle pobede na gostovanju u Ukrajini u prvom kolu krstari ka plasmanu na Euro.

Iznenađenje umalo i u Skoplju, pošto je Luksemburg posle prvih 45 minuta susreta sa Makedonijom vodio sa 2:1, ali je na kraju poklekao pred Besartom Abdurahimijem – 3:2.

Momak koji je rođen u Zagrebu i koji je igrao za sve mlađe selekcije Hrvatske u igru je ušao u drugom poluvremenu, prvo je iznudio penal za izjednačenje od 2:2, a potom u drugom minutu sudijske nadoknade i sam pogodio za konačnih 3:2.

Ali... Kakav je to bio projektil!

Makedonija se tako bodovno poravnala sa Španijom, ali i Ukrajinom, koja je u finišu gostovanja kod Belorusije stigla do trijumfa od 2:0 zahvaljući autogolu Aleksandra Martinovića i pogotku Sergeja Sidorčika.

Grupa C:

Belorusija – Ukrajina 0:2 (0:0)
/Martinović 82ag, Sidorčuk 90/

Makedonija – Luksemburg 3:2 (1:2)
/Trajkovski 20, Jahović 66pen, Abdurahimi 90+2 – Bensi 39, Turpel 44/

Slovačka – Španija 2:1 (1:0)
/Kucka 17, Štoh 87 – Alkaser 82/

(FOTO: Action Images)


tagovi

EvropaJuraj KuckaMatuš KozačikMiroslav ŠtohPako Alkaserreprezentativni fudbalSlovačkaŠpanija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara