Dragoslav Perišić Kule
Dragoslav Perišić Kule

Srpski samuraj na dva točka

Vreme čitanja: 3min | pon. 05.12.22. | 10:59

Dragoslav Perić Kule, najtrofejniji motociklista Srbije i bivše Jugoslavije, posle 47 godina aktivne službe, sa 59 preloma i životnom pričom koja prevazilazi ono što mislimo da je u ljudskom, ne samo sportskom životu moguće, zaslužio je da o njemu bude napisana knjiga i snimljen dokumentarni film neverovatne sadržine

Oktanska legenda srpskog motociklizma, čovek kojim bi se svaka nacija ponosila, Dragoslav Perišić Kule, zaslužio je mnogo više ma kakve “Zlatne kacige”. Zaslužio je da se o njemu napiše knjiga, ali i snimi film “Srpski samuraj na dva točka”, što se i desilo! Premijera filma i promocija istoimene knjige održana je prvo u Aranđelovcu, a zatim u Beogradu.

U oba dela vidi se njegov znoj, kao i posvećenost opasnom adrenalinskom sportu. Dostojan naslova ostvarenja i samurajskog zvanja verodostojan lik našeg velikog šampiona, u slobodnoj novinarskoj interpretaciji srpskog Valentina RosijaDragoslava Perišića Kuleta, ispričaće vam mnogo o sportu koji je u Srbiji nažalost marginalizovan.

Izabrane vesti

Elem, film i knjiga opisuju životni put istaknutog motocikliste od prvih koraka u očevoj moto-radionici do pobedničkih podijuma širom sveta. Čuveni Kule iz Aranđelovca je čovek koji se takmiči 47 godina, od svoje prve trke u Mladenovcu i prve pobede u životu 1976. godine, do poslednje trke u sezoni 2022. na moto stazi u Parizu. Poseban pečat ovoj priči daju akteri događaja, koji svako iz svog ugla, opisuju trnovit put uz povrede i prelome. Verovali ili ne, tek Perišić ima 59 preloma na svom telu, a u filmu se dobro vide momenti sa staze i pored nje, gde šampion uprkos bolu, kao nebrojeno puta do sada kreće ka novoj pobedi.

“Nikada nisam kalkulisao, nikada vozio ispod maksimuma. Jureći rivale, trudio sam se da prestignem samog sebe. Čak i onda kada mi je put ka pobedi bio otvoren, trudio sam se da napravim razliku, da ostvarim rezultat koji će preteći najbolje što navodno štoperica kaže da je moguće”, kaže Dragoslav Perišić, i nastavlja, uz grimasu na licu, koja ukazuje na činjenicu da s bolom od “nemogućih” 59 preloma živi iz dana u dan.

“Navikao sam da živim sa bolom. Povrede su ograničile neke pokrete nephodne za vožnju, čemu se nisam pokorio. Pronašao sam način da vožnju prilagodim svom telu, i prelomima koji su iz godne u godine ostavljali ožiljke, ali nisu slomili duh”, kaže Dragoslav Perišić, koji je uistinu legenda našeg moto-sporta, a čije trajanje i uspehe na stazi, sasvim smo sigurni neće makar u skorije vreme niko moći da dostigne. Da se razumemo, više puta Perišiću je život visio o koncu, a priču o njegovim padovima i prelomima teško možemo staviti u ove redove.

Za one manje upućene, Kule je fenomen sportiste na dva točka iz Darosave kod Aranđelovca, koji je nedavno na stazi Karol u Vilpenu kraj Pariza vozio poslednju trku u Francuskoj. Na istoj stazi davne 1989. prvi put je vozio u Francuskoj, a šta će biti dalje, Dragoslav Perišić za Mozzart Sport kaže.

“Zapadne staze me više neće viđati kao takmičara, ali za region, to ne garantujem”, rekao je Dragoslav, kome savetuju da okači kacigu o klin, a koji će po svedočenjima najbližih saradnika teška srca to definitivno i učiniti.

Ukoliko ne znate, Dragoslav Perišić je tokom bogate karijere koju je započeo kada je imao samo 13 godina osvojio 11 titula prvaka Srbije, Jugoslavije, Balkana i Istočne Evrope. Kule je u Dransiju, predgrađu Pariza, živeo i radio od 1988. do 1994. godine kada se vratio u zavičaj, ali je od tada na relaciji Srbija – Francuska, što zbog trka, a više zbog ćerke koja je ostala u Dransiju.

Ukoliko budete u prilici, pročitajte knjigu “Srpski samuraj na dva točka”, ili pogledajte dokumentarni film koji je režirao Milan Todorović Tenere, i postaće vam jasno, zbog čega je moto sport takmičenje koje zahteva čelično-fanatičnu posvećenost! Znoj, bol sve ono što uz njih ide, videćete na licu i u rečima Dragoslava Perišića, kome jedino pored onog Kule pristaje ono što u naslovu filma stoji.


tagovi

Dragoslav Perišić Kule

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara