"Marko Nikolić"
"Marko Nikolić"

SRPSKI SINOVI: Kao da sam prešao iz Zvezde u Partizan

Vreme čitanja: 3min | pet. 22.08.14. | 09:28

MOZZART Sport predstavlja Marka Nikolića, fudbalera prvog tima švedskog AIK-a iz Stokholma i reprezentativca Švedske, selekcije U17

Marko NikolićMarko Nikolić je rođen je 17. septembra 1997. godine u porodici u kojoj se ljubav prema fudbalu i Partizanu sticala od malih nogu. Već kao šestogodišnjak zaigrao je u malom klubu IFK Haninge, odakle se sa kao formiran junior 2012. uputio u konkurenciju jačih, u Jurgorden.

U prvoj sezoni kao kadet U17 pokazao je da se u pravom trenutku opredelio za igranje u velikom klubu. Iz kola u kolo blistao je na poziciji špica, da bi se nakon 22 odigrane utakmice njegov golgeterski učinak zaustavio na brojci od 32 gola.
"Iste godine pozvan sam da igram za reprezentaciju Švedske. Debitovao sam na turniru u španskoj La Mangi, ostavio dobar utisak sa jednim postignutim golom i asistencijom. Posle dobrih partija u Jurgordenu i u reprezentaciji počelo je mnogo klubova da se interesuje za mene", priča za MOZZART Sport Marko Nikolić.

Izabrane vesti

Dečak, još tinejdžerskog uzrasta, postao je zvezda zimskog prelaznog roka. Novine su na početku 2014. prenosile da se dva najveća kluba i gradska rivala bore za naklonost mladog fudbalera. Nije bila mala stvar uzeti ili sačuvati najboljeg igrača omladinske škole od večitog konkurenta.
"Moj prelazak iz Jurgordena u AIK je osetljiva tema. Od samog početka sam hteo da zaigram za sadašnji klub, iako je on bio veliki konkurent Jurgordenu. To je isto kao kad prelaziš iz Zvezde u Partizan ili obrnuto. Došao sam na kraju u AIK, jer je to najveći klub u Skandinaviji, a i volim ga od kako znam za sebe. Drugi razlog za prelazak je pomoćni trener Nebojša Novaković koji može mnogo toga da me nauči. On je ujedno i legenda kluba".

Pored Novakovića dobrodošlicu Nikoliću je poželeo i štoper AIK-a Aleksander Milošević, o kojem se već pisalo u feljtonu "Srpski sinovi", decembra 2012. godine. Odlična atmosfera u novom klubu, kao i dobar prijem od saigrača i navijača, učinili su Markov period privikavanja na novu sredinu mnogo lakšim. Usledili su mečevi za U21 ekipu, da bi posle utakmice sa Otvidabergom - na kojoj je postigao dva pogotka i jednom asistirao za pobedu (5:4) – svima postalo jasno da je pojačanje iz Jurgordena spremno da zaigra za prvi tim.

Debi za profesionalce se dogodio 8. jula, ponovo protiv Otvidaberga, a već posle par dana Nikolić je dobio i nekoliko minuta prilike da se predstavi na međunarodnoj sceni, protiv kazahstanske Astane u kvalifikacijama za Ligu Evrope.
"Na svakom treningu sam dao maksimum i to se isplatilo. Imam dobar pregled igre, treneri mogu da me koriste na više pozicija. Sada mi samo predstoji rad kako bih fizički ojačao i ustalio se u prvom timu, što sam sebi postavio kao cilj kada sam potpisao ugovor sa AIK-om".

LAZAR MARKOVIĆ OMILJEN I U ŠVEDSKOJ

Omiljeni fudbaler Marka Nikolića je Lazar Marković, a pored Partizana i AIK-a simpatiše u Ligi šampiona Atletiko Madrid. Trenutno je opredeljen da nastupa za Švedsku, ali i sam kaže da ne zna šta budućnost donosi.
"Razmišljao sam o tome da zaigram za Srbiju, ali videćemo...".

SRPSKI HANINGE

Haninge, mali klub iz pregrađa Stokholma, dao je reprezentaciji Švedske trojicu reprezentativaca. Da slučaj bude još zanimljiviji, sva trojica su srpskog porekla. Pored Nikolića, za U15 reprezentaciju bili su selektirani od njega godinu dana mlađi Dragan Kabić i Dušan Jajić.

Jajić je ovog leta uspešno igrao za U16 selekciju, sa kojom je osvojio veoma jak turnir u Danskoj, pobedama nad Engleskom, Norveškom i Finskom. 


tagovi

AIKMarko Nikolićreprezentativni fudbalSrbijaSrpski sinoviŠvedska

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara