""
""

Šta nas to čeka za 100 dana? (ANKETA)

Vreme čitanja: 5min | uto. 04.03.14. | 18:37

Četiri stadiona nisu završena, prateća infrastuktura neće niti biiti završena, u Kuaibi pretnja od močvara, u velikim gradovima od demonstracija... Ali, niko i ne sumnja da ćemo uživati u „Žogi bonito“

Još 100 dana do početka 20. najveće smotre svetskog fudbala. Brazil čeka najbolje fudbalere i reprezentacije sveta, stotine hiljada navijača jedva čeka brazilske plaže, lepotice i „Žogu bonito“. Gde ćete nešto lepše i poželjnije od toga?

Izabrane vesti

Iako u poslednje vreme skoro svakodnevno stižu zabrinjavajuće informacije o brazilskim problemima sa organizacijom Mundijala, niko i ne sumnja da nas očekuje najspektakularnije Svetsko prvenstvo u istoriji. Pa šta i ako se ne završi neka saobraćajnica, neki aerodromski terminal, ne ispuni neki zahtev FIFA? Mundijala će biti! I mesec dana ćemo uživati u slikama iz Brazila. A, uz specijalnog izveštača MOZZART Sporta moći ćete da se iz prve ruke informišete o mundijalskom ludilu koji će drmati celu planetu.

Već smo se pomirili sa tim da naše reprezentacije neće biti na ovom spektaklu. Nemerljiva šteta je naneta srpskom fudbalu, o tome je mnogo toga rečeno i napisano.  Ali, makar ćemo „na miru“ moći da uživamo u pravom fudbalu bez one ogromne količine stresa koju sa sobom nosi igranje naše reprezentacije na nekom velikom takmičenju. Neka mala sreća u velikoj nesreći...

Brazilci su imali sedam godina da se pripreme, a ostalo im je još „samo“ 100 dana da ispune očekivanja FIFA i maksimalno spremni rašire ruke i srdačnim zagrljajem dočekaju oko 600.000 navijača iz inostranstva. Od 12 stadiona na kojima će se Mundijal igrati, četiri nisu završena u predviđenom roku i vode trku sa vremenom. Najviše se kasni u Kuritibi, ali im je FIFA progledala kroz prste. U Kuaibi radovi kasne zbog močvarnog tla, pa se na gotovo svežem betonu nastavlja izgradnja. Pojedini aerodromi neće niti biti završeni u previđenom roku (onaj u Fortalezi neće do 2017!), kasni se i sa renoviranjem ostale infrastrukture, uvođenjem visokih IT tehnologija na stadione, postavljanjem pratećih sadržaja... Neće biti ni vremena za probe pojedinih mera bezbednosti.

FIFA je primila preko 3,5 miliona zahteva za kupovinu karata. Prodato ih je više od 2,5 miliona od raspoloživih 3,3 miliona. Sledeća tura prodaje će biti organizovana 12. marta kada će putem lutrije biti prodato još 160.000 ulaznica. Više od 60 odsto karata su kupili Brazilci, a posle njih će najbrojniji biti Argentinci, Nemci, Kolumbijci, Amerikanci, Englezi... Na crnom tržištu, najjeftinije mesto košta oko 5.000 evra!

Preko 550 miliona evra je uloženo u mere bezbednosti, biće angažovano 150.000 policajaca i vojnika, plus 20.000 pripadnika privatnih kompanija za obezbeđenje. Potencijalna opasnost od demonstracija siromašnog dela populacije postoji jer su milijarde uložene u organizaciju Mundijala dok veliki deo nacije živi na rubu egzistencije. Ali, očekuje se da mundijalska euforija i brazilska opsesija o osvajanju titule na svom tlu, prekriju i ovaj problem.

Sve to će pasti u drugi plan kada se 12. juna od 17 časova (21.00 po našem vremenu) zakotrlja Adidasova „Brazuka“ na meču Brazila i Hrvatske! Od tada, pa do 27. juna ćemo uživati u 47 mečeva grupne faze (svakog dana minimum po tri meča, nekada i četiri!). A, onda još 16 fudbalskih nokaut poslastica sve do finala u Riju!

Od 12. juna do 13. jula u centru pažnje će biti samo fudbal!

Brazilci se nadaju rušenju prokletstva „Marakanaca“ koji ih je snašao pred više od 200.000 duša u finalu protiv Urugvaja. Zato je titula jedina opcija! Sve ispod je katastrofa! Angažovani su specijalisti za osvajanje Mundijala poput Skolarija i Pareire. Sazrela je jedna čudesna generacija sa kapitenom Tijagom Silvom, sjajnim mladim asovima poput Nejmara, Oskara, Davida Luiza... Na Kupu konfederacija su poslali jasnu poruku da se nikoga ne plaše. Čak ni Španaca koje su pregazili!

A, upravo Španci dolaze kao najveći favorit. Zemlja koja komotno može da sastavi dve, možda i tri jake selekcije koji bi mogle da učestvuju na Mundijalu. Šest godina dominiraju svetskim i evropskim fudbalom. Reprezentacija u kojoj su rezerve igrači poput Havija Martineza, Fabregasa, Davida Silve, Mate, De Hee, Toresa, Vilje, Ljorentea, Kokea, Iska, Valdesa cilja na odbranu krune iz Južne Afrike. Inače, odbrana titule nije pošla za rukom nikom posle Brazilaca daleke 1962. godine!

Puni motiva, željni osvete, gladni uspeha, svetsku krunu će napasti i Nemci u možda i poslednjem pokušaju Jogija Leva da Manšaftu donese prvi veliki uspeh posle 18 godina i one Birofove evropske krune. Mnogo je novca i resursa uloženo u nemački fudbal, a uspeha nema. Asovi Bajerna i Borusije, uz ponekog igrača iz Leverkuzena, Šalkea, plus legionari Ozil, Širle, Mertezaker, Klose, Gomez su nade Nemaca da posle klupske mogu da zagospodare i reprezentativnom fudbalskom scenom.

Tik iza njih su Argentinci. Leo Mesi je konačno sazreo u vođu reprezentacije i sa Aguerom, Di Marijom, Iguainom, Lavecijem i kompanijom će probati da priušti svojoj naciji najveći mogući gušt: Konačnu pobedu na neprijateljskom brazilskom tlu! Sve dok ne osvoji Mundijal, Leo neće moći da pobegne iz Maradonine senke u svojoj domovini. To što ga Katalonci smatraju božantsvom, u Argentini nema mnogo podrške.

Italijani kao i uvek predstavljaju najopasnijeg favorita iz senke. Kako su pobedili na Mundijalu u Nemačkoj 2006. i kako su nemilosrdno tresnuli Nemce od pod na prethodnom EP, tako bi i u Brazilu mogli da naprave haos. Tradicionalno su sve bolji kako takmičenje odmiče. Dobar selektor, iskusni i mladi, a kada god je okosnicu reprezentacije činio Juventus, Italijani su uglavnom osvajali titulu.

Tu je još par reprezentacija spremnih da polete visoko. Pre svih ekstremno talentovani Holanđani, zatim Kolumbijci, Suarezovi Urugvajci, sjajni Belgijanci, Ronaldovi Portugalci, Kapelovi Rusi, pa i Francuzi, Čileanci, Meksikanci...

Imena Mesija, Ronalda, Suareza, Ozila, Nejmara, Azara, Lama, Balotelija, Robena, Van Persija, Vidala, Riberija garantuju fudbalski spektakl. Niko od njih nema krunu najboljeg na svetu! Južnoamerikanci su željni iskupljenja za prethodna dva loša Mundijala, Evropljani žele konačno da dokažu da mogu igrati i na južnoameričkom tlu.

Pored vrhunskog fudbala, mnogima kroz glavu prolaze slike navijačkog kolorita, fatalnih Brazilki, nadrealnih plaža, uličnih fudbalskih majstora čije umeće će zahvaljujući velikom broj medija stići do svih krajeva sveta...

MOZZART Sport će se potruditi da vam u Specijalu posvećenom Mundijalu i izveštaču sa lica mesta što verodostojnije prenese sliku jednomesečnog brazilskog fudbalskog spektakla. Još samo 100 dana!

(FOTO: Action images)


tagovi

reprezentativni fudbalMundijal 2014Južna AmerikaBrazil

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara