""
""

Šta se pije na Mundijalu?

Vreme čitanja: 3min | ned. 15.06.14. | 10:52

Uputstvo za sve koji vole da potegnu a možda planiraju da krenu put Brazila...

(Od specijalnog izveštača MOZZART Sporta iz Sao Paula)

Spektakl kakav je svetsko prvenstvo u fudbalu znači i invaziju navijača iz svih krajeva sveta. I naravno, zna se da ti navijači imaju neke svoje potrebe, a ona za alkoholnim pićima je jedna od najvažnijih. Brazil je makar što se ovoga tiče spremno dočekao Mundijal.

Izabrane vesti

Iako čuvena Kaipirinja važi za nacionalno piće, ni ona, ni neko drugo piće ne mogu u Brazilu da stanu na crtu pivu i njegovoj popularnosti. Brazilci „ljušte“ pivo kao Nemci, Česi ili neke druge nacije kojima je ovaj napitak zaštitini znak. Na opšte zadovoljstvo pridošlih navijača koji nemaju brigu oko kupovine piva.

Dva piva vode mrtvu trku za status najprestižnijeg u Brazilu. „Brama“ i „Skol“. Nisu jaka i spadaju u regularnu vrstu piva kao što su ova naša u Srbiji. „Brama“ je i sponzor Mundijala i bolje se kotira tokom prvenstva, ali „Skol“ je nekada bio neizbežan folklor uz fudbal. Ovi prvi imaju više reklama, ali ovi drugi imaju zanimljivije, kao što je jedna u kojoj se sprdaju na račun Engleza koji čekaju svetsku titulu od 1966. godine. Postoji i treće popularnio pivo, a to je nešto jača „Boemija“ koja ima oko 5,5 procenata alkohola. I to je sveto trojstvo piva u Brazilu. Reč „serveža“ na portugalskom znači pivo i jedna je od prvih koju stranci nauče, u šta sam se i lično uverio.

S obzirom da Sao Paulo važi za skup, zapravo najskuplji u Brazilu, cene piva i nisu toliko strašne. Ako hoćete da ga pijete u elitnoj Vila Madelini gde su najpopularniji lokali, onda za točeno 0,33 plaćate oko osam reala, što je skoro tri evra. Međutim, mnogo je zanimnljivije u centru grada blizu platoa na kojem je fan zona. Tamo možete da popijete staklenu flašu „Brame“ zapremine od 0,6 litara za nekih pet-šest reala, što je manje od evra. Pivopijama se sviđa ideja o toj flaši od 0,6 litara. FIFA je ispala korektna u slučaju piva i navijača, budući da u fan zoni koja je ograđena sa svih strana i u kojoj se prodaju samo proizvodi zvaničnih proizođača, limenka piva košta pet reala, što i nije za očekivati ako se zna kako svetska kuća fudbala voli debelo sve da naplati.

Ako pivo nije vaš izbor, onda na red dolazi čuvena kaipirinja, najpopularnija vrsta koktela, posebno karakteristična za Paulista regiju. Onovica koktela je rakija kašasa, a dodaju se još limun, šećer i izmrvljeni led. Ima osvežavajući ikus, služi se u svim mogućim kafićima, ali može da bude nezgodna ako se pretera sa njom. Na trećem mestu je kašasa za koju smo pomenuli da se koristi u izradi kaipirinje. Ipak, ona se pije i sama. Nešto kao naša rakija. Društvo koje pije pivo u kafiću će naručiti dva decilitra kašase i kružiti sa njom od jednoga do drugoga... Dobija se od soka iz bambusa, slatka je, ali i jača od naših rakija, tako da njena upotreba zahteva posebno kafansko iskustvo. Na većini mesta ćete naći i ostala alkoholna pića u ponudi. Tekila i viski su jako popularni među Brazilcima, vina nešto manje, koliko se može videti ovih dana. Tu je i asortiman uvoznih piva poput Hajnekena, američkog Badvajzera i ostalih koja su za 30 odsto skuplja nego u Beogradu. Bar kada je Sao Paulo u pitanju.

Ko ne pije alkohol, služi se energetskim pićima kojih u Brazilu ima koliko hoćete vrsta. Biljka guarana je osnova za većinu od njih, a cene su im niske jer je konkurencija velika...

Tako izgleda karta pića za Mundijal, pa ako se spremate na put u Brazil, možete da znate šta vas očekuje kada poželite da kvalitetnom kapljicom okvasite grlo. 

PIŠE: Aleksandar Gligorić


tagovi

reprezentativni fudbalMundijalskiDnevnikEvropaBrazil2014Aleksandar Gligorić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara