Stari vuk je još u punoj snazi: Kako Fernando Alonso vara sistem i prkosi godinama?

Vreme čitanja: 3min | pon. 08.05.23. | 17:22

Španac je promenio tim, ali i ove sezone, mimo svih predviđanja, demonstrira klasu

Od početka sezone Formule 1, vremešni Španac Fernando Alonso se bori za mesto na pobedničkom postolju i u toj misiji uspeva.

Na prvih pet trka u sezoni pilot Aston Martina je čak četiri puta završio kao treći, a to na početku godine skoro niko nije mogao da predvidi.

Izabrane vesti

Alonso je tokom prošle godine dogovorio prelazak iz Alpine u britanski Aston Martin. Taj potez izazvao je dosta reakcija, uglavnom negativnih. Aston Martin je prošle sezone u šampionu konstruktora završio na sedmoj poziciji, a Alpina na četvrtoj, pa je potez Alonsa bio neshvatljiv.

Izgleda da je Španac znao da je njegov novi tim u usponu. Od zimskog testiranja nagovestio je da će ovo biti jako uspešna sezona za njega i ekipu iz okoline Silverstona. U Bahreinu je bio najbrži na drugom i trećem treningu, a u samim kvalifikacijama je startovao sa pete startne pozicije. U samoj trci imao je nekoliko sjajnih preticanja koji su mu doneli 99. podijumsku poziciju.

 Sjajna forma Princa Asturije se nastavila u Saudijskoj Arabiji i u Australiji gde je opet završio kao treći, ispred ekipa (Ferari, Mercedes...), koju su pretendenti za pobednička postolja.

U Bakuu prvi put nije bio na podijumu, ali opet je bio jako blizu mesta koje donosi 15 poena. Ferari Šarla Leklera završio je ispred njega i to je bio prvi put da ove sezone nije Alonso kompletirao podijum.

Usledila je trka u Majamiju gde se Alonso našao na drugoj startnoj poziciji, ali to nije bilo dovoljno da bude ispred para Red Bula koji ove godine dominira na svim poljima. Maks Verštapen je počeo sa devete pozicije usled prekida u kvalifikacijama (Sudar Šarla Leklera u trećem delu kvalifikacijama) i do 15. kruga pretekao je Alonsa koji je do tog trenutka suvereno držao drugu poziciju,ali jednostavno kombinocija Red Bul i Verštapen su ove godine neumoljive.

Dvostruki svetski šampion izdržao je na kraju i doveo ekipu do uspeha. Njegov 102. podijum i četvrti ove godine, a ovo mu je bio prvi put još od 2012. da je završio na podijumu u Sjedinjenim Američkim Državama.

Vozač Aston Martina iznenadio je ove godine sa svojim performansima koji prkose njegovim godinama. Kroz karijeru Alonso skoro da nije imao padove, izuzev perioda u Meklarenu gde je bolid bio ispod proseka i jednostavno nije mogao da se takmiči. Ove godine, pilot sa brojem 14 je dobio bolid koji je vredan njegovog talenta i to se pokazuje za sada. Sve je u znaku broja tri za Alonsa , ove sezone bi mogao da zabeleži 33. pobedu u karijeri i istorijsku prvu za ekipu Aston Martina koji se vratio u sport 2021. godine.

Najiskusniji pilot u istoriji ovog spora ima novi izazov pred sobom, a to je evropski deo sezone koji počinje u legendarnoj Imoli. Alonso svakako nije favorit ispred bikova, ali za pobedu mora da postoji nekoliko faktora. To su sreća, iskustvo i veština vozača. A Fernandu Alonsu fali samo malo sreće da se domogne famozne 33. pobede u već legendarnoj karijeri.

Piše: Nikola Trbojević


tagovi

Fernando AlonsoFormula 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara