""
""

Strašna Premijer liga: Kardif ove godine zaradio više nego šampion prošle

Vreme čitanja: 2min | čet. 15.05.14. | 08:59

Poslednjeplasirani tim engleskog prvenstva od TV prava dobio 76 miliona evra

Možda se ne zna koja liga je najbolja na svetu, ali se sigurno zna koja je najbogatija. Premijer liga je imala samo dva tima u četvrtini finala Lige šampiona, a u Ligi Evrope nijedan, ipak klubovi iz elitnog ranga engleskog fudbala mogu da dovedu najbitnije igrače većine klubova iz Evrope, a kako i ne kada je Kardif - poslednjeplasirani tim u ligi ove sezone - zaradio više novca nego Mančester junajted prošle godine, a Crveni đavoli su tada bili šampioni.

Velšani su ove sezone zaradili 76 miliona evra, a na Old Traford se pre 12 meseci slilo 74,3 miliona. Uprkos očajnoj sezoni Junajted je ove godine finansijski prošao mnogo bolje zaradivši 108,9 miliona evra.

Izabrane vesti

Trogodišnji ugovor o TV pravima - koji je na snazi od ove sezone - je svakom klubu povećao prihode. Za te tri sezone Premijer liga će zaraditi 3,69 milijardi evra! To je uvećanje od 2,17 milijardi u odnosu na prethodni ugovor.

Ove sezone premijerligaši su ukupno dobili 1,96 milijardi evra, pola od te sume se ravnomerno deli svim klubovima. Jedna četvrtina se isplaćuje u zavisnosti od konačne pozicije na tabeli, a druga na osnovu toga koliko puta su utakmice kluba  prenošene na televiziji.

Najviše novca zaradio je Liverpul – 119,21 miliona evra, zato što su utakmice Crvenih najčešće bile emitovane, čak 28 puta.

Ako su Norič i Sautempton prošle godine dovodili igrače i trošili sume o kojima  na Apeninima i Pirinejima mogu samo da maštaju, šta će raditi ovog leta?

(FOTO: Action images)

 


tagovi

TV pravaPremijer ligaLiverpulKardif SitiEvropaEngleska

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara