"Meksiko"
"Meksiko"

SUJEVERJA KAŽU: Prvak će biti Meksiko!

Vreme čitanja: 5min | pon. 23.06.14. | 13:10

U istoriji Mundijala postoje brojna prokletstva, slučajevi kada su igrači umesto na trening išli u crkvu, džamiju ili kod vračeva i veštica. Ako ne dođe do rušenja barem jednog od višedecenijskih verovanja, sve upućuje da bi šampionski pehar mogao da završi u rukama Sombrerosa

MeksikoJedni su pred Mundijal krenuli u manastirske pohode, drugi su veru jačali u džamiji, dok su treći u pomoć prizivali vračeve, pa čak i veštice koje su trebale da bace čini na njihove protivnike. Priče o fudbalskim prokletstvima, crnim serijama i negativnim tradicijama, stare su koliko i „najvažnija sporedna stvar na svetu“.

Pre nekoliko meseci hit je bila „Gutmanova kletva“ posle koje je portugalska Benfika izgubila osam vezanih evropskih finala, fudbaler Arsenala Aron Remzi postao je poznat kao „golgeter ubica“, jer je posle svakog njegovog gola, tog dana, stradala neka poznata ličnost (od Bin Ladena, Stiva Džobsa, Moamera Gadafija do Vitni Hjuston), dok je u Južnoj Americi najčuveniji „slučaj sedam mačića“. Naime, 1967. godine, kada je argentinski Rasing osvojio domaću titulu, ali i Kopa Libertadores i Interkontinentalni kup, navijači komšijskog Independijentea su ispod tribine sahranili sedam mačaka. Dugih 30 godina Rasing ništa nije osvojio sve dok 1998. stadion nije potpuno renoviran, kada su i uklonjeni poslednji životinjski ostaci.

Izabrane vesti

Pred Svetsko prvenstvo u Brazilu na površinu je isplivalo na desetine „prokletstava“ koji prate pojedine fudbalere, reprezentacije ili čitave kontinente. Ako je verovati ovim podacima i brojkama 13. jula u Rio de Žaneiru, kao novi šampion planete, biće krunisan – Meksiko! Kako? Lako. Sistemom eliminacije.

--------------------------------------

NEJMAR SRUŠIO PROKLETSTVO

Jednu neugodnu tradiciju, već u premijernom meču, srušio je mlađani Nejmar. Naime, od SP 2002. u Japanu i Južnoj Koreji nijedan reprezentativac Brazila koji je nosio čuvenu „desetku“ nije uspeo da postigne ni gol. Ni Ronaldinjo 2006. u Nemačkoj, ni Kaka 2010. u Južnoj Africi. Ipak, Nejmar je Hrvatima „strpao“ dva komada...
--------------------------------------

U skoro devet decenija dugoj istoriji svetskih šampionata nikada se nije dogodilo da na američkom kontinentu trijumfuje neka evropska reprezentacija. Što znači da otpadaju neki glavni favoriti, kao što se i desilo, na primer, Španiji (nikad nije slavila ni selekcija koja je bila prva na rang-listi FIFA), a možda će i Portugaliji (nikada nije slavio poslednji osvajač „Zlatne lopte“, u ovom slučaju Kristijano Ronaldo). A, kako nikada nisu pobeđivale selekcije iz Azije, Afrike ili Okeanije, otpadaju i Južna Koreja, Obala Slonovače, Gana...  

Dakle, potraga je sužena na kompletan američki kontinent. Favorit broj 1, domaćin Brazil, po ovoj „računici“ otpao bi jer se nikada još nije desilo da poslednji pobednik Kupa Konfederacija stigne do planetarne krune. Baš kao što iz igre ispada i Urugvaj pošto niko nije uspeo prvo da trijumfuje na Kopa Amerika, a zatim i na Mundijalu.

------------------------------------------

BRAZIL I UKLETA OLIMPIJADA

Sa pet svetskih titula selekcija Brazila je ubedljivo najuspešnija u istoriji svetskih fudbalskih prvenstava. Međutim i Selekao ima svoju tamnu stranu medalje. A to su – Olimpijske igre.

Reprezentacija Brazila je učestvovala na 11 olimpijskih turnira, osvojila je po dve srebrne i bronzane medalje, ali nikada zlato.

------------------------------------------

Dakle, vodenica ide na ruku Mesiju i drugovima. Međutim, samo na kratko. Još od 1938. nijedna zemlja nije imala u isto vreme i Papu i svetskog fudbalskog prvaka, a vrhovni katolički poglavar trenutno je Argentinac! A u „zemlji gaučosa“ podsećaju na 1986. i neispunjeno obećanje Maradone i drugova koji se nikada nisu vratili u crkvu u Huhuju gde su dobili „šampionski blagoslov“.

Bez Argentine, Brazila i Urugvaja, ostaju u igri još tri južnoamerička tima – Čile, Ekvador i Kolumbija. Problem je što svu trojicu vode strani stručnjaci, a nikada do sada na Mundijalu nije trijumfovala reprezentacija koja nije imala domaćeg kormilara! Slični problem imaju i Amerikanci sa Jirgenom Klinsmanom, ali ne i Meksikanci koje predvodi Migel Erera.

Dakle, ako verujete u „natprirodne sile“ stavite pare na Sombrerose! Kvota je sjajna...

SVA SUJEVERJA

1. EVROPLJANI U AMERICI

Sedam svetskih šampionata održano je na američkom kontinentu i nikada Evropljani nisu trijumfovali. U Urugvaju 1930. slavio je domaćin, baš kao i 1950. u Brazilu. Selekao je uzvratio udarac podigavši pehar 1962. u Čileu, 1970. u Meksiku i 1994. u SAD, dok je Argentina bila najbolja 1978. kod kuće i 1986. u Meksiku. 

2. KUP KONFEDERACIJA

Od nastanka ovog takmičenja nikada pobednik kasnije nije uspeo da osvoji Svetsko prvenstvo. To nije pošlo za rukom Brazilu 1998. u Francuskoj, Francuzima 2002. u Japanu i Južnoj Koreji, kao ni Brazilcima 2006. u Nemačkoj i 2010. u Južnoj Africi. A prošle godine Kup Konfederacija osvojio je ponovo – Brazil.

3. KOPA AMERIKA

Nikada još u istoriji nije se desilo da aktuelni šampion Južne Amerike postane i prvak sveta. Kada je, na primer, Argentina trijumfovala 1986. u Meksiku, kontinentalni šampion bio je Urugvaj, a kada su Brazilci bili vladari planete 1994. i 2002. godine, „na lokalu“ su slavili Argentina, odnosno Kolumbija. Podsetimo, pobednik Kopa Amerika 2011. je Urugvaj.

4. RANG-LISTA FIFA

Biti statistički broj jedan na svetu na Mundijalu ne znači ama baš ništa. Naprotiv! Nikada od uvođenja rang-liste FIFA nije se desilo da selekcija sa najboljim koeficijentom osvoji titulu. To nije uspela Nemačka 1994, Brazil 1998, 2006. i 2010. i Francuska 2002. Da li će Španija možda srušiti ovo prokletstvo? 

5. ZLATNA LOPTA

Nijedan igrač u istoriji Mundijala nije došao na šampionat kao zvanično najbolji fudbaler planete, a da je zatim osvojio pobednički pehar. To nije pošlo za rukom, između ostalih, Di Stefanu 1958. godine, Euzebiju 1966, Krojfu 1974, Rumenigeu 1982, Ronaldu 1998, Ronaldinju 2006, Mesiju 2010... Aktuelni osvajač ovog priznanja je Portugalac Kristijano Ronaldo.

6. NE PIPAJTE PEHAR!

Trofej nikako ne valja dirati pre nego što ga zaslužite. Ovo prokletstvo tri puta je potvrđeno u Ligi šampiona i to u režiji Ludovika Žilija (Monako), Đenara Gatuza (Milan) i Anatolija Timoščuka (Bajern). Međutim, imalo je i svoju mundijalsku epizodu 2006. kada ga je Zinedin Zidan dodirnuo pred finale sa Italijom. Trikolori su poraženi na penale, a Zi-Zu je isključen.

7. ARGENTINCI I DEVICA

Pred SP 1986. tadašnji selektor Gaučosa Biljardo i većina reprezentativaca otišli su na molitvu u Huhuj, gde su bili na pripremama. Tražili su pomoć svevišnjeg i obećali da će se u slučaju trijumfa u Meksiku vratiti u ovaj grad. Međutim, uprkos tituli, Maradona i drugovi nikada više nisu svraćali u Huhuj, a Argentini od tada izmiče titula... Obećanja moraju da se ispune.

8. NE IDU I PAPA I TITULA

Argentinci koji važe za jednu od najreligioznijih zemalja na svetu posebno su uplašeni jer od 1938. nijedna selekcija koja je tokom Mundijala imala Papu iz svojih redova, nije osvajala titulu. To nije pošlo za rukom Italijanima do 1978. godine, pa Poljacima u periodu 1978 - 2005, Nemcima 2005-2013, a sada se na čelu Vatikana nalazi otac Fransisko. Argentinac i veliki navijač San Lorenca!

9. HOLANĐANI I FINALA

Definitivno najveći gubitnici u istoriji svetskih fudbalskih šampionata su Holanđani. Lale su igrale u čak tri mundijalska finala i sva tri puta su izgubile. Od toga dva puta u produžecima! Holanđani su 1974. izgubili od Nemačke (1:2), četiri godine kasnije od Argentine (1:3 u 120 minuta), a 2010. u Južnoj Africi od Španije (0:1), golom Inijeste u 116. minutu.

10. ENGLEZI I BELA TAČKA

Ako neko ne voli penale onda su to Englezi koji su u poslednje dve i po decenije na velikim takmičenjima uvek gubili sa bele tačke. Tako su eliminisani u polufinalu SP 1990. od Nemačke, polufinalu EP 1996. opet od Pancera, četvrtfinalu SP 1998. od Argentine, pa poslednja dva puta od Portugala – u četvrtfinalu EP 2004. i SP 2006. godine.

(FOTO: Action images)

 


tagovi

reprezentativni fudbalBrazil2014ABrazil2014Južna Amerika

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara