Sve što treba da znate o prvenstvu Australije

Vreme čitanja: 3min | pet. 19.10.18. | 08:28

Komentator TV Arena sport Boban Stefanović, vrsni poznavalac fudbalskih prilika na Petom kontinentu, detaljno je analizirao sezonu pred nama

Kontinent koji je do pre nekoliko godina znao samo za kriket i golf, dobija sve više fudbalskih pristalica. Odlična infrastruktura, organizacija lige na vrhunskom nivou i sve veći broj zvučnih igračkih imena doveli su do toga da najvažnija sporedna stvar zauzme visoko mesto kod australijske sportske javnosti. Marketinški trik sa legendarnim atletičarom Juseinom Boltom u ulozi fudbalera imao je odjek, ali prva zvezda A Lige i dalje je Srbin Miloš Ninković.

Bivši fudbaler Crvene zvezde i reprezentacije Srbije uživa ogroman ugled u Australiji. Zvanično najbolji igrač prvenstva u prethodne dve godine danas započinje treću sezonu u dresu Sidneja. Njegov klub u prvom kolu gostuje Adelajd Junajtedu (10.50(. Direktan prenos meča možete ekskluzivno da ispratite na Areni sport 1, uz komentar Bobana Stefanovića, vrsnog poznavaoca fudbalskih prilika na Petom kontinentu.
"Na početku bih želeo da istaknem veliko zadovoljstvo što će Arena sport treću godinu zaredom prenositi australijski šampionat. U protekle dve sezone Sidnej je bio dominantan, ali za razliku od 2017. nije uspeo da bude najbolji i u Grand finalu. Melburn Viktori je bio uspešniji u plej-ofu, a finalni susret je prema rečima mnogih bio verovatno najbolji ikada u Australiji", istakao je Stefanović u razgovoru za MOZZART Sport.

Izabrane vesti

Kada je reč o ekipama koje konkurišu za mesta u plej-ofu, tačnije za osvajanje prvih šest mesta u ligaškom delu, postoje dve dileme. Oko poslednjeg mesta ih nema.
"Prva četiri mesta su zagarantovana. Sidnej, Melburn Viktori, Melburn Siti i Njukasl su definitvno najkvalitetniji, a za preostala dva mesta će biti gužva. Adelajd je vrlo nepredvidiv, baš kao i Vonderersi. Pert može da napravi bum. Što se tiče poslednje pozicije, na njoj je već viđen Velington. Tanak igrački kadar, organizacija, ništa mu ne ide u prilog".

Tokom pauze su se desile brojne promene.
"Igrači Viktorija su na okupu već godinama. Trener Kevin Maskat drži sve pod kontrolom, kostur tima je ostao isti, sa izuzetkom glavne napadačke opcije. Otišao je Besart Beriša, najbolji strelac A lige u istoriji, međutim klub je angažovao dostojne zamene. Stigli su japanska zvezda Keisuke Honda i Šveđanin Ola Toivonen. Takođe, Melburn Viktori je organizaciono iznad svih, sa najviše članova, a ogroman plus je činjenica da je najbolje odradio prelazni rok i popunio pozicije koje su bile deficitarne. Smatram da ima veće šanse za osvajanje titule nego što je to bio slučaj prošle godine. Promene su se desile u Sidneju, koji je ostao bez dugogodišnjeg kormilara Grejema Arnolda, novog selektora Sokerosa. Na Arnoldovu preporuku nebesko-plavi su palicu prepustili njegovom pomoćniku Stivu Koriki, koji je od 2005. u klubu, što kao igrač, što kao trener. Poznaje sistem i ne treba očekivati drastične razlike, međutim ostaje da se vidi kako će Sidnej bez Boboa i Adrijana Mježejevskog. Brazilac je prošle sezone postigao 27, a Poljak 13 golova, a ukupno su učestvovali u čak 73 odsto pogodaka. Stigao je Sim de Jong iz Ajaksa i Adam le Fondr iz Boltona, ali ostaje da se vidi mogu li da odrade isti posao."

Za iznenađenje bi mogao da se pobrine Pert.
"Pert bi mogao da bude iznenađenje. Za trenera je doveden Toni Popović, vrlo cenjen u Australiji, koji je od vlasnika kluba dobio odrešene ruke da radi šta god mu je volja. Angažovao je četiri bivša reprezentativca Kengura i očekujem ga u plej-ofu. Koliko je Popović značajan može da se vidi i po rezultatima Vestern Sidnej Vonderersa. Još se traže, nisu uspeli do doigravanja da dođu lane. Sada je doveden Markus Babel, nekadašnji uspešni fudbaler, koji bi trebalo da unese malo nemačke discipline", završio je analizu za naš portal Boban Stefanović.

AUSTRALIJA 1 - 1. KOLO

Petak
10.50: (2,75) Adelejd Junajted (3,25) Sidnej (2,45)

Subota
10.50: (2,25) Melburn Viktori (3,30) Melburn Siti (3,00)

Nedelja
06.00: (3,00) Velington (3,30) Njukasl (2,25)
08.00: (1,95) Brizbejn (3,45) Central Koust Meriners (3,60)
10.00: (2,25) Pert (3,30) V. Sidnej Vonderers (3,00)

*** kvote su podložne promenama

Foto: Shutterstock


tagovi

Australija 1Miloš NinkovićOla ToivonenKejsuke HondaSidnejVestern Sidnej VonderersMelburn SitiMelburn ViktoriAdelejdBoban StefanovićArena sportPert GloriBrizbejn RorSentral Koust MarinersVelington FiniksNjukasl Džets

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara