""
""

Svi partizanovci koji su provocirali Zvezdin sever: Specijalne poruke Nađa i Vujačića, Kežman pucao iz mitraljeza, Tejgo se rugao (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | ned. 17.04.16. | 13:15

Brazilac Everton se dopisao na listu...

Jedni ga dižu u nebesa, drugi ne mogu da ga smisle. I jedini i drugi imaju svoje razloge. Izvesno je samo da posle ponašanja Evertona Luiza na 151. večitom derbiju ravnodušnih nema. U očima Grobara Brazilac je na prečac postao heroj, jer je na stadionu najvećeg rivala najpre postigao izjednačujući gol, a zatim se ustremio ka severnoj tribini pokušavajući da stavi do znanja Delijama da će ga dugo pamtiti.

Na taj način, zimski novajlija crno-belih izazvao je mnogobrojne polemike u javnosti. Najpre zbog čega je otišao da slavi ispod tribine sa pristalicama protivničkog kluba. Potom, ostalo nejasno zašto je dobio drugi žuti karton (automatski crveni), jer niti je skinuo dres, niti je na ružan način gestikulirao prema severu.

Izabrane vesti

Kako god, dopisao se na ne baš slavnu listu Partizanovih fudbalera čije je ponašanje posle gola najvećem rivalu stavljeno pod lupu.

A na noj su, u poslednjih malo više od četvrt veka, bar četiri imena.

Prvi koga se sećamo je Budimir Vujačić. Pre njega, tako nešto je bilo nezamislivo, jer je država bila sređena, ali čim je SFRJ počeo da se podriva iznutra tako su krenuli i incidenti na tribinama (svim), pa se tenzija prenela na teren. Nekadašnji defanzivac je u 87. derbiju postigao gol, tako što je njegov udarac sa 25 metara zakačio o leđa Radinovića i završio u mreži. Vujačić je gol proslavio pokazujući srednji prst u pravcu Zvezdinih navijača. Bilo je to 10. oktobra 1990. u remiju 1:1.

Vujačića pamtimo po još jednom incidentu. U prvoj utakmici finala Kupa Jugoslavije 14. maja 1992. u Humskoj 1 je postigao vodeći gol glavom, krenuo da trči ka južnoj tribini, ali je u međuvremenu malo preterao.

Velika netrpeljivost između Partizanovih i Zvezdinih navijača se produbila. Na nju nisu ostali imuni ni igrači. Ni tadašnji kapiten Albert Nađ. Jedan od najboljih igrača u ekipi Ljubiše Tumbakovića pogodak u 103. derbiju, 10. marta 1996. proslavio je pokazivanjem srednjeg prsta ka severnoj tribini. A zatim trkom ka jugu. Kasnije je Partizan slavio 3:2.

Tri godine kasnije još jedan as crno-belih, Mateja Kežman, stao je na žulj Delijama. U finalu Kupa Jugoslavije poravnao je rezultat na 2:2 (kasnije crno-beli izgubili 2:4), a gol je proslavio tako što je simulirao pucanjem iz mitraljeza u pravcu Delija.
Sve vreme sa severa se čulo vređanje „Kežmane, ustašo! Majka ti je ku*va“. Prišao sam sudiji i tražio da prekine meč. Ništa nije vredelo. Tada sam postigao gol. Treći u mom trećem derbiju. Izvukao sam „mitraljez“ i gestikulacijom „pucao“ ka severnoj tribini. Nastao je tajac. Jedino se sa juga čulo „nekad se zvala Ljutice Bogdana, a sada se zove Mateje Kežmana“. Nisam siguran da bih danas postupio isto. Bilo je to doba kriminala i ljudi koji se nisu obazirali na zakon. Postao sam najomraženija ličnost na severu. Prvo zbog golova, a onda i zbog reakcije. Imao sam mnogo neprijatnosti. Dva puta me je jurila grupa navijača Zvezde sa motkama, a imao sam i filmsku poteru na ulicama Beograda. Vozio sam Bulevarom kada su mi presekli put, istrčali iz automobila i pretili pištoljem: „sad ću da ti pucam u noge go... grobarsko“. Vidim u očima mržnju. Spreman je na sve bez obzira na posledice. Srećom, njegov suvozač je bio normalan i uspeo je da ga odvrati“, podsetio je kasnije Kežman u svojoj autobiografiji.

Pre pet godina daleko manje reakcija u javnosti izazvalo je ponašanje Prinsa Tejga. Napadač iz Gane je postigao oba gola u pobedi nad crveno-belima u prvom meču polufinala Kupa Srbije 16. marta 2011. (2:0), a prvi od njih je proslavio plazeći se ispod severa, ujedno šepajući. Kasnije je objasnio kako je to uradio u želji da opovrgne mišljenje rukovodilaca Crvene zvezde koji su tvrdili da je povređen i da ga zbog toga nisu angažovali dva prelazna roka pre nego što je to učinio Partizan.

I tako, sve do Evertona...

Pratite MOZZART i na našoj novoj Fejsbuk stranici!


tagovi

Večiti derbiSuperligaSrbijaPrins TejgoFK PartizanMateja KežmanEverton LuizBudimir VujačićAlbert Nađ151. večiti derbi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara