Lekler, Pjastri, Žou, Alonso i Verstapen (© Reuters)
Lekler, Pjastri, Žou, Alonso i Verstapen (© Reuters)

Tamo gde je godinama počinjalo... Maks je prošli put morao da odustane, sad napada prvo mesto

Vreme čitanja: 3min | čet. 30.03.23. | 15:26

Jubilarna 350. trka za Red Bul, Alonso može 101. put na podijum

Pred nama je treća trka Formule 1 ove sezone, za vikend se vozi u Australiji.

Velika nagrada Australije vožena je na stazi u Adelejdu od 1985, a staza Albert park u Melburnu preuzela je ulogu domaćina 1996. godine. Od početka održavanja u Melburnu, bila je prva runda u šampionatu čak 20 puta, a trke 2020. i 2021. godine su otkazane zbog pandemije.

Izabrane vesti

Veliki broj pilota je upravo na ovom mestu vozio svoju prvu trku u karijeri, a među njih 12 koji se takmiče ove godine, trojica su bivši ili aktuelni svetski šampioni: Fernando Alonso, Luis Hamilton i Maks Verstapen. Najviše trijumfa na ovoj stazi ima sedmostruki šampion Mihael Šumaher (četiri), dok je od aktivnih vozača najuspešniji Hamilton (dve). Među konstruktorima, neprikosnoveni su Ferari sa 13 i Meklaren sa 12 pobeda.

Dok se Red Bul prošle godine na ovom mestu još uvek mučio sa pouzdanošću, Šarl Lekler je drugi put u karijeri ostvario het-trik, pošto je startom sa pol-pozicije došao do pobede pritom odvezavši i najbrži krug trke (1:20.260). Prošlogodišnjoj trci su prethodile određene promene na stazi, kao što je uklanjanje šikane u krivinama devet i deset, ali i dodavanje nove, četvrte DRS zone. Već posle prvog dana, DRS zona je ukinuta, jer su neki vozači bili zabrinuti za bezbednost. Uprkos ovoj odluci, ove se sezone će se četvrta DRS zona ponovo vratiti u upotrebu. Od trkačkog vikenda u Melburnu FIA će proširiti startna mesta za vozače, da bi se izbegao scenario u kom su se našli Okon i Alonso u protekle dve trke, jer očigledno da je pogled iz novih bolida nepregledniji od onog iz prethodnih. Takođe, nova izmena koja će stupiti na snagu od ove trke je onemogućavanje pobedničkim ekipama da na kraju trke stanu uz ogradu i tako proslave trijumf, a što je tradicija već dugi niz godina. Ako se to desi biće sankcionisani.

Kvota da Maks Verstapen pobeđuje u Melburnu je 1,35

Ovogodišnja trka u Australiji biće jubilarna 350. za Red Bul, pošto je debitovao na istom mestu 2005. godine. Mada je na ovoj stazi ostvario samo jednu pobedu i to sa Sebastijanom Fetelom 2011, očekuje se da će Maks Verstapen biti daleko uspešniji, jer što je prošle sezone morao da odustane usled mehaničkog problema. Lekler će, gledajući početak sezone koji mu je ubedljivo najlošiji start u Ferariju (samo šest bodova), teško ponoviti uspeh od pre godinu dana.

Jedini Australijanac u ovogodišnjem šampionatu, novajlija Oskar Pjastri, će se ovog vikenda po prvi put trkati na ulicama rodnog grada. Naslednik Danijela Rikarda održava 22-godišnju tradiciju australijskih vozača u Formuli 1. Vozeći pod zastavom ove države, u istoriji takmičenja su se našla dva svetska šampiona: Džek Brabam i Alan Džouns.

Kvota da će Fernando Alonso završiti na podijumu je 1,60

Obožavaoci ovog sporta iščekuju prvi duel Fernanda Alonsa i Šarla Leklera ove sezone, a prava prilika za to će biti baš u Melburnu. Javlja se i prilika za Alonsov 101. podijum, međutim, svi vozači koji su 101 put stajali na podijumu su tada zapravo trijumfovali. Da li će Alonso uspeti da ponovi istoriju ili će možda Mercedes konačno pokazati bolje izdanje posle problematičnog starta sezone?

Trkački vikend počinje treningom u petak 31. marta, trka se vozi u nedelju od sedam časova, dok su u subotu u isto vreme kvalifikacije. Sve kvote za Veliku nagradu Australije možete pogledati OVDE.

PIŠE: MAJA Nakaradić


tagovi

Formula 1Fernando AlonsoRed BulVN AustralijeMaks VerstapenFerariSebastijan FetelLuis HamiltonŠarl Lekler

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara