""
""

Tompson: Za početak možete me zvati - Leteći Rajan!

Vreme čitanja: 5min | sre. 23.09.15. | 09:20

"Stvarno mi se sviđa činjenica što igram u velikom gradu, u velikom klubu", poručio je novi šuter Crvene zvezde

Rajan Tompson voli Zvezdu i Zvezda voli Rajana Tompsona. Tokom dve nedelje, koliko je novi šuter srpskog šampiona i osvajača Jadranske lige ovde, izrodila se ljubav koja bi mogla da donese uspeh na račun svih. Odmah na početku bilo je jasno da je klub sa Malog Kalemegdana napravio dobar izbor, a očigledno je da je toga svestan i novi Amerikanac u ekipi Dejana Radonjića
"Sve je savršeno. Navijači su me dočekali raširenih ruku, uslovi za život i rad ovde su odlični. Tim je iz dana u dan sve bolji, idemo ka željenom cilju, ali trenutno se adaptiramo na situaciju kakva jeste. Odigraćemo dosta dobrih utakmica pred početak sezone i jako se radujem izazovu koji nam dolaze", poručio je Tompson tokom "Dana za medije" u organizaciji Evrolige. 

Izabrane vesti

Nije američki internacionalac krio da je upoznat sa uspehom koji je Crvena zvezda postigla prošle sezone i koliki bi to pritisak moglo da stvori u sadašnjoj generaciji.
"Znam, naravno. Zato mi nikada ništa nećemo da obećavamo, da ćemo uraditi ovo ili ono. Mi ćemo ići utakmicu po utakmicu, jer tako je najbolje. Neke mečeve ćemo dobiti, neke izgubiti, ali kada se budu svodili računi, najvažnije će biti kako smo završili sezonu. Do sada sam imao tu sreću da budem isključivo u pobedničkim timovima, pa mi je to nekako u krvi. Mi ćemo u svakoj utakmici ići na pobedu, pružićemo svoj maksimum svaki put, pa ćemo videti kako će se sezona završiti".

U prethodne dve sezone Tompson je osvajao titule u dve različite države - u Belgiji sa Ostendeom i u Nemačkoj sa Bambergom. Želi da svoj niz nastavi i u Srbiji.
"A-ha-ha, moglo bi se reći da sam bio amajlija svojim prethodnim klubovima. Ali, ovo je sada jedan drugačiji nivo, viši. Ogromno iskustvo za mene, jer ću po prvi put igrati Evroligu i biti na nivou koji mi je do sada bio nepoznat. Ali, za sada stvari idu u pravom smeru. Trener čini sve kako bi se ja što brže i lakše uklopio u tim, u trenažni proces. Moje je da vratim tako što ću u svakoj utakmici dati sve za pobedu".

Poznato je da trener Dejan Radonjić zahteva od svojih igrača žestoku igru u odbrani. Iako su američki košarkaši poznati po tome da vole malo da „zakinu“ upravo u ovom delu, doskorašnji šuter Bamberga ističe da će učiniti sve kako bi što više vremena provodio na parketu. 
"Ako je treneru potrebno da postižem poene, to ću i raditi. Ako treba da igram odbranu - takođe. Samo želim da pomognem svom timu da dođe do uspeha, a i ja da budem na terenu što više vremena. Nisam individualac, tim mi je na prvom mestu".

Evroliga je jedna druga dimenzija u odnosu na ono sa čime se Tompson do sada susretao. Ali, nada se pozitivnom iskustvu, u kojem će profitirati i Crvena zvezda i on.
"Nikada nisam igrao Evroligu, pa ne mogu da kažem kakav je osećaj biti deo iste. Gledao sam mnogo utakmica, a moji drugari koji su već igrali spremaju me psihički za veliki izazov. Sofo i ostatak ekipe stalno mi otkrivaju neke nove detalje, ali i šta bek treba da radi, koje pozicije na parketu treba da pokriva... Biće ovo jedno iskustvo iz kojeg se nadam da ću naučiti mnogo, ali nadam se samo najboljem".

Pomenuo je Tompson nove saigrače, pa nismo mogli a da novog Zvezdinog šutera ne upitamo koliko je zadovoljan sastavom, ljudima, klubom...?
"Svi su super. Svi imaju pozitivno razmišljanje, uprkos tome što ih već sada prati pritisak svega onoga što je prethodna generacija uradila. Najteže je kada si novajlija u timu. Ali, svi su spremni da pruže ono najbolje za tim, a siguran sam da ćemo imati i podršku navijača na putu uspeha. Nova je sezona, novi je tim i verujem da će ovo biti dobra godina za nas".

Ne krije 27-godišnji momak iz Nju Džersija da mu je želja da od prvog dana igra na najvišem nivou, ali...
"Ni ne razmišljam o tome. Neću da se opterećujem time sada, iako je želja neosporna. Mogu da odigram loše, ali ako dobijemo utakmicu - biću presrećan. Uvek želiš da igraš dobro, posebno kada dođeš u novi klub, gde želiš da se pokažeš u najboljem svetlu. Treba svima da pokažeš da si dostojan dresa koji nosiš i sredine u koju si došao. Ja želim da budem ovde, želim da pokažem sve što znam, da radim ono što najbolje radim - da igram košarku".

A onda je Tompson otkrio koliku mu prednost daje činjenica da pokriva pozicije beka i krila.
"Mislim da je to jedna od mojih vrlina. U ekipi trenutno imamo dosta igrača koji mogu da pokriju dve, pa čak i tri pozicije. Moja svestranost može da pruži određeni prostor treneru da pravi rotacije u igri i mene 'gura' na dve različite pozicije. Ako gledamo realno, mogu da pomognem gde god da bude bilo potrebno, ali ono što mogu da kažem jeste da sam u pojedinim klubovima igrao 'dvojku', negde 'trojku'. To je zavisilo dosta od koncepcije igre klubova u kojima sam bio. Ali, recimo da sam prvo bek, pa onda krilo".

Sa ozbiljnih tema prešli smo malo na neke koje nisu blisko vezane za sport. Rajan Tompson je novinarima otkrio svoj nadimak, koji nosi već godinama.
"Ovde još nisam dobio nadimak, ali onaj koji imam otkako sam došao u Evropu jeste - Rajan Er. Mislim da bi taj nadimak mogao da se zadrži za početak, ali ako saigrači budu smislili nešto drugo, rado ću prihvatiti svaki predlog", rekao je Tompson, a na doskočicu - da li je to zbog legendarnog Majkla Džordana (nadimak Er Džordan - Leteći Džordan prim. aut.), usledio je brzi odgovor:
"Mogu pomalo da skačem i nadam se da ćete to videti vrlo brzo. Ali, mislim da ćete to vi najbolje moći da ocenite - da li sam dostojan takvog nadimka".

Usledilo je neizbežno pitanje - da li je Rajan Tompson naučio neku srpsku reč do sada?
"Iskreno, nisam još. Saigrači me trenutno uče samo psovkama, a-ha-ha. Naravno, svuda se uvek prvo uče psovke, pa onda sve ostalo. Evo, skoro dve nedelje sam ovde, učim mnogo toga trenutno".

Za kraj - kako se novom Zvezdinom igraču dopada Beograd?
"Mnogo je veći i lepši grad od Bamberga. Ovde mogu da radim mnogo više stvari nego što sam mogao dok sam bio u Nemačkoj. Mogu da se družim sa više ljudi i stvarno mi se sviđa činjenica što igram u velikom gradu, u velikom klubu. Igrači mi dosta pomažu i hvala im na tome", zaključio je Tompson

(FOTO: MOZZART Sport)


tagovi

Rajan TompsonJadranska ligaEvroligaFK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara