"Miću"
"Miću"

TOP 10 najboljih kupovina 2012. godine: Senzacija Miću i dominator Ibra (VIDEO)

Vreme čitanja: 7min | uto. 01.01.13. | 11:08

Pogledajte ko je imao najbolji ukus i osećaj prilikom prelaznog roka minulog leta. Španac iz Svonsija je aposlutno otkriće. Ibra i Van Persi su isplatili svaki cent. Oduševili Martinez i Valero.

 

MIĆU (Rajo Valjekano - Svonsi) 2,7 miliona evra
22 mečeva, 14 golova, 3 asistencijeMiću

Izabrane vesti

Otkriće sezone u Premijer ligi zove se Miću. Španac je došao za samo 2,7 miliona evra, a Svonsi već ima duplo veće ponude da ga proda. Imao je odličnu prošlu sezonu (15 golova) u Rajo Valjekanu, što nije promaklo vrsnom poznavaocu španskog fudbala Mihaelu Laudurupu, koji ga je doveo čim je letos promovisan u stratega Svonsija. Miću je eksplodirao u dresu Labudova, a olakšavajuća okolnost mu je što se fenomenalno uklopio uz zemljake Ernandeza i Ranhela. Postigao je 14 golova u 22 meča, upisao i tri asistencije. Ali, nije da samo pogađa mreže... Sjajan je u polju, lukavo se šunja na liniji ofsajda i ne da protivniku ni trenutak mira. Ko ga zaboravi, biće kažnjen... Kao nagrada za sve, stigla je i najava Visentea Del Boskea da će ga pozvati u reprezentaciju. Zasluženo!

ROBIN VAN PERSI (Arsenal – Mančester Junajted) 30,7 miliona evra
24 meča, 17 golova, 8 asistencijaRobin Van Persi

Kada bi se Mančester Junajtedu sada oduzeli golovi Robina Van Persija, ne samo da ne bi bio vodeći na tabeli, već ne bi bio ni među četiri prvoplasirana tima. To dovoljno govori i doprinosu sjajnog Holanđanina. Ferguson ga je platio 30,7 miliona evra, ali je Van Persi pokazao da takav igrač i vredi tolike pare. Nije Fergi blesav što je za jednog 30-godišnjaka istresao isto toliko miliona. Blista u napadu Crvenih đavola, toliko da je Ferguson morao da Runija vrati na neku poziciju između napada i veznog reda. Pogotovo je dobar u mečevima protiv jačih rivala, pa je tako tresao mreže, Arsenala, Liverpula, Čelsija... Sjajan je i u Ligi šampiona gde je Junajtedu doneo pobedu u Klužu. Sa osam golova je drugi strelac lige, a upisao je i osam asistencija, što je kvalitet više kada je centarfor u pitanju.

SANTI KAZORLA (Malaga - Arsenal) 19 miliona evra
25 mečeva, 7 golova, 7 asistencijeSanti Kazorla

Čim je video da postoji mogućnost da angažuje Santija Kazorlu (zbog dugovanja Malage), čak i poslovično štedljivi Arsen Venger je zavukao ruku u džep i za 19 miliona evra prizemljio Španca na Emirate. I nije pogrešio! Na stranu to što Arsenal igra slabo od početka sezone. Sve bi to bilo daleko slabije da nema Kazorle oko koga se vrti igra Tobdžija. Postao je ono što je nekada bio Sesk Fabregas. Problem je samo što ga saigrači ne prate adekvatno. Nezamenljiv je od početka sezone i propustio je samo po jedan meč u Premijer ligi i Ligi šampiona. U šampionatu je od mogućih 1.800 minuta, na terenu proveo čak 1.699! Upisao je sedam golova i isto toliko asistencija, a teško je reći koliko njegovih sjajnih pasova saigrači nisu uspeli da materijalizuju. Statisika ne može da opiše ono što Kazorla znači Arsenalu.

EDEN AZAR (Lil – Čelsi) 40 miliona evra 
31 meč, 6 golova, 15 asistencijaEden Azar

Kada je neko plaćen čak 40 miliona evra, mnogo mu je teže da dokaže je isplativa akvizicija od nekog duplo jeftinijeg igrača. A, Eden Azar je zaista dokazao da vredi uloženih 40 miliona. Munjevito brzo se adaptirao na novu ligu, novi klub i nove zahteve i ambicije. Od prvog meča se videlo da je Čelsi napravio sjajan posao. Čak i kada su Plavci bili u krizi, Azar je igrao odlično. Odigrao je do sada čak 31 meč u šest različitih takmičenja, ali na njemu se ne vide tragovi umora. Probija, dribla, navlači protivničke igrače na sebe i jednostavno saigrače čini boljim fudbalerima. Upisao je sjajnih 15 asistencija u sezoni. Šta ćete više?

ZLATAN IBRAHIMOVIĆ (Milan – PSŽ) 21 milion evra 
23 meča, 20 golova, 10 asistencijaZlatan Ibrahimović

Za fudbalskog Terminatora nema problema da se privikne na novu sredinu. Ibrakadabra je mimo svoje volje napustio Milan i otišao u PSŽ. A, kada je već došao u Pariz, nije digao nos i zabušavao već je čelnicima Milana sjajnim igrama natrljao na nos odluku da ga prodaju. Zlatan blista u Parizu. Nezaustavljiv je, a nekada zaista deluje kao da je francuska liga za njega dečija igra. Ubedljivo je prvi strelac lige sa 18 golova (u LŠ dodao još dva). Na stranu tuče i udaranja rivala i saigrača. Gledajući samo učinak na terenu, Zlatan je neverovatan. Setimo se samo kako se poigravao sa zagrebačkim Dinamom u Ligi šampiona. Koliko je samo puta probio bunkere rivala u prvenstvu koji se grčevito brane protiv Svetaca. Koštao je 21 milion evra i kada se vidi koliko je PSŽ platio Pastorea ili Lavecija, onda samo može da se zaključi da im je Šveđanin ubedljivo najbolji potez koji su povukli.

Od navijača PSŽ je čak dobio i muzički hit.

ĐORDI ALBA (Valensija - Barselona) – 14 miliona evra
22 meča, 3 gola, 4 asistencijeĐordi Alba

Bez dileme najbolji transfer nekog defanzivca prošlog leta. Ako se Alba može i nazvati klasičnim defanzivcem s obzirom da više vremena provodi na protivničkoj polovini nego na svojoj. Sjajne igre u Valensiji i reprezentaciji su mu letos obezbedile povratak u klub u kojem je ponikao i pokazao je da ga se Barsa nepravedno odrekla. Koliko je dobar govori i činjenica da je po prvi put posle par godina, leva strana Barsinog napada ubojitija od desne na kojoj je godinama carovao Dani Alves. Alba je zasenio i Alvesa. Uz sve to, popravio se i u defanzivi. Posle višegodišnjih neuspelih eksperimenata (Sorin, Van Bronkhorst, Silvinjo, Zambrota, Maksvel...), pozicija levog beka je konačno zacementirana u Barseloni. Godinama su se mučili da kupe levog beka, a najboljeg su oterali iz svoje kuće...

DŽEKSON MARTINEZ (Jaguares - Porto) – 8,8 miliona evra
18 mečeva, 14 golova, 2 asistencijeDžekson Martinez

Ovaj čovek je razlog što su navijači Porta več počeli da zaboravljaju Radamela Falkaoa. Njegov zemljak i podjednako ubojita gol mašina. Još jednom je najbolja skauting služba na svetu odradila perfektan posao. Prosto je neverovatno kako Portovi lovci na talente nalaze južno-američke bisere. Džekson je u prošloj sezoni postigao 16 golova za meksički Jaguares, što i nije neka cifra, ali su Portovi emisari namirisali materijal i platili skoro devet miliona evra. I odmah se pokazalo da će ovaj momak biti veliko pojačanje. Fizički je čak i dominantniji od Falkaoa. Kao da je građen od čeličnih sajli, a ne mišićnih vlakana. Ima strašan šut, ne gubi duele, dominantan je u vazduhu, a onaj gol petom je jedan od najlepših u 2012. Već sada se za njega interesuju top klubovi poput Liverpula, Čelsija, Totenhema, a pominjala se i Barselona.Naravno, Porto će sačekati još godinu dve, a onda ga prodati za mega cifru poput Hulka, Falkaoa, Pepea...

BORHA VALERO (Viljareal - Fiorentina) – 7 miliona evra
21 meč, 2 gola, 8 asistencijaBorha Valero

Ovaj momak je uz Mićua definitivno najveće otkriće sezone! Najbolje pojačanje Serije A. Kada je Viljareal ispao u Segundu, klubovi su se otimali za Nilmara, Rosija, Rubena, a Borha Valero je nekako bio u drugom planu. Iskusni fudbalski trgovac, sportski direktor Fiorentine Danijele Prade je iskoristio tu situacija i za relativno jefinitih 7 miliona evra doveo ćelavog Španca. Valero je bukvalno preko noći postao dirigent Violine igre i ključni igrač oko koga sve vrti. Stilom igre podseća na Ćavija, Inijestu ili Kazorlu. Fudbalski vizionar koji u svakom trenutku ima najbolje rešenje sa loptom. Brojke ne mogu da opišu koliko je on bitan za igru Fiorentine koja blista ove sezone. Borha je dete Reala u kojem nikada nije dobio šansu, baš kao ni u VBA gde engleski mudraci nisu uspeli osete fudbalski majstorluk. U Fiorentini je dokazao klasu i postao jedan od najtraženijih igrača na Apeninima.

MARKO ROJS (Borusija M. – Borusija D.) – 17,1 miliona evra
24 meča, 10 golova, 7 asistencijaMarko Rojs

Prošla sezona se još nije ni završila, a lukavi trener Borusije iz Dortmunda Jirgen Klop je već povukao najbolji potez za sledeću sezonu. Sa istoimenim klubom iz Menhengladbaha je dogovorio transfer "nemačke rakete" Marka Rojsa. Tačnije, bratio je Dortmundova dete koje je put do Vestfalena tražilo zaobilaznicom. Popularni "Rols Rojs" je onom brzinom kojom prolazi rivale, uspeo i da se uklopi u igru Milionera. U tandemu sa Geceom predstavlja pretnju od koje zaziru i najveći evropski klubovi. Najbolje to znaju Mančester Siti i Real Madrid. Rojs je već nadmašio polugodišnji učinak iz prošle sezone. Blista i u dresu Nemačke za koju je u kvalifikacija za EP odigrao četiri meča i upisao po tri gola i asistencije. Definitivno najbolja akvizicija Bundeslige. Koliko li tek sada žale u Bajernu što su otezali kada su ga tražili iz Menhengladbaha...

TIJAGO SILVA (Milan - PSŽ) – 42 miliona evra
22 meča, 3 golaTijago Silva

Platiti 42 miliona evra za štopera se graniči sa ludošću. Tako su mnogi govorili sportskom direktoru PSŽ Leonardu kada je letos za pomenutu sumu doveo na Park Prinčeva brazilskog štopera. Ali, Silva je zaista muški odradio svaki minut proveden na terenu. Visoka cena ga nije nimalo opteretila i ekspresno je postao stub oslonac pariskog drim tima. Izabran je u mnoge idealne timove sezone i potvrdio zašto ga smatraju jednim od najboljih, ako ne i najboljim štoperom današnjice. Uostalom, želeli su ga i Real, Barselona, Mančester Siti, ali niko od njih nije bio voljan da plati toliku cenu. PSŽ je platio i nije se prevario.

Piše: Aleksandar Gligorić
aleksandar.gligoric@mozzartbet.com

(FOTO: Action Images)


tagovi

ArsenalBorha ValeroBorusija DortmundČelsiDžekson MartinezĐordi AlbaEden AzarEngleskaEvropaFjorentinaFrancuskaItalijaMarko Rojsmeđunarodni fudbalMiču BačuajiNemackaPari Sen ŽermenPortoRobin Van PersiSanti KazorlaŠpanijaTijago SilvaZlatan Ibrahimović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara