"Ko su najbolji igrači Superlige?"
"Ko su najbolji igrači Superlige?"

Top 25 fudbalera Superlige za sezonu 2014/2015 u izboru MOZZART Sporta (VIDEO)

Vreme čitanja: 10min | sre. 27.05.15. | 10:41

Kakva god da je – naša je i bolju nemamo. Stoga je treba ceniti i one koji odskaču negovati. A takvih ima, jer iako je daleko od evropskog vrha, i Superliga Srbije ima šta da ponudi ljubiteljima bubamare, bez obzira na to što se usled manjka novca iz sezone u sezonu glavne uloge menjaju u skoro svakom timu. Ovo su igrači koji su obeležili nedavno završenu sezonu

Ko su najbolji igrači Superlige?Završilo se povratkom titule u Humsku, Čukinim probojem na mesto broj tri u srpskom fudbalu, ispadanjem Radničkog iz Kragujevca i Donjeg Srema, Napredak je otišao u baraž, a Srbija ponovo bruji o (ne)regularnosti u Superligi. Ali da ne bude da samo "mračimo", morali smo da se osvrnemo i na neke lepe stvari iz prošle sezone, a upravo su igrači zaslužni za njih. Kao što vam je poznato, redakcija MOZZART Sporta već tri sezone ima čoveka na svakoj utakmici Superlige. Po sezoni to mu dođe 240 mečeva, nešto više od 22.000 odgledanih minuta.

Pa da vam prenesemo utiske. U zemlji koja ima selektora koliko i stanovnika sigurno je da će biti i zamerki, ali spremni smo da čujemo i vaše mišljenje. 

Izabrane vesti

Krenimo redom...

25. NEMANJA MIHAJLOVIĆ

Rođen: 19. januara 1996. u Beogradu
Klub: Rad
Pozicija: Krilo/napadačNemanja Mihajlović

"Srpski Arjen Roben", kako ga je nazvao trener Rada Milan Milanović posle utakmice sa Partizanom. Možda statistika i dva gola uz dve asistencije ne opradava takav epitet – uostalom teško je opravdati poređenje sa asom kakav je Roben – ali ko je gledao Radove utakmice u ovoj sezoni mogao je da vidi da Mihajlović pravi razliku na terenu. Pitanje je samo koliko ćemo ga dugo gledati u Srbiji pošto se Sent Etjen već raspitivao za njegove usluge. Drugi najmlađi igrač na našoj listi.

24. SAŠA JOVANOVIĆ

Rođen: 15. decembra 1991. u Lazarevcu
Klub: Mladost Lučani
Pozicija: KriloSaša Jovanović

Ako ne računamo timove iz samog vrha tabele, verovatno ćemo se svi saglasiti da su za oko najlepše utakmice igrane u Lučanima, a iako će na pomen Mladosti svima prvo na pamet pasti najbolji strelac lige Patrik Eze Frajdej, nikako ne treba zaboraviti 23-godišnjeg momka iz Lazarevca, nekadašnjeg fudbalera Kolubare i Smedereva, bez koga su akcije Lučanaca prosto nezamislive. Pet golova i šest nameštenih kao dokaz. Ostanu li Jovanović i Frajdej, Mladost ni sledeće sezone neće morati da brine za opstanak.

23. LAZAR VESELINOVIĆ

Rođen: 4. avgusta 1986. u Novom Sadu
Klub: Vojvodina/Pohang Stiler
Pozicija: Napadač

Ne volimo da u Top 25 stavljamo igrače koji su već na polusezoni napustili Superligu, ali u nekim slučajevima prosto nemamo izbor. Lazar Veselinović je kao član Hajduka iz Kule bio na sedmom mestu našeg izbora za sezonu 2012/2013, vratio se u srpski fudbal posle epizode u Dinamu iz Minska, nismo sigurni kako će se snaći u Južnoj Koreji, ali u Superligi prosto odskače. Osam golova u jesenjoj polusezoni i još osam kao posledica njegovih poteza sve govore, 

22. RAJKO BREŽANČIĆ

Rođen: 21. avgusta 1989. u Vlasenici
Klub: Čukarički
Pozicija: Levi bekRajko Brežančić

U izboru kolega okupljenih u Sindikatu profesionalnih fudbalera Nezavisnost, najbolji lev bek Superlige. Žestoku konkurenciju imao je u Vladimiru Volkovu, ali smo mu dali prednost samo zato što je kolega iz Partizana odigrao čak 11 utakmica manje. Brežančiću se takođe mora priznati da je svoj deo posla odradio, pre svega u defanzivi. Odbačeno Partizanovo dete samo je jedno u nizu onih koje je na Banovom brdu oživelo karijeru, a Rajko upravo ulazi u najzrelije fudbalske godine.

21. SAVO PAVIĆEVIĆ

Rođen: 11. decembra 1980. u Lovćencu
Klub: Crvena zvezda
Pozicija: Štoper

Našao je svoje mesto u najboljih 11 Superlige, iako navijači Crvene zvezde sigurno ne mogu da budu posebno zadovoljni proteklom sezonom. Opet, crveno-beli su ove sezone imali najčvršću odbranu u ligi, a upravo je Pavićević bio njen stub, iako su mu često menjali partnere u poslednjoj linije kluba iz Ljutice Bogdana. Sasvim korektno imajući u vidu kompletnu situaciju na crveno-beloj strani Topčiderskog brda. 

20. MARKO JEVTOVIĆ

Rođen: 24. jula 1993. u Beogradu
Klub: Novi Pazar
Pozicija: Zadnji vezniMarko Jevtović

Dva gola možda ne slute na toliko uspešnu sezonu Marka Jevtovića u gradu sa Jošanice, ali 21-godišnji zadnji vezni bio je produžena ruka Milorada Kosanovića na terenu i dirigovao igrom Novog Pazara, koji se umalo dočepao Evrope. Sa penala je bio precizan za pobedu nad Crvenom zvezdom, a protiv Jagodine je "makazicama" (akcija na snimku počinje na 2.45) postigao jedan od najlepših golova u sezoni. Partizan i Čukarički već su zabacili udicu, a pominje se i klub iz Primere. Momak na koga treba obratiti pažnju.

19. DANKO LAZOVIĆ

Rođen: 17. maja 1983. u Kragujevcu
Klub: Partizan/Peking Enterprajz
Pozicija: Napadač

Još jedan igrač koji nas je napustio pre kraja sezone. Umeli su navijači Partizana da izlude zbog njega, ali je nepobitna činjenica da je kretnjama i dobrim pozicioniranjem čuvarima zadavao glavobolje. Sa Petrom Škuletićem činio je opasan napadački tandem, a prvi deo sezone završio je sa devet postignutih golova i pet asistencija. Retki su za ceo ciklus uspeli da zabeleže tako dobar učinak. Da je ostao, sigurno bi bio u Top 10.

18. PETAR ĐURIČKOVIĆ

Rođen: 20. juna 1991. u Prištini
Klub: Radnički Niš
Pozicija: Ofanzivni vezniPetar Đuričković

U Crvenoj zvezdi nije dobio pravu šansu da pokaže šta zna, ali se na Čairu oseća kao riba u vodi. Petar Đuričković je ove sezone bio najjače ofanzivno oružje Radničkog. Direktan je "krivac" za oko trećinu golova koje su Nišlije postigle, iako to nije tim koji se može okarakterisati kao napadački. Jedan je od retkih igrača u ligi koji raspolaže preciznim završnim pasom. 

17. ZORAN RENDULIĆ

Rođen: 22. maja 1984. u Sarajevu
Klub: Čukarički
Pozicija: Štoper

Doveden je zimus i odmah se ustalio u prvom timu Čukaričkog. A kako je igrao? Čukarički je sa proletos primio samo 10 golova (manje od Partizana i Crvene zvezde, Radnički iz Niša sa svega šest prednjači u toj kategoriji), osam kada je31-godišnji Zoran Rendulić bio na terenu. Otud i mesto u najboljem timu Superlige u izboru sindikata Nezavisnost.

16. OGNJEN OŽEGOVIĆ

Rođen: 9. juna 1994. u Gradiški
Klub: Borac Čačak
Pozicija: Napadač

Neki se možda neće saglasiti sa ovim izborom, ali činjenica je da je Ognjen Ožegović posle neuspelih šest meseci u Jagodini zablistao u Čačku. Postigao je šest golova – među kojima i onaj protiv Jagodine izabran za najlepši u sezoni (na minut od početka klipa) - i nazaslužniji je za to što je Borac u poslednjem kolu sačuvao superligaški status. Uostalom, njegovih prvih pet na stadionu kraj Morave donelo je Borcu 12 bodova, a namestio je i pogodak za remi sa Čukom. U poslednjem kolu zatresao je i mrežu u remiju sa Partizanom.

15. NIKOLA STOJILJKOVIĆ

Rođen: 17. avgusta 1992. u Nišu
Klub: Čukarički
Pozicija: Napadač

Sezona u kojoj je Nikola Stojiljković upravi Čukaričkog rekao hvala na poverenju koje mu pružaju već dve godine. Izborio se za mesto u startnoj postavi Vladana Milojevića, postigao devet golova, tresao mreže Partizana, Crvene zvezde, Vojvodine, namestio je još četiri pogotka. Nastavi li ovako, nema sumnje da ćemo ga uskoro gledati u inostranstvu. U izboru Sindikata jedan od dva najbolja golgetera, iako se mi ne bismo baš toliko zaletali.

14. ANDRIJA ŽIVKOVIĆ

Rođen: 11. jula 1996. u Nišu
Klub: Partizan
Pozicija: Krilo

Najmlađi igrač na našoj listi, nažalost i igrač kojeg više nećemo gledati na srpskim terenima. Pet golova uz njegovo ime, "milion" prodora uz desnu aut-liniju preporučili su ga za mesto na ovoj listi. Statistički je Nikola Ninković, koji je konačno demonstrirao nešto od toliko hvaljenog talenta na seniorskoj sceni, imao zapaženiju rolu, ali nije sve u brojkama. Andrija Živković je više pružio.

13.  MILAN BORJAN

Rođen: 23. oktobra 1987. u Kninu
Klub: Radnički Niš
Pozicija: GolmanMilan Borjan

Prvi od dva golmana na listi. Apsolutno zasluženo. Milan Borjan je, pomenuli smo već, bio među stativama Radničkog na 15 utakmica tokom kojih su izabranici Milana Rastavca primili samo šest golova, nijedan protiv Crvene zvezde i Paritzana, i mnogo lakše no što se moglo pomisliti zimus izborili opstanak. Da je odigrao punu sezonu, vrlo je moguće bi Borjan bio proglašen i za najboljeg golmana sezone. Uprava Crvene zvezde već je kontaktirala s njim, njegov prioritet je inostranstvo.

12. STEFAN BABOVIĆ

Rođen; 7. januara 1987. u Ivangradu
Klub: Voždovac/Partizan
Pozicija: Vezni

Partizanova desetka koja je mesto na ovoj listi zavredila pre svega na osnovu onoga što je u prvih šest meseci radila u dresu Voždovca. Jeste Stefan Babović dva puta tresao mreže u crno-belom dresu, ali je na krovu tržnog centra pokazao svoje najbolje lice. U tih prvih šest meseci postigao je četiri gola, namestio još pet. Tehnički gledano nesumnjivo jedan od najboljih fudbalera Superlige. Prošle sezone bio je na visokom šestom mestu naše liste.

11. NIKOLA DRINČIĆ

Rođen: 7. septembra 1984. u Beogradu
Klub Partizan
Pozicija: Centralni vezni

Možda ove sezone iskusni Nikola Drinčić nije imao onako blistave partije kao u prvih šest meseci u Humskoj kada je zaslužio treće mesto na našoj prošlogodišnjoj listi, ali je sa 2.049 prvenstvenih minuta bio nakonstantniji igrač šampiona u ovoj sezoni, a ne treba smetnuti sa uma dva gola – od kojih je svakako najbitniji onaj za 1:0 u 147. večitom derbiju sa Crvenom zvezdom – te još pet nameštenih, čak tri u dva pakleno teška susreta sa Čukaričkim. Upravo posle njegovog centaršuta u 90. minutu susreta na Banovom brdu Branko Ilić je spasao Partizan poraza. Stub igre kluba iz Humske.

10. MIRKO IVANIĆ

Rođen: 13. septembra 1993. u Bačkom Jarku
Klub: Vojvodina
Pozicija: Ofanzivni vezni

Sjajni vezista Vojvodine ove sezone je upisao devet golova i pet asistencija što svedoči o njegovoj ulozi u novosadskom timu. Po odlasku Marka Poletanovića u Belgiju Mirko Ivanić se nametnuo kao prirodni vođa Stare dame sa Karađorđa. Razornim šutem nekoliko puta je oduševio i postao jedan od igrača od kojih se očekuje nešto više od proseka. Pogledajte uostalom i sami na minut i 25 sekundi od početka klipa.

9. PREDRAG RAJKOVIĆ

Rođen: 31. oktobra 1995. u Negotinu
Klub: Crvena zvezda
Pozicija: Golman

Zvanično najbolji golman sezone u kojoj se Predrag Rajković i definitivno afirmisao kao najtalentovaniji čuvar mreže u Srbiji. Tek mu je 19 godina, već je standardan na klupi seniorske reprezentacije, a u prvenstvu je na 28 utakmica primio svega 17 golova (0,6 po meču), iako su ga saigrači često ostavljali na vetrometini.

8. FILIP STOJKOVIČ

Rođen: 22. januara 1993. u Beogradu
Klub: Čukarički
Pozicija: Desni bekStojković protiv Zvezdinog Luke Jovića

Najbolji desni bek Superlige, po našem skromnom mišljenju i najbolji defanzivac u ovoj sezoni. Igrač zbog kojeg navijači Crvene zvezde proklinju bivše čelnike kluba iz Ljutice Bogdana i pitaju se gde su im bile oči? Moderan bek, neumoran, pouzdan u defanzivi, iako ga pre svega karakteriše konkretan učinak kad se priključuje navali. Pet asistencija uz njegovo ime u ovoj sezoni, računajući i one dve za 2:0 baš protiv "njegove" Zvezde.

7. MIJAT GAĆINOVIĆ

Rođen: 8. februara 1995. u Novom Sadu
Klub: Vojvodina
Pozicija: KriloMijat Gaćinović

Već godinama "tiha patnja" večitih beogradskih rivala. Mijat Gaćinović je i ove sezone demonstrirao da je neuhvatljiv kada se zaleti po levom krilu. Postigao je 11 golova, među kojima i onaj protiv Čukaričkog u pretposlednjem kolu kojim je Voša osigurala mesto u kvalifikacijama za Ligu Evrope. U njegovoj igri ima dosta oscilacija, ali to je sasivm razumljivo s obzirom na to da mu je 20 godina.

6. SAŠA ILIĆ

Rođen: 30. decembra 1977. u Požarevcu
Klub: Partizan
Pozicija: Ofanzivni vezni

I sa 37 godina Saša Ilić nastavlja da pokazuje da je forma prolazna, a klasa večna. Nije to više onaj stari Ilić, ali je svejedno uspeo da upiše tri prvenstvena gola i da namesti još pet, iako je često korišćen kao džoker sa klupe. I što je verovatno još bitnije da maltene svaki put kad kroči na teren potpuno promeni ritam Partizanove igre. Nije ni čudo što su se navijači crno-belih toliko obradovali kada je obelodanjeno da će veteran produžiti odiseju u Humskoj. Jedini igrač koji je našao svoje mesto na sve tri naše  godišnje liste.

5. DARKO LAZOVIĆ

Rođen: 15. septembra 1990. u Čačku
Klub: Crvena zvezda
Pozicija: KriloLazović protiv Čuke

Drugi put uzastopce na listi, sada četiri mesta bolje plasiran nego lane kada su ga i povrede omele da zablista u punom sjaju. Postigao je deset golova što ga čini najboljim strelcom Crvene zvezde, namestio je još dva. Najmanje je 24-godišnji Čačačnin kriv što često nije imao sa kim da igra. Nažalost velikog broja navijača crveno-belih karijeru će nastaviti u Đenovi, a upravu kluba iz Ljutice Bogdana očekuje pakleno težak zadatak da mu pronađe dostojnog zamenika.

4. SLAVOLJUB SRNIĆ

Rođen: 12. januara 1992. u Beogradu
Klub: Čukarički
Pozicija: Krilo

Odluka da posle pozajmice Čukaričkom odbije ponudu d se vrati u Crvenu zvezdu pokazala se kao pravo rešenje. Prošle sezone na 14. mestu na listi MOZZART Sporta, ovoga put četvrti. Sasvim razumljivo imajući u vidu da je na 29 utakmica upisao osam golova i osam asistencija. I on će – surova je to realnost srpskog fudbala – verovatno karijeru nastaviti negde preko što će dodatno osiromašiti kvalitet igre u Superligi.

3. PATRIK EZE FRAJDEJ

Rođen: 22. decembra 1992. u Lagosu, Nigerija
Klub: Mladost Lučani
Pozicija: Napadač

Najbolji strelac Superlige! I to u timu iz sredine tabele. Postigao je 15 od ukupno 41 gola Mladosti, iako je zbog manjih zdravstvenih problema propustio četiri utakmice. Još četiri gola Lučanaca pala su kao plod njegovih akcija. Stoji primedba da mu ponekad treba previše šansi da bi pogodio, ali je redak primer igrača koji na svakom meču makar uđe u šansu. Nigerijac je – nema sumnje u to - prerastao sredinu, 

2. PETAR ŠKULETIĆ

Rođen: 29. juna 1990. u Danilovgradu
Klub: Partizan/Lokomotiva
Pozicija: Napadač

Svaka čast Frajdeju na priznanju za najboljeg strelca, ali ne smeo da zaboravimo da je Petar Škuletić jesenas postigao samo gol manje, iako je odigrao svega polusezonu. Pritom je imao i šest asistencija što znači da je na 15 ligaških utakmica zaslužan za čak 21 gol Partizana! Niko nije toliko dominirao srpskim terenima u bližoj prošlosti.. Koliko god da je tačno da je to i posledica prilično slabe konkurencije toliko je i plod Škuletićevog znanja, fizičke spreme i možda pre svega osećaja za prostor zbog kojeg je tako često bežao protivnicima. 

1. IGOR MATIĆ

Rođen: 22. jula 1981. u Bugojnu
Klub: Čukarićki
Pozicija: Vezni

Igrač sezone - Igor Matić

Majstor svog zanata! I uz Sašu Ilića i Nenada Milijaša superligaški igrač koji je poslednjih sezona najviše znao sa loptom. U Superligi je postigao deset golova, namestio još devet – ne zaboravimo i "3+3" u pohodu na kup – sve vreme vukao konce igre Čukaričkog i što uopšte nije zanemarljivo uspeo da mlađim kolegama utuvi u glavu taj pobednički mentalitet zbog kojeg se tim sa Banovog brda sada značajno hrabrije suprotstavlja beogradskim večitima Crvenoj zvezdi i Partizanu. Posebno nas raduje što je najavio ostanak u ligi, jer ovakve poznavaoce fudbalske igre retko možemo da gledamo u Superligi.

Prisetite se i kako su izgledali naši stari izbori.

TOP 25 fudbalera Superlige za sezonu 2012/2013

TOP 25 fudbalera Superlige za sezonu 2013/2014

(FOTO: Star Sport)


tagovi

Zoran Rendulićfk voždovacFK VojvodinaSuperligaStefan BabovićSrbijaSlavoljub SrnićSavo PavićevićSaša JovanovićSaša IlićRajko BrežančićRadnički NišRadPredrag RajkovićPetar ŠkuletićPetar ĐuričkovićPatrik Eze FrajdejFK PartizanOgnjen OžegovićNovi PazarNikola StojiljkovićNikola DrinčićNemanja MihajlovićMladost LučaniMirko IvanićMilan BorjanMijat GaćinovićMarko JevtovićLazar VeselinovićIgor MatićFilip StojkovićDarko LazovićDanko LazovićČukaričkiFK Crvena zvezdaBorac ČačakAndrija Živković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara