"Vladimir Torbica"
"Vladimir Torbica"

Torbica spakovao poraz Nišlija, Sremcima derbi začelja sa Radom

Vreme čitanja: 4min | sub. 23.11.13. | 14:59

Ivanjica ostala ukleta za Javor, Napredak ubedljiv protiv OFK Beograda

Vladimir TorbicaSvemu dođe kraj, pa i sjajnoj seriji Radničkog iz Niša od sedam utakmica bez poraza. Real sa Nišave je na gostovanju kod Spartaka u Subotici morao da se pomiri sa tek drugim porazom u sezoni, prvim još od 14. septembra – 1:0 (0:0).

Ako je to baš i moralo da se desi možda je i najbolje što se zbilo baš u Subotici s obzirom na tradicionalno dobre odnose dva kluba čiji su navijači i danas zajedno navijali sa iste tribine. Na terenu, međutim, nije bilo milosti, ali je Spartak pokazao da je negostoljubiv domaćin i upisao i četvrtu uzastopnu pobedu na Gradskom stadionu (ukupno petu na šest mečeva pred domaćom publikom).

Izabrane vesti

Ključni detalj zbio se u 73. minutu kada je Petar Jovanović bio neoprezan i u kaznenom prostoru gostiju oborio Miloša Đugurdića, a Boško Jovanetić pokazao na belu tačku. Vladimir Torbica bio je neumoljiv sa bele tačke i doneo Spartaku tri vredna boda za ostanak u gornjem domu.

Radničkom, pak, izmiče mesto u samom vrhu tabele.

Dakle, odluka o tome ko će narednu nedelju provesti na čelu tabele Superlige pašće u poslednjim mečevima 13. kola, ali već sada se zna ko će sedam dana tavoriti na njenom dnu. Donji Srem je, naime, u derbiju začelja isprašio Rad sa 2:0.

Slavlje fudbalera Donjeg SremaNovopečeni reprezentativac, bar u očima novinara sa funkcijom "selektora", Nemanja Lakić-Pešić doneo je inicijalnu prednost Sremcima kada je početkom drugog poluvremena naleteo na centaršut Radeta Krunića iz slobodnog udarca i glavom zakucao mrežu iza Filipa Kljajića.

Šlag na tortu sipao je prvotimac gostiju Nikola Maraša, koji je na prizeman, ali oštar centaršut Ognjana Damnjanovića u 66. minutu nespretno reagovao i pogodio sopstevenu mrežu za 2:0 i beg Sremaca iz odore fenjeraša. Doduše, Donji Srem i Rad su poravnati na koti od 10 bodova, ali tim iz Pećinaca ima bolju gol razliku i međusobni učinak.
"Zadovoljan sam, jer smo savladali neugodnu ekipu, spoj mladosti i energije. Pokušavali smo brzom loptom da pariramo rivalu i kad se sve sabere zasluženo smo pobedili što je veliki podstrek za dalji rad. Na istom smo zadatku i nadam se da ćemo i jedni i drugi uspeti", kaže Vlada Čapljić, šef struke Sremaca.

Nebojša Petrović iz Rada nije bio dobro raspoložen.
"Igrali smo solidno samo do primljenog gola, ali previše smo mlada ekipa i moramo još mnogo da radimo. Dozvolili smo da primimo jeftin gol iz prekida i posle smo bili totalno anemični". 

Tri koraka ispred je Radnički 1923, koji se na gostovanju kod Javora bolje snašao u okršaju deset na deset i odneo bod iz Ivanjice – 1:1.

Stadion Kraj Moravice ponovo je bio malerozan za domaći tim, koji na pobedu pred svojim navijačima čeka još od prvog kola i senzacionalnih 4:2 protiv Crvene zvezde. Od tada – šest utakmica i svega dva boda.

Danas Ivanjičanima nije pomogao ni radni gol Marka Docića, koji je izazvao i veliku gužvu na terenu, jer je pogodak pao dok je jedan igrač Radničkog ležao na travi u to vreme. Sudija Vlado Glođović se, ipak, nije obazirao, pa su se duhovi uzburkali, a Željko Dokić na jednoj i Lazar Rosić na drugoj strani pokušali da razmirice reše pesnicama zbog čega su obojica već posle manje od 15 minuta igre morali put svlačionice.

Višak prostora na terenu očigledno je prijao gostima, koji su preko Vladimira Bubanje na kraju i stigli do boda vrednog gola, iako su prethodno i Vladimir Radivojević i Igor Stojaković bili veoma blizu da postignu drugi gol za Javor. Tresla se prečka nad Čančarevićem posle njihovih udaraca, ali Ivanjica kao da je začarana za Javor.

Predrag Ristanović, ipak, nije sasvim nezadovoljan.
"Žao mi je samo što publika nije mogla da vidi više golova, a moglo je da ih bude, jer je bilo dosta šansi na obe strane. Poremetio nas je Đokićev crveni karton. Dugo nam je trebalo da se pohvatamo. Ali dobro, za sada sam zadovoljan, a nadam se da ćemo u sledećoj utakmici i do sva tri boda". 

Kolega iz Radničkog Radmilo Ivančević saglasio se sa konstatacijom da je publika uskraćena za koji gol.
"Ali, rezultat je realan prikaz odnosa snaga na terenu", naveo je Ivančević i dodao da Filip Knežević nije igrao zbog problema sa preponama i da je zbog toga polusezona za njega verovatna gotova.

Najubedljiviji je bio Napredak, koji je pred više od 2.000 ljudi u Kruševcu deklasirao OFK Beograd rezultatom 3:0.

Srđan Dimitrov je već u 15. minutu iskoristio kiks Bogdana Planića i ranim golom odagnao pritisak sa leđa Čarapana, pa Romantičari u nastavku nisu mogli ni da priđu domaćinima.

Nenad Gavrić i Radomir Koković u samom finišu su zato krunisali dobru igru domaćeg tima i Napretku doneli prvu pobedu još od susreta sa Čukaričkim 29. septembra.
"Posle prvog gola apsolutno smo kontrolisali igru i OFK nije uspeo da stvori neke ozbiljne šanse za gol. Bili smo bolji i imali veću želju za pobedom", sumirao je utiske Nenad Milovanović, kormilar Napretka.

Zlatko Krmpotić još kraće.
"Zaslužena pobeda domaćina, ne želim nikako da je umanjim, ali je krajnji rezultat malo previsok".

SUPERLIGA – 13. kolo:

Javor – Radnički 1923 1:1 (1:0)
/Docić 13 – Bubanja 55/

Napredak – OFK Beograd 3:0 (1:0)
/Dimitrov 15, Gavrić 84, Koković 94/

Donji Srem –Rad 2:0 (0:0)
/Lakić-Pešić 53, Maraš  66ag/

Spartak – Radnički Niš 1:0 (0:0)
/Torbica 74pen/

15.00: Jagodina – Vojvodina
17.00: Crvena zvezda – Sloboda
17.00: Čukarički – Novi Pazar

Nedelja:
13.00: Voždovac - Partizan 

(FOTO: Star Sport, MN Press)


tagovi

donji sremJavorMarko DocićNapredak KruševacNemanja BubanjaNemanja Lakić-PešićNemanja MarašNenad GavrićOFK BeogradRadRadnički KragujevacRadnički NišRadomir KokovićSrbijaSrđan DimitrovSuperligaVladimir Torbica

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara