Huan Bernat i Nejmar
Huan Bernat i Nejmar

Tuhelova velika evropska noć, Liverpul na sve ili ništa protiv Napolija (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | sre. 28.11.18. | 23:03

Pobedom od 2:1 Pari Sen Žermen se približio plasmanu u nokaut fazu Lige šampiona

Rokada u 90 minuta u U velikom derbiju Grupe C. Pari Sen Žermen je pobedom od 2:1 na Parku prinčeva Liverpulu prepustio ulogu mučenika koji se bori za goli život. Morao je Tomas Tuhel da pobedi u petom kolu Lige šampiona, morao je da istrpi i poneku otrovnu strelicu francuske javnosti, začuđene nekim njegovim taktičkim odlukama, ali je na kraju isporučio ono što se od Svetaca tražilo i sada se šampion Francuske sam pita za svoju sudbinu, u Beogradu, protiv Crvene zvezde koja je protiv Liverpula pokazala da “Marakanu“ treba ozbiljno shvatiti.

Međutim, sigurno je da bi Parižani ovakav rasplet potpisali uoči početka sezone, posebno s obzirom na to da će Liverpul, da bi se situacija uopšte zakomplikovala, morati prvo da pobedi Napoli. Jeste da će biti domaćin na Enfildu, ali će Redsima u podsvesti sigurno biti i svest da su ih Italijani razmontirali u Napulju i zaslužili mnogo više od minimalne pobede.

Izabrane vesti

Opšti utisak je pride da je Liverpul u ovih pet kola pokazao manje i od Pari Sen Žermena i od Napolija.

Nije se naravno PSŽ večeras šetao do bodova, ali je apsolutno zasluženo stigao do pobede, pošto je u prvom poluvremenu apsolutno dominirao i sebi omogućio da u nastavku primora Liverpul da napadne i čeka šansu na kontre. Nije je dočekao, ali nisu ni Redsi uspeli da nadoknade minus koji je počeo da se stvara već u 13. minutu.

Marko Verati je povukao kontru, Kilijan Mbape nije prošao kroz dvojicu, ali je Virdžil van Dajk, grešnik i kod prvog primljenog gola na gostovanju u Beogradu, loše ispucao loptu i dozvolio Huanu Bernatu da načne Alisona.

Taj prvi gol nije automatski označio i početak povlačenja Pari Sen Žermena. Naprotiv, tek pred kraj poluvremena Liverpul je došao do daha. Vezni red domaćeg tima – bez Adrijena Rabioa i Julijana Drakslera, sa “uljezom“ u Markinjosovom liku – dobio je bitku na sredini terena, Nejmar je bio konstantna pretnja i delovalo je da je samo pitanje trenutka kada će Alison i drugi put kapitulirati.

Desilo se to u 37. minutu kada su Nejmar i Mbape povukli supersoničnu kontru, Edinson Kavani nije uspeo iz prve, ali je drugi Južnoamerikanac u Tuhelovom timu prvi stigao do odbitka. Nejmar za 2:0.

Tek tada je Liverpul krenuo da nešto angažovanije gura loptu napred, ali je pitanje da li bi utakmica uopšte ušla u neizvesnu završnisu da Simon Marčinjak možda nije i pogurao Redse. Naime, baš pre no što su ekipe otišle na pauzu Anhel Di Marija neoprezno uklizava, ali Marčinjak prvo pokazuje ka korner zastavici.

Međutim, usledili su pritisci Liverpulovih igrača i Poljak je naseo, mada je snimak pokazao da je Sadio Mane počeo da pada i pre no što ga je Di Marija dotakao. U najmanju ruku sporan trenutak. Kako bilo, Džejms Milner hladnokrvan sa bele tačke i Liverpul se vraća u život.

To je ipak bilo sve od aktuelnog viceprvaka Evrope, koji je u drugom poluvremenu uspevao da težište igre prebaci na protivničku polovinu terena, imao je i neke izgledne situacije, ali mogao je i Pari Sen Žermen da odluči pitanje pobednika pre isteka 90 minuta. O tome najbolje svedoči da su Redsi za 90 minuta igre samo jednom šutnuli u okvir gola Đanluiđija Bufona. Sa tog penala. Govori to dosta i o igri Tuhelovih štopera Tila Kerera, Tijaga SilvePresnela Kimpembea.

Na kraju, zaslužena pobeda, pre svega na osnovu te dominacije u prvom poluvremenu. Liverpul sada na ivici ambisa. Pobeda nad Napolijem je neophodna. Tomas Tuhel se izborio sa pritiskom. Da li će i Jirgen Klop?


PARI SEN ŽERMEN – LIVERPUL 2:1 (2:1)
/Bernat 13, Nejmar 37 – Milner 45pen/

Stadion: Park prinčeva
Sudija: Šimon Marćinjak (Poljska)

Pari Sen Žermen (4-2-3-1): Bufon – Kerer, Silva, Kimpembe, Bernat – Verati, Markinjos – Mbape (od 85. Rabio), Nejmar, Di Marija (od 65. Alves) – Kavani (od 65. Čupo-Motan).
Liverpul (4-3-3): Alison – Gomez, Lovren, Van Dajk, Robertson – Vajnaldum (od 66. Keita), Henderson, Milner (od  77. Šaćiri) – Salah, Firmino (od 71. Staridž), Mane.


GRUPA C

Napoli - Crvena zvezda 3:1 (2:0)
/Hamšik 11, Mertens 33, 52/

Pari Sen Žermen - Liverpul 2:1 (2:1)
/Bernat 13, Nejmar 37 - Milner 45+1/ 

(FOTO: Reuters)


tagovi

NejmarHuan BernatDžejms Milner

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara