Frank Riberi
Frank Riberi

Turbulentna životna priča Franka Riberija: Građevina, niže lige, beg od istanbulskh bejzbol palica i mirna luka u Minhenu

Vreme čitanja: 3min | pon. 07.05.18. | 16:05

I do 2019. godine

Nije to baš proteklo kako su u Bajernu isplanirali. Frank Riberi je prvi objavio vest, a kad je shvatio da je požurio izbrisao je, ali je već bilo kasno. Tek koji sat kasnije bavarski gigant je potvrdio: omiljeni Francuz u Minhenu produžio je ugovor sa šampionom Nemačke i na sledeću sezonu što u prevodu znači da će na Alijanc arena provesti bezmalo 12 godina!

A nije tako izgledalo na početku karijere sada već 35-godišnjeg veterana.

Izabrane vesti

U mladosti je imao pubertetske bubice, pa ga je Lil oterao iz sopstvene akademije, a Riberi se dugo smucao po nižim francuskim ligama i čak kao 20-godišnjak, baš pred dolazak u Brest u kome je odigrao prvu dobru polusezonu, bio prinuđen da sa ocem radi na građevini.

Iz Bresta u Mec i debi u Ligi 1. Bio je sjajan, navijači su ga poredili sa Roberom Piresom, ali je ljubav kratko trajala. Legendarni George Hadži ga je odveo u Galatasaraj za svega 2.000.000 evra.

Ali ni tamo Riberi nije pronašao sreću. Plate su kasnile i rešio je da digne ruke. Iako je imao važeći ugovor na tri godine pobegao je nazad u Francusku, ovog puta u Olimpik iz Marselja. U Istanbulu su poludeli, tražili da im se isplati obeštećenje od 10.000.000, ali je Riberi uspeo da ih dobije na sudu braneći se, između ostalog, i tvrdnjom da su mu bivši agen Džon Biko t i jedan od Galatinih direktora Bulent Tulun pretili bejzbol palicom. Fifa, a potom i Sud za arbitražu u sportu, presudili su u fudbalerovu korist. Riberi je stigao na Velodrom i već posle prve sezone, pojačane dobrim nastupom na Mundijalu u Nemačkoj, postao jedan od traženijih igrača Evrope.

Nisu to još bile sume koje se danas vrte u svetu fudbala, ali bile su ogromne za tu eru. Arsenal je pokrenuo licitaciju sa 15.000.000 evra, Real je kasnije navodno nudio 30.000.000, ali je Riberi izabrao Bajern. Olimpik je prihvatio obeštećenje od 25.000.000 evra. U to vreme, najskuplja Olimpikova prodaja. Smešno sada zvuči ta suma.

U to vreme čudan je bio i Riberijev izbor. Bio je to period potpune dominacije engleskih klubova, uz naravno sve jače Barselonu i Real. Bajern se baš nije svrstavao u najuži krug kandidata za najviše podvige. Ali sa dolaskom Riberija, kasnije i Arjena Robena, sve se promenilo.

Koliko tačno možda i najbolje opisuje podatak da je samo godinu dana posle njegovog dolaska u Minhen gazda Čelsija Roman Abramovič ponudio Bajernu čak 80.000.000 evra i Žozea Bosingvu u zamenu za Riberija! Nezamislive pare za Bajern te 2008. godine. Ponuda je odbijena i sa ove distance čini se da je Bajern tada povukao jedan od mudrijih poteza u novijoj istoriji.

Osam titula prvaka Nemačke u prilog toj tezi. Pet pehara u Kupu. Četiri Superkupa. Svetsko klupsko prvenstvo. Evropski Superkup. I najvredniji od svih: trofej Lige šampiona 2013. godine. Tačno 385 utakmica, 117 golova, 177 asistencija...

Priča se nastavlja.

(FOTO: FC Bayern/Twitter, Action Images)


tagovi

Frank Riberi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara