"Dijego Alves"
"Dijego Alves"

Ubica velikih! Samo jedan čovek može da zaustavi Ronalda, Mesija, Dijega Kostu i Runija, a sad juri rekord Zubizarete (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | ned. 11.01.15. | 13:02

Golman Valensije Dijego Alves važi za pravog čarobnjaka među stativama, opet je odbranio penal i tako potvrdio da je majstor za udarce sa 11 metara kakav u Primeri nije viđen još u poslednjih 25 godina

Dijego AlvesU Italiji Samir Handanović, a u Španiji - Dijego Alves! Ništa Iker Kasiljas, ništa Klaudio Bravo, napadači u Primeri najviše strepe kad među stativama stoji golman Valensije! Ne samo što Slepi miševi ove sezone blistaju i pod vođstvom novog trenera Nuna Espirina Santa igra atraktivan fudbal nego je srca navijača širom planete osvojio njen čuvar mreže koji je, po uzoru na kolegu iz Intera, na odličnom putu da postane čovek sa najviše odbranjenih penala u istoriji španskog prvenstva.

Sjajni Brazilac je u subotu „skinuo“ udarac sa bele tačke Fabijana Oreljana iz Selte, što mu je bio čak 14. odbranjeni penal u prvenstvenim mečevima otkako je stigao na Pirineje. I po tom činku nadmašio je nekadašnju „jedinicu“ Slepih miševa Santjaga Kanjizaresa, koji je sa 13 odbrana važio za najboljeg „čitača penala“ u poslednjih 25 godina, a u leđa mu gledaju Andres Palop (12), Cezar (11), Iker Kasiljas, Viktor Valdes, Leo Franko (po deset)...

Izabrane vesti

Njegova naredna meta je legendarni golman Barselone Andoni Zubizareta, koji je u periodu od 1981. do 1998. bio uspešan 16 puta. Doduše, iz daleko više pokšaja, jer su protiv njegovih timova dosuđena čak 102 kaznena udarca, tako da nedavno smenjeni direktor Katalonaca u biografiji ima postotak od 15,68 odbrana.

Alves je tenutno na koti 42,43% i to za samo sedam i po godina koliko je u Španiji. Kao čuvar mreže Almerije i Valensije bio je uspešan 14 puta u prvenstvu, pošto je odbranio šuteve i onih koji retko promašuju sa 11 metara: Kristijana Ronalda, Fernanda Ljorentea, Ivana Rakitića, Dijega Koste, Fredija Kanutea, a pre Orleanovog šuta zaustavio je i udarac Sikere iz Atletiko Madrida na početku prvenstva.

Može nekadašnji golman Almerije da se pohvali da je bio bolji i od Lionela Mesija, doduše u Kupu kralja pre dve i po godine i kad se računaju i sve takmičenja u španskom fudbalu dolazi se do podatka da je od 37 penala ukrotio čak 19. Jednom je lopta završila pored gola, jednom na prečki i samo 18 puta u mreži, što je odličan pokatztelj njegove vrednosti.

To je primetio Karlos Dunga pa je momka koji se školovao u Botafogu, a tri godine branio za Atletiko Mineiro vratio u rreprezentaciju Barazila. Posle debakla na Mundijalu i odlaska u penziju Žulija Cezara novi selektor Selekaa mu je ukazivao šansu tokom druge polovine na prijateljskim utakmicama protiv Turske i Austrije i to ispred Rafaela iz Napolija. Dokazao se Dijego Alves i na internacionalnom niovu, pa je čim je došao u Valensiju buklavno zazidao gol u šta su mogli da se uvere fudbaleri Porta, pošto im je 2012. u prijateljskom utakmkici na penal seriji odbranio dva penala i omađiao ih do te mere da su još dva promašili.


Među njegovim skalpovima su još Vejn Runi (prijateljska utakmica sa Mančester junajtedom) i Roman Bezjak (na meču Lige Evrope protiv Ludogoreca)...

Ko je sledeći?

(FOTO: Action images)


tagovi

Vejn RuniValensijaŠpanijaPrimeraLionel MesiKristijano RonaldoEvropaDijego KostaDijego Alves

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara