""
""

Vapaj iz Humske: Živkovići, idite, spasite Partizan kobnog sporazuma!

Vreme čitanja: 4min | čet. 21.01.16. | 18:09

Crno-belima preti finansijski krah ukoliko do kraja zimskog prelaznog roka ne prodaju najboljeg fudbalera ili ako s njim ne produže saradnju. A imaju ponudu od 10.000.000 evra

Porodična stvar. I po malo ili malo više klupska. Marko Grujić i njegov otac Goran su spasili Crvenu zvezdu, vreme je da Andrija Živković i tata mu Jovica isto učine sa Partizanom. Da spasu što se spasti može. A mogu. Na više načina.

Samo dve sedmice pošto je talentovani vezista crveno-belih, uprkos oštrom, mada samo početnom protivljenju svog roditelja, stavio paraf na ugovor sa Liverpulom i u kasu kluba sa “Marakane“ ubacio 6.000.000 evra, njegov kolega iz omladinske reprezentacije Srbije, koja je letos pokorila svet, mogao bi da popravi štetu koju je u Humskoj 1 napravila bivša uprava i sadašnjoj omogući da udahne finansijski kiseonik. Bar do leta.

Izabrane vesti

Pod jednim od dva uslova: da potpiše novi ugovor, jer mu postojeći ističe krajem sezone, čime bi njegovo obeštećenje automatski skočilo za nekoliko miliona evra ili da do kraja aktuelnog prelaznog roka napusti Topčidersko brdo i zaštiti Parni valjak od finansijskog kolapsa, koji mu preti ne stavi li paraf na novu saradnju, nego ostane do juna i onda, kao slobodan igrač, ode iz Beograda.
Andrija i njegov otac znaju koliko ih cenim, međutim, isto tako bi trebalo da budu svesni veličine i značaja Partizana. Verujem u njihovu dobru volju, smatram da će porodica Živković pronaći način da zaštiti Partizan kao instituciju“, reako je MOZZART Sportu Ivica Iliev, sportski direktor crno-belih, odgovarajući na pitanje da li ima šanse za sporazum sa porodicom fudbalera čije partije privlače pažnju na svakom kraju Evrope.

Prema informacijama kojima raspolaže naš portal, čelnici Partizana biće u velikom problemu ukoliko u narednih deset dana, do zatavaranja januarske transfer pijace, ne prodaju Andriju Živkovića. Njegov odlazak je postavljen kao prioritet, jer se klub nalazi pred svršenim činom: da fudbalera od kojeg je očekivao veliku zaradu proda u bescenje i čak ode u minus koji im je na vrat natovarila prethodna uprava.

Samo kad bi Jovica Živković svom nasledniku rekao:
Dobro, potpiši novi ugovor i spasi Partizan, jer te je on i napravio igračem“.

Podsetimo, u proleće 2014. godine, prethodno rukovodstvo Partizana prodalo je 50 odsto ekonomskih prava na ugovor Andrije Živkovića investicionom fondu čiji je vlasnik izraelski menadžer Pini Zahavi. Preostalih 25 odsto otišlo je direktno ocu fudbalera Jovici, dok je crno-belima ostala samo četvrtina vlasništva nad ugovorom. Za uzvrat su crno-beli dobili 1.200.000 evra da pokrpe rupe u budžetu i isplate novac igračima i Radnoj zajednici, koji su u jednom trenutku čak stupili u štrajk. Na tad sklopljenom ugovoru stoje potpisi Dragana Đurića kao predsednika, Ratomira Babića, Mileta Jovičića i Duška Jovanovića kao potpredsednika kluba, dok je u ime tad maloletnog fudbalera saradnju overio njegov otac Jovica.

Ono što se do sad nije znalo: ugovor između Partizana i investicionog fonda u jednom delu predviđa da Andrija Živković leta 2015. MORA da napusti Humsku 1 i preseli se, barem na papiru, u kiparski APOLON, klub koji blisko sarađuje sa Zahavijem i njegovim fondom. Po sledećem uslovu - za najveću ponudu koja u tom prelaznom roku stigne na Topčidersko brdo. Ona je došla iz Lisabona. Benfika je nudila ravno 5.000.000 evra, APOLON se nadao da će dobiti 2.500.000, ali je na kraju leta Andrijin otac Jovica presekao:
“Dete ostaje u Partizanu“.

Tad je crno-belima Andrija bio potreban za utakmice kvalifikacija u Ligi šampiona, ali je i Partizan bio potreban Andriji, da nastavi da igra po uhodanom sistemu, a ne da pod okriljem nekog drugog stadiona traži svoje mesto, bez garancija da će uspeti. Svi su se složili da je to bio dobar potez. Sa sportske strane. Nikako sa ekonomske, jer je na adresu crno-belih ubrzo stigla tužba APOLON-a koja ih tereti za 2.500.000 zbog neprihvatanja ponude Benfike. Odbio ju je baš Jovica Živković.

Isto tako je odbio i jednu izuzetno unosnu ponudu iz Premijer lige. U Partizanu tvrde da su krajem jeseni dobili dokument kojim jedan engleski klub nudi - pazite sad - okruglo 10.000.000 evra za Andriju Živkovića. I da ponuda i dalje važi. Čak za veću platu nego što ima Marko Grujić u Liverpulu. Jovica Živković je, međutim, u neformalnim razgovorima saopštio da za nju nije zainteresovan, jer ne želi da mu dete ide na Ostrvo.

Ako bi pristao na opciju selidbe u Premijer ligu Andrija Živković bi jednim potezom, kao kad na terenu dribla rivale, obezbedio sebe i ostavio Partizanu, klubu koji ga je stvorio (i ruku na srce, trpeo njegovu nešto slabiju formu pre godinu ili dve) novac za nesmetan život. Da plati APOLON-u pomenuta 2.500.000, da se menadžer(i) i otac ovajde i da svako nastavi svojim putem, međutim...

Plan u ovom trenutku deluje daleko od realizacije. Čak i bajkovito. Jovica Živković ima drugačije ambicije: da sačeka leto, da Andrija ne potpiše novi ugovor, već da kao slobodan igrač zapuca u inostranstvo, nadajući se da će pod tim uslovima dobiti daleko veću platu u klubovima, kao što su, na primer Borusija iz Dortmuna, Atletiko Madrid, Real Sosijedad... Nezvanično, traži za svog pulena 7.000.000 evra za višegodišnji ugovor.

Dakle, od mogućnosti da letos na Živkoviću zaradi 2.500.000 crno-beli su došli u situaciju da odu u minus u istoj visini. Razika od 5.000.000 zbog dodatnih 12 meseci u Humskoj ako ostane do leta kako bi “očistio papire“.

Vreme ističe, Andrija kaže “za sve se pita tata“, Jovica neće da pristane na razgovor sa čelnicima Partizana, pa crno-beli, iako kažu da su za godinu dana smanjili dug sa 15.000.000 na 10.500.000 evra mogu zbog Živkovića i tog nakaradnog ugovora da dođu u pat poziciju i da finansijski ne mogu da - mrdnu.

To je cena višegodišnjeg šurovanja sa menadžerima.

Pratite MOZZART i na našoj novoj Fejsubuk stranici!

(FOTO: Star sport, MN Press)


tagovi

SuperligaSrbijaFK PartizanJovica ŽivkovićAndrija Živković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara