VAR ne funkcioniše u finalu Afričke Lige šampiona: Skandal obeležio prvi meč, Al Ahlijev glumac suspendovan, a Esperansu večeras ne treba motivacija

Vreme čitanja: 3min | pet. 09.11.18. | 15:31

Egipatski velikan se bori za devetu titulu prvaka Crnog kontinenta, a tunišanski za treću. Pobednik takmičenja biće bogatiji za nagradu od 2.200.000 evra, ali će zaraditi i mesto na FIFA Svetskom klupskom prvenstvu koje se narednog meseca održava u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Skandal sa prve utakmice finala samo je dolio ulje na vatru. A, nije bilo potrebe. Ona uvek bukti kada snage odmeravaju Esperans i Al Ahli, a plamtaće još jače kada večeras u revanšu za najvredniji pehar Crnog kontinenta velikan iz Kaira izađe na Olimpijski stadion u Radesu da brani prednost od 3:1 pred 60.000 naelektrisanih pristalica šampiona Tunisa. Biće ovo veče kada će Afrikanci da glume Južnoamerikance. Po temperamentu, strasti i naboju. Najuspešnijem afričkom klubu obećan je paklen doček. Barem tako tamošnji mediji najavljuju, i treba im verovati. Ko bi ostao imun posle sramnog poteza napadača Al Ahlija Valida Azara? Niko. Sreća njegova pa je ostao u Egiptu.

Osim pomenutog Marokanca prvi meč finalne borbe je obeležio alžirski arbitar Mehdi Šaref, koji je, i pored VAR tehnologije koja se od ove godine primenjuje u finalu Afričke Lige šampiona, naseo na glumu špica najtrofejnijeg kluba na svetu. Naime, Alžirac je dosudio dva penala za domaći sastav, o drugom će se još dugo pričati. Azaro je pao krajnje teatralno, a dok se sudija konsultovao sa pomoćnicima, sam je sebi pocepao dres da bi pojačao utisak da je bilo kontakta. Plan mu je upalio, Šaref je pokazao na belu tačku, a prekaljeni Valid Soliman je dao gol i na kraju obezbedio svom timu slavlje sa dva gola razlike. Isti igrač oba puta je bio precizan sa 11 metara, a već je pre šest godina bio koban po Esperans. Naime, krvavo-zlatni i Crveni đavoli borili su se za pehar i 2012. godine, a ključan pogodak koji je poveo egipatski sastav ka lovorikama bio je upravo Soliman.

Izabrane vesti

Azaro je platio cenu pošto je dobio dve utakmice suspenzije, i neće biti na raspolaganju treneru Patrisu Karteronu za večerašnji duel. Biće to veliki udarac za goste, jer je Marokanac prvi strelac ekipe sa šest golova. Očekuje se da će ga u sastavu zameniti jedan od dvojice Mohsena, Maravan ili Salah. I Esperans će biti oslabljen, pošto su zbog kartona iz kombinacije za tim ispali defanzivac Šamsedin Dauadi i vezista Frank Kom.
"Još ništa nismo osvojili. Da, imamo lepu prednost pred revanš, ali niko nam ništa neće pokloniti. Siguran sam da će moji momci učiniti sve da se iz Tunisa ne vratimo praznih ruku", rekao je francuski šef struke Al Ahlija, koji se 2015. dokopao Lige šampiona vodeći TP Mazembe iz Demokratske Republike Kongo.

Karteron bi mogao da postane tek treći trener koji je osvojio dve Lige šampiona sa dva različita kluba. Pre njega to je pošlo zarukom samo još Egipćaninu Mahmudu El Gohariju sa Al Ahalijem (1982) i Zamalekom (1993), kao i Argentincu Oskaru Fuloneu sa ASEK Mimozom iz Obale Slonovače (1998) i Radžom Kazablankom iz Maroka (1999).
"Ne razmišljam o ličnoj slavi, važno je da Al Ahli osvoji veliki trofej. To je bio moj prioritet kada sam preuzimao kormilo i sada smo na korak do cilja", istakao je Karteron.

Meč će večeras suditi Etiopljanin Bamlak Tesema, a strateg Esperansa Moin Šabani nada se da arbitri ovog puta neće uticati na rezultat.
"Moramo da zaboravimo prvi meč i sve što se desilo u Egiptu. To će nam pomoći da se dobro pripremimo za meč, a psihološka priprema fudbalera je često najvažnija. Mojim igračima posle svega i ne treba posebna dodatna motivacija", poručio je Šabani.

Al Ahli se bori za devetu titulu prvaka, a Esperans za treću. Pobednik Lige šampiona biće bogatiji za nagradu od 2.200.000 evra, ali će zaraditi i mesto na FIFA Svetskom klupskom prvenstvu koje se narednog meseca održava u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

LIGA ŠAMPIONA, FINALE - REVANŠ MEČ

Petak
20.00: (1,67) Esperans (3,50) Al Ahli (5,10)   /prvi meč 1:3/

*** kvote su podložne promenama

Foto: Reuters


tagovi

Al AhliAl Ahli KairoEsperansAfrička Liga šampionasportsko klađenje

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara