Večni, a ne večiti derbi

Vreme čitanja: 2min | ned. 19.08.18. | 08:34

Olimpija i Maribor spustiće zavesu na peto kolo u slovenačkoj prvoj ligi

Peta runda slovenačkog šampionata zatvara se tamošnjim  Večnim derbijem, tačnije susretom dva najveća i najpopularnija tamošnja kluba - Olimpije i Maribora (20.30).

Meč je na programu od 20.30 na stadionu Stožice u prestonici, kako naziv Večni derbi asocira na onaj naš, doduše Večiti, te samim tim može nekome da deluje pomalo smešno, u pitanju je zaista pravi derbi. I to ne samo zato što Olimpija i Maribor mogu da se porede sa Crvenom zvezdom i Partizanom, već i zbog netrpeljivosti koja "curi" od vođstva klubova, preko igrača, pa sve do navijača. Lokalpatriotizam je u Sloveniji daleko izraženiji nego kod nas, a Ljubljana je, kao i Beograd, prilično omražena u unutrašnjosti, tako da će u nedelju većina Slovenaca navijati za Maribor, a posebno severozapadni deo, pre svih Štajerska, odakle dolaze Vijoličasti (Ljubičasti).

Izabrane vesti

Kako stvari stoje, Mariboru u Ljubljani pripada uloga blagog favorita. Zmajčeki su u slaboj formi nakon smene našeg trenera Ilije Stolice i ostanka na klupi njegovog pomoćnika, takođe srpskog stručnjaka Aleksandra Linte, koji je bez licence i dalje. Prva i jedina pobeda zabeležena je u prošloj rundi, kada je sa 4:0 do nogu potučen Triglav usred Kranja, što jeste pozitivan pomak nakon poraza i dva nerešena rezultata. Pozitivna su i te kako i ubedljiva izdanja nad Helsinkijem u kvalifikacijama za Ligu Evrope, gde će Ljubljančani preko prethodnog rivala Crvene zvezde, Spartaka iz Trnave, pokušati da se domognu drugorangiranog takmičenja.

Olimpija ima duplo manje bodova od vodećeg Maribora, koji je jedini neporažen u SNL (Slovenska nogometna liga), a osim što su pre tri dana odigrali bez golova sa Rendžersom i na taj način se časno oprostili od Lige Evrope, na dva minula susreta u prvenstvu izabranici Darka Milanića postigli su po pet golova! Maribor već pet puta nije uspeo da dobije Olimpiju na njenom terenu, a ako postoji idealan trenutak za tako nešto, onda je to svakako ovaj.

Vreme RB Liga Meč Tip Kvota
Ned 20:30 1910 SVN 1 Olimpija - Maribor ki 2 2,45
Ukupna kvota2,45

SLOVENIJA 1 - 5. KOLO

Subota
Celje - Triglav 1:3 (0:0)
Aluminij - Rudar 3:0 (1:0)

Nedelja
16.00: (1,70) Mura (3,50) Krško (4,80)
18.15: (4,50) Gorica (3,50) Domžale (1,75)
20.30: (2,80) Olimpija (3,20) Maribor (2,45)

* Kvote su podložne promenama

Foto: Shutterstock


tagovi

FK OlimpijaMariborSlovenija 1sportsko klađenje

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara