"Natanijel Klajn"
"Natanijel Klajn"

Volonteri od momka iz najžešćeg geta napravili reprezentativca Engleske i zlatnu koku Sautemptona - Natanijela Klajna

Vreme čitanja: 3min | uto. 07.10.14. | 19:38

„Bio je na probi u Arsenalu, dao četiri gola, ali su tamo mislili da je suviše mali. Svaki put podsetim njihove skaute na to kad dođu ovde“, otkrio je njegov bivši trener Stidman Skot.

Natanijel KlajnKada je ovog leta počela rasprodaja u Sautemptonu veliki deo fudbalske javnosti je očekivao da su Sveci time rezervisali kartu za povratak u Čempionšip, ali posle sedam kola ekipa Ronalda Kumana zauzima treće mesto na tabeli Premijer lige, a velike zasluge za to idu Natanijelu Klajnu.

Mladi desni bek je odigrao svaki minut u prvenstvu, postigao sjajan gol protiv Liverpula, a onda i bio ključni igrač u izbacivanju Arsenala iz Liga kupa, kao vrhunac njegove karijere stigao je i poziv za reprezentaciju Engleske, te će ove nedelje verovatno i debitovati za nacionalni tim.

Izabrane vesti

A za sve su krivi treneri volonteri Afevi Akademije iz južnog Londona – neprofitne škole fudbala za dečake do 16 godina iz Londona -  a jedan od njih Stedman Skot je objasnio kako je otkrio igrača koji preti da postane nova zlatna koka Sautemptona.
„Pokupio sam ga u Somerlejtonu, veoma žestokom bloku zgrada gde dečaci koriste pištolje. Mesto bandi. Policija je plaćala Fulamu da napravi letnji program kako bi odvukli decu sa ulica, pa sam otišao do škole i tamo je bio on – taj mali dečak, stvarno dobar na lopti, veoma tih i veoma takmičarski nastrojen. Imao je dobar stav“, počeo je Skot.

Sa 23 godine Klajn je jedan od najperspektivnijih defanzivaca na Ostrvu, a njegov trener iz omladinskih dana je otkrio zašto su skautima Tobdžija crveneli obrazi posle njegovog gola u utakmici Liga kupa pre nekoliko nedelja.
„Kada je imao 10 godina poslao sam ga u Arsenal na probu. Tada je igrao na krilu i ja sam mu rekao ’pokušaj da prelaziš protivnike, postiži golove. Nemoj da odeš tamo kako bi se lepo proveo sine. Ideš tamo da napraviš utisak. Imaš jednu šansu’. Vratio se i rekao mi je da je postigao četiri gola, ali su u Arsenalu mislil da je suviše mali. I dalje podsetim na to kada njihovi skauti dođu kod nas. Poslali smo vam Nata, a sada bi morali da platite ogroman novac za njega, i upravo vas je izbacio iz Liga kupa. I Sparsi su ga gledali i svideo im se, ali me je pozvao čovek iz Kristal Palasa i kazao ’Klajn je ovde i šokirao je omladinski tim“, objasnio je Skot.

Klajn protiv Liverpula

Kristal Palas je video ono što Arsenal nije, a onda je Sautempton pre dve godine doveo desnog beka sa Selhurst Parka, a igrač iz kraja u kojem ima najviše pucnjava u prestonici Engleske sada može da služi kao primer za mladiće iz geta.
„Momci kao što je Klajn mogu da inspirišu. Imaj odgovornost prema zajednici gde su odrastali, jer je tamo i dalje opasno. Jednog dana će se vratiti ovde i pokazati klincima šta je moguće postići. Gledati Klajna kako igra za Englesku? To je san koji se ispunjava jednom u milion godina. Nikada nisam mogao to da zamislim. Ali uvek sam se trudio da od nemogućeg napravim moguće“, zaključio je Skot.

Engleska u četvrtak igra protiv San Marina i Klajn će tada verovatno debitovati za nacionalnu selekciju, a negde na Ostrvu skauti i treneri Arsenala će osećati ozbiljnu krivicu što nisu videli kakav je potencijal bio taj mali, tihi dečko. 

(FOTO: Action images)        


tagovi

EngleskaEvropaNatanijel KlajnPremijer ligareprezentativni fudbalSautempton

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara